Плевнелиев: Колко пъти ще питаме хората за електронен вот?

За президента е нелогично в референдума да се задава един и същ въпрос
12 май 2016 15:44,
77
Плевнелиев: Колко пъти ще питаме хората за електронен вот?
Снимка: Архив БТА

За президента Росен Плевнелиев е необяснимо защо трябва да се задава един и същи въпрос на българските граждани за електронното гласуване. Повод за изказването му бяха дебатите в Народното събрание за организиране на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави".

Още по темата

"Необяснимо е как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това. Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха към друга институция. За мен е повече от необяснимо как след като преди една година организирахме референдум и на два пъти се обърнах към Народното събрание за допитване до народа по въпросите за електронното гласуване, днес народните представители с лека ръка допуснаха още веднъж да се зададе въпрос за електронното гласуване. Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката", запита риторично държавният глава пред журналисти в Шумен.

"Това действие на Народното събрание за мен е подценяване и това решение оставя много въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителната демокрация в тяхната комбинация", посочи Росен Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на президентството.

Държавният глава заяви, че следи внимателно дебатите и взетите решения от парламента и е готов да използва правото си да се обърне към народа.

По отношение на проведените дебати в Народното събрание за наложеното вето върху текстове от Избирателния кодекс президентът Плевнелиев беше категоричен, че ще чуе и анализира много точно представените аргументи.

"Искрено се надявам депутатите да разберат, че моето вето е позитивно и градивно. Това е начин да се проведе в парламента смислен дебат за това как да помогнем на българските граждани да упражнят своето право на глас", добави още президентът.

"Няма как да се съглася, когато се хвърлят аргументи дори без фактологическа обосновка. Някои националистически партии твърдят, че помагат на българите в чужбина, но реалното действие е точно в обратна посока. Те твърдят, че защитават правата на наши сънародници в Западните покрайнини, в Молдова. Но към момента единственото, което постигат е да ограничат вота на българите в Западните покрайнини, в Молдова, в Украйна", каза Росен Плевнелиев.

"Колко градове има в Молдова, които са с население над един милион жители? Как тогава ще гласуват българските граждани и как ще ги облекчим?", попита още държавният глава.

Президентът апелира народните представители да се отнесат сериозно към действията си, защото по думите му "най-важни са изборните права на българските граждани и как да се помогне на нашите сънародници да гласуват облекчено зад граница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Alz heimer преди 7 години
Vseki den pitaite -ne prechi...:-) ima i doktori...:-)
51
0
 
2
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
А аз се чудя що завоня?Пак за отходния материал става реч.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние какво отговорихме на предния вот. Че искаме. Само дето броя на гласувалите в референдума не стигна щото трябвало да е повече от гласувалите на предните избори. Много ги е страх от електронния вот и от броя на депутатите. Щото ще спре далаверата и няма да може да се подменят цели чували с бюлетини. Няма да има място за 240 хрантутници дето барат меча по цял ден. Абе лоши времена идват за тях,
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a ti KOI si ?
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a kolko pati da ti kazvame, che ne si nash prezident ????
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците са му БратяЕврейте и Поляците са му са БратяРумънците,Албанците че и Турците същоА сега дори стана брат с Украйнците и МолдовцитеТуй си и мислехПл.юнч.о е Казалбаш!!!!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ли е тоя на снимката или да?
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тая кукла на конци пак се изказва неподготвен кой го пита него дали му харесва или не *** утре може да каже еми не ми харесва чушки да ям аман да се маха вече най - най - незнам вече как да го определя това недорозомение
44
0
 
10
 
! Отговори
край преди 7 години
Всички партии, телевизии и социолози ще ви облъчват колко лоши са мажоритарните избори в два тура. ЗА БОГА БРАТЯ НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ. При такива избори почти 80 %-90% от сегашните дупутати няма да са народни представители в нов парламент. Лъчо Мозъка не може да събере повече от половината гласове на един 20 хил. град. нито Миков, нито ЦЦачева нито Сидеров. нито Баракова. Гугалнете предимства и недостатъци на избирателните системи и РЕШЕТЕ.
43
0
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Препоръчвам ви да замените думата "ГОЛЯМАТАААА" със "спаружена".По му отива.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Край Точно обратното хем все ,,наши пора ,,ще вкарат ,хем ще са по лесни за контролиране ,хем по ще се обогатяват . Проблема не е в броя на депутатите ,а в политиката провеждана от правителството .Политика на подлизурство -гарантирано от Герб ,никога няма да доведе до нещо, па макар и мъничко положително за народа,особенно за българският етнос .А и машината за фалшифициране на избори е смазана и готова за работа перфектно . Пример- Референдума за електронон гласуване . Чудесна фалшификация
41
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
като оня де гледал канчето на другия и му дрънкал за икономика само че не гледал себеси що ли ами освен да зема да го питам какво разбира самия тои от частен бизнес и икономика резултат 0 и какво е частен а не с държавни институции сигорно не зна че тия доде ги подпомага по прогми след това какъв е резултата ама да се надяваме ако тия не гледат то данс и брюксел гледат сериозно да какви приходи в нечии жоб става на въпрос
40
9
 
3
 
! Отговори
Ханко Брат преди 7 години
Ще питаме хората, докато не прогоним руснаците и теб включително с камъни и тояги от България. Понятно Мальчик!? Ну Молодец!!?
39
1
 
24
 
! Отговори
Край преди 7 години
ГЛАСУВАЙТЕ на референдума да променим системата - по лоша от сегашната няма да стане.
38
1
 
21
 
! Отговори
Край преди 7 години
Всички политици се запениха да плюят Слави Трифонов. Янаки Стоилов дето 26 г. не е излязъл от парламента също. Оставете личността на Слави ВАЖЕН Е МАЖОРИТАРНИЯ ИЗБОР И НАМАЛЯВАНЕТО НА БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ. 90% от сегашните "народни" представители няма да са такива след такива избори - мноооого боли.
37
0
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Жабчо, Кончо и Полския Мишчо познавате ли ги ? :)))))
36
4
 
29
 
! Отговори
Милена преди 7 години
Росен Плевнелиев е най ГОЛЯМАТАААА МИРИЗЛИВА ПУТКАААААААААА.....НАЙ проваления ПРЕЗИДЕНТ ДОСЕГА
35
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бети"Президент Плевнелиев е най-достойния български президент"Достоен за презрение вероятно искаш да кажеш.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората произнесоха ли се по въпроса като ги питахте?
33
1
 
7
 
! Отговори
Роско Хибридлиев преди 7 години
Ако Бойко се изнерви и стане президент аз ще взема и да стана премиер. С моите хибридни способности само аз мога да водя България към ЕвроАтлантически дълбини...