Новият парламент: Асансьор за президента и купол от стъкло...

НС обяви обществена поръчка за преместването
42
Новият парламент: Асансьор за президента и купол от стъкло...
Снимка: архив Dnes.bg

Парламентът започва мащабно строителство на нова пленарна зала. Тя ще бъде изградена в сградата на бившия партиен дом на пл. "Княз Александър I". В нея шефовете на Народното събрание, премиерът, президентът, патриархът и други важни персони ще стигат с асансьор до президиума, ложите си или до местата за гости.

Това става ясно от обявена от парламента обществена поръчка. Прогнозната стойност на строителството е 19,5 млн. лв. без ДДС.

От документите става ясно, че новата зала на депутатите ще е амфитеатрална, а под нея ще има друга – за пресконференция, заседания и други мероприятия.

Още по темата
Над залата пък ще има купол от стъкло, така че светлината в нея ще бъде естествена. Сегашният покрив от стоманобетон ще бъде демонтиран и на негово място ще бъде сложена нова лека конструкция от стоманобетон, затворена със стъклопакети.

До залата ще има осигурен специален достъп за хората с увреждания, в нея ще има скоростни асансьори, подът ще е от стоманени профили.

Проектът предвижда журналистите да са отделени от общото пространство със стъклени прегради. Те няма да имат физически достъп до пленарната зала както и досега.

За по-доброто функциониране на новата сграда на парламента в двора ще бъде изградена допълнителна постройка, става ясно още от документите. Тя ще включва четири скоростни асансьора, инсталационни шахти и нови стълбища.

Решението на сегашния парламент да премести заседанията на депутатите от сградата до храм-паметника “Св. Александър Невски“ в тази на бившия партиен дом не е първото. Опити за това бяха правени още докато председател на Народното събрание бе покойният вече Йордан Соколов.

Инициативата след него поеха Огнян Герджиков по времето на НДСВ и Георги Пирински по времето на Тройната коалция. При първото управление на ГЕРБ Цецка Цачева замрази проектите, а наследникът й Михаил Миков се отказа да местни парламента и дари предвидените за това 10 млн. лв. на деца и пенсионери.

Преди месец кабинетът реши да рестартира проекта като включи средства за строежа в общата сметка за материалното обезпечаване на председателството на ЕС, което България ще поеме през втората половина на 2018 г. Според разписания бюджет са заложени над 25 млн. лв. за преустройство на зала "Св. София" в бившия Партиен дом.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Захари преди 5 години
НС печелят най много от комисионните "благодарствата" от фирмите които получават обществените поръчкиАко работата струва 1 милион, фирмата иска 5 милиона. Държавата инсценира комисиа срещу добро възнаграждение и ги дава на фирмата за 5 милиона. Остатъка от реалната цена 1 милион си го поделят между фирмата щастливка и хитрия държавник възложил обществената поръчка.До тук всички доволни без народа който трябва да плати 4 милиота повече за това което ще получиТака се богатее и беднее в БГ
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подготвят го за президентката Кристалина. Бачкай народе докато душата ти държи, като се измори и остане без пари, куфарите събери и дим да те няма !
32
1
 
5
 
! Отговори
Homer преди 5 години
"Стани, стани ЮНАК БАЛКАНСКИ.." Докога ще търпиме бе ОВЦЕ????
31
1
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
А златни цукали ще има ли? А ти си спи ШИБ-Н българино. "Пази боже сляпо да прогледа" - / с извинение към Алеко /.П.П.Всякакви коментари са излишни.
30
0
 
4
 
! Отговори
Unet преди 5 години
Miasa na camping veselie...:-):-):-)
29
0
 
13
 
! Отговори
Арсов преди 5 години
Наистина братя, къде се намирам? В чистилището? А как ли ще е в АДА?
28
1
 
1
 
! Отговори
Piskul преди 5 години
Chetnikite s kasi gasti li?
27
0
 
14
 
! Отговори
Цецко Цачев преди 5 години
някой да не е харесал старата сграда на парламента за кооперация, ами ако намалим броя на народни гъ..ве на 120 какво ще правим!
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия паразитни търтеи пак ще харчат народна пара.Да им боядисат едно старо кино и готово.
25
1
 
19
 
! Отговори
Марко иванов преди 5 години
Братя мили къде се намирам?
24
0
 
12
 
! Отговори
Враца преди 5 години
Това не са никакви разходи. Във Враца дават 25 милиона за смяна настилката на пешеходната зона. Настилка, от която половината са гранитни павета, а всички знаем колко здрав е гранита...
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв Референдум какви 5 лв. сънуват някои !Нищо няма да се промени дори да се натръшкате на площада всичко е решено от САЩ
22
1
 
27
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Затова не искат референдум и оспорват текстовите в Конституционият съд,и за това вземат и продължават тихомълком да се опитват да вземат милиарди дългове ... а вй народе продължавайте да си траете и мълчите!
21
1
 
30
 
! Отговори
Монтажник преди 5 години
Разбира се, че трябва асансьор, иначе Пеевски няма да може да присъства на заседанията.
20
1
 
42
 
! Отговори
мам.. им преди 5 години
Няма ли сопи в тая държава?
19
8
 
12
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 5 години
наместо да се гордеете с министър претседатела ни г-н БОЙКО БОРИСОВ, вие му броите мелеоните! сградата на парламенда е за целиа балгарски нарот!
18
1
 
34
 
! Отговори
Сопата преди 5 години
Сто пъти съм казвал, сопата !!! Иначе няма да стане , през оная им работа е за нас! Разпределят си пари , разпределяъ си бизнеса, взимаъ държавните поръчки , правят си палати и карат скъпи лимузини с наши пари!Сопата !!!!
17
0
 
28
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Браво бе нещастници, ние мислим да ви изгоним всичките, а вие се барикадирате в Московската сграда за която половината от камъните на Витоша са свалени за да бъде построена
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов бардак със стари...
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя ще бъде изградена в сградата на бившия партиен дом на пл. "Княз Александър I"."Бившия партиен дом на БКП. Нещата си идват на мястото.