Плевнелиев: Българите започват да се връщат

Никога не сме били по-свободни да пътуваме, живеем и работим!
8 юни 2016 18:00,
297
Плевнелиев: Българите започват да се връщат
Росен Плевнелиев и Марти Шулц. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев омаловажи твърденията, че български имигранти заливат Великобритания. Темата за миграцията е в центъра на дебатите преди насрочения за 23 юни референдум за европейското членство на Великобритания.

Запитан в Европейския парламент в Страсбург дали може да даде гаранции, че българите няма да продължат да се стичат към Острова, Плевнелиев каза, че в момента в Обединеното кралство има 45 000 българи, което е много по-малко от общностите ни в Испания (300 хил.), Гърция и Германия (по 200 хил.) и САЩ -450 хил.

Плевнелиев припомни напразно чакащите на летището в Лондон български и румънски имигранти след падането на ограниченията за работа в началото на 2014 г.
„В Германия безработните българи са по-малко от безработните германци и в определен смисъл са по-добре интегрирани в Германия от германците“, заяви президент.

Според него в последните години има тенденция на връщане на българите в родината заради откриването на високоплатени работни места от големи чужди компании, модернизацията на страната и растежа на икономиката.

Президентът смята, че големият брой на българи, работещи и живеещи в чужбина, е „временно положение“, което ще се промени. „Ние не спим, а се модернизираме и подобряваме и хората започват да се връщат, защото държавата отваря нови хоризонти пред тях“, убеден е президентът.

„Горд съм, че като член на ЕС моята нация никога не е била по-свободна. Българите са свободни и могат да пътуват по света, да живеят, да работят и да учат“, каза Плевнелиев, добавяйки, че работи за връщането на емигрантите.

Европейската миграция е ключов аргумент на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Според тях от 2000 г. насам 5 млн. европейци, основно от Централна и Източна Европа са се преселили във Великобритания. Само през миналата година около 150 000 европейци са се установили на Острова – предимно българи и румънци. В същото време само 1,3 млн. британски граждани живеят в Европа. Противниците на членството смятат, че ако Лондон излезе от ЕС, той ще може да си върне контрола на границите и така ще запази повече работни места за британците и ще намали разходите на социалната си система.

Росен Плевнелиев изрази увереност, че британските граждани ще гласуват за оставането на Великобритания в ЕС. Той обясни, че обратното би било в противоречие с историческите традиции на страната, която чрез интеграция и свободна търговия е създала най-голямата империя в човешката история.

„Великобритания не може да бъде замък на остров, който се изолира. Единственият начин да води е да използва Европейския съюз като платформа“, като платформа.

Шефът на Европейския парламент Мартин Шулц, заяви че ако британците гласуват за излизане, лидерите им трябва незабавно да започнат преговори за напускането на Съюза. Британските евродепутати обаче щели да са свободни да изберат дали да останат до края на мандата през 2019 г., тъй като макар да са избрани от Великобритания, представляват в Европейския парламент всички европейски граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АниАниии, баба ти или дядо ти не са ли ти казвали, че като видят свободно шляеш се по улиците веднага го проверяват и го питат къде работи и ако не работи му намират работа! Камо ли да е необръснат и неподстриган....В моето село всички имаха работа...Имаше ТКЗС, уранова мина и промишлен завод....Сега познай какво е останало от това? - НИЩО!
118
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от Северозападаевтина (скрит) реклама на плевенлиев
117
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Прод. на 154 . Да си политик в България е благодат. Полити кли казах-извинявам се-пишман политик.Правиш или казваш какви ли не щуротии и безумия, напълно безнаказано, и си спокоен-никой нищо няма да ти направи-още на Кръглата маса непримиримите противници се разбраха да не си търсят отговорност едни на други, а после Станишев в края на тройната коалиция даже и закон такъв прокара и гласуваха всички, единодушно. Случили са на *** народ, а трябваше като в Румъния едно време.До стената. Късно е.
116
18
 
1
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Демоните на Империята на Злото налазиха сайта. Всъщност безработицата по времето на социализма беше страшна. Поне 30%. Просто тогава нямаше статистика по въпроса. Хора се назначаваха колкото да не стоят на улицата, а работното време минаваше в сиденки или както се казваше "производствени събрания". Основна тема беше футбола. Беше официално че: Те ни лъжат че ни плащат - ние ги лъжем че им работим. Истината беше че са безработни.
115
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ни вземиш да върниш парити от офффф-шорнити сметки ?МАГАРИ
114
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Плевнелиев: Никога не сме били по-свободни да пътуваме, живеем и работим!"..БГ нацията тотално изтрещя от безпаричие, без работа, без възпитание и изобщо от безцелно съществуване
113
4
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Прод. на 151. Кое затваряха ударно глава след глава, и подписаха супер неизгодния за държавата ни договор за присъединяване съм ЕС? БКП /БСП ли? Нима не помните Хубавото Наде и Кунева, как бодряшки рапортуваха вечер по новините, че "Още една глава е затворена!"????Сега, от това рапортуване, нямаме нито индустрия, нито селско стопанство, доматите ги купуваме от Македония и Турция-страни все "стари членки на ЕС", животновъдство няма, хората емигрират..Все от "далновидни политики".
112
3
 
13
 
! Отговори
opps преди 7 години
Време е антибългарите да изчезвате!
111
7
 
16
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Най слабия БГ президент.Дано да е последния такъв.
110
3
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До ТОЙ КАЗА:Прав си, приятелю!Лъгаха ни за "Равен старт", но те стартираха с летящ старт...Костов беше преподавател по политикономия, с едно протрито шлиферче, гол като пушка.Паси даже и за москвич не беше изкарвал пари преди, караше трабантче, но я ги виж сега.Можеше да смажат мутрите едно време само за 2-3 месеца, имахме над 110 хиляди армия готова, и почти толкова полицаи, но никой нищо не направи.Ликвидира се всичко в тая държава, вместо да се осъвремени и надгради.Резултата е видим.
109
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излагацията и падението ни с това "лице" на България е гротескна и жалка.
108
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До dp"Живяло и работело по-свободно от сега"____________________________________Единственото по свободно от преди 30 години е , че сега безнаказано хулиш властта без никой да те закача, но и това не е точно така, защото като опреш до тях и тогава ти отварят досието и гледат какви си ги дрънкал...Преди 30 години-1% безработицаСега - по официални данни 10%, но действително е много повече.Преди-спокойно ходиш на море с НОВАТА жигулаСега - едвам събираш пари за газ на 3-тата употреба Голф!
107
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев е просто един бивш комунист и руски агент на ГРУ, играе ролята на лошото но възоитано ченге
106
2
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Защо мълчите за това, че се е изказал изключително остро пак срещу Русия, и че даже другите от ЕС не са си позволили такъв тон, че били изненадани почти всички Евродепутати? Видяхме в репортаж по новините, и това беше централен акцент на посещението му, тая част от речта му я коментира и М.Шулц... Срам ме е, че тоя ни е президент, но, Баце си го предложи, а вие си го избирахте...Магаре да беше предложил-магаре щяхте да изберете.А после чакайте туристи и инвестиции от Русия.
105
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщат се, за да изметат цялата тая шайка разбойници от бивши комунисти и агенти като теб Плевнелиев
104
0
 
1
 
! Отговори
RAF преди 7 години
До Анонименам БСП/ТУ
103
11
 
9
 
! Отговори
dp преди 7 години
Че има много още да се прави докато БГ стане свястно място за живеене е очевидно.Както очевидно е и ВЯРНО, че никога в БГ не се е живяло и работело по-свободно от сега.
102
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Населението намалява с всеки изминал ден, благодарение на водената от ГЕРБ политика на геноцид! КОЙ ни докара до тук!
101
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** тук си в грешка герберашче хората се евакуирват от б.лгаристан
100
3
 
19
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Връщат се...да си починат за лятото...и после пак си отиват, ама ти си сляп, и глух и мало...умен.Айде по-скоро да идват изборите и тоя да се маха някъде по-далече и повече ни да се чуе ни да се види!