Плевнелиев: Българите започват да се връщат

Никога не сме били по-свободни да пътуваме, живеем и работим!
8 юни 2016 18:00,
297
Плевнелиев: Българите започват да се връщат
Росен Плевнелиев и Марти Шулц. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев омаловажи твърденията, че български имигранти заливат Великобритания. Темата за миграцията е в центъра на дебатите преди насрочения за 23 юни референдум за европейското членство на Великобритания.

Запитан в Европейския парламент в Страсбург дали може да даде гаранции, че българите няма да продължат да се стичат към Острова, Плевнелиев каза, че в момента в Обединеното кралство има 45 000 българи, което е много по-малко от общностите ни в Испания (300 хил.), Гърция и Германия (по 200 хил.) и САЩ -450 хил.

Плевнелиев припомни напразно чакащите на летището в Лондон български и румънски имигранти след падането на ограниченията за работа в началото на 2014 г.
„В Германия безработните българи са по-малко от безработните германци и в определен смисъл са по-добре интегрирани в Германия от германците“, заяви президент.

Според него в последните години има тенденция на връщане на българите в родината заради откриването на високоплатени работни места от големи чужди компании, модернизацията на страната и растежа на икономиката.

Президентът смята, че големият брой на българи, работещи и живеещи в чужбина, е „временно положение“, което ще се промени. „Ние не спим, а се модернизираме и подобряваме и хората започват да се връщат, защото държавата отваря нови хоризонти пред тях“, убеден е президентът.

„Горд съм, че като член на ЕС моята нация никога не е била по-свободна. Българите са свободни и могат да пътуват по света, да живеят, да работят и да учат“, каза Плевнелиев, добавяйки, че работи за връщането на емигрантите.

Европейската миграция е ключов аргумент на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Според тях от 2000 г. насам 5 млн. европейци, основно от Централна и Източна Европа са се преселили във Великобритания. Само през миналата година около 150 000 европейци са се установили на Острова – предимно българи и румънци. В същото време само 1,3 млн. британски граждани живеят в Европа. Противниците на членството смятат, че ако Лондон излезе от ЕС, той ще може да си върне контрола на границите и така ще запази повече работни места за британците и ще намали разходите на социалната си система.

Росен Плевнелиев изрази увереност, че британските граждани ще гласуват за оставането на Великобритания в ЕС. Той обясни, че обратното би било в противоречие с историческите традиции на страната, която чрез интеграция и свободна търговия е създала най-голямата империя в човешката история.

„Великобритания не може да бъде замък на остров, който се изолира. Единственият начин да води е да използва Европейския съюз като платформа“, като платформа.

Шефът на Европейския парламент Мартин Шулц, заяви че ако британците гласуват за излизане, лидерите им трябва незабавно да започнат преговори за напускането на Съюза. Британските евродепутати обаче щели да са свободни да изберат дали да останат до края на мандата през 2019 г., тъй като макар да са избрани от Великобритания, представляват в Европейския парламент всички европейски граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо неми севръзва аз също смятам да заминавам не ми се връзва това с връщането на Българите
98
4
 
25
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 7 години
Таз демокрация излезе по-лоша от комунизма бре! За 25 години се откроиха 1% от населението супер богати, 5% средно богати и 94% бедни, едвам свръзващи двата края...И на фона на това, ни отвличат вниманието с разни пионки като този "президент"...Къде ни е обещаната промяна към по-хубаво?! Повечето сте малки и не знаете какво ни обещаха тогава...Един от тези радетели е още жив и си живее на широко в Драгалевци - Иван Костов се казва...Излъга ни и сега дим да го няма...
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последни срещи във висшата лига и е преценил,че е по-добре за него да продаде мача на презокеанските си покровители за някой друг долар и синекурна длъжност в безполезните комисии към ЕП.Така и така изпада в по-долна дивизия,защо да не се продаде като футболистите ни?
96
3
 
18
 
! Отговори
езичник преди 7 години
Господин Президент поне веднъж няма ли да спрете да си кривите душата пред медиите? Животът обича смелите, господине, а на страхливите им го такова, независимо колко здраво лижат з..а..д...ни...ци, както вече сте разбрал. Всъщност не сте ли се замислял как ще ви запомни историята? Или си викате : Скоро българи няма да има няма страшно...?Поне сега накрая бъди смел и покажи малко достойнство! Човекомразец.
95
15
 
2
 
! Отговори
мухахаха преди 7 години
В Русия днес заплатите са по-ниски от българските при 3 пъти по-скъпи жилища и наеми. Браво на вожда!
94
2
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
БКП ги нямало ,но Бокова явно е от СДС.Или пък Божедар не е от ДС ,а е обикноявен историк не взет от корабен доносник и натикан да учи за шеф ........ БКП ги нямало ,но Кристалина Г ни е еврокомисар.Да,БКП ги няма с такова име,но то и Барозу днес не пали знамената на ЕС и не възхвалява Мао ,само дето се прегръща с ислямисти като Бокова и кани целия свят да ни опустоши .Меркел и тя не е от Изт Германия и не е от Щази . Изобщо БКП го няма ,но те пак са тук .
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президент, а изказва лично мнение само :)
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Личния ми опит сочи че все повече приятели теглят майната и заминават, завърнали се нямам. И все повече ме карат да мисля дали да не ги последвам
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За този е важно само да се усмихва с някои друг чуждестранен политик.....много слаб политик, много....това не е политика, само да се хилиш безцелно и да говориш против Русия (модерно е), подмазвайки се на големите страни Сащ и Германия - интересуващи се тясно от техния интерес и нищо друго.
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според евростат , българите са добре икономически... Цъфтят и връзват...Само, че като си бръкна в джоба - и там нищоооИ тогава псувам ли , псувам Евростат и Одисейчо дето се опитват да ми внушат някакви лъжи....
89
2
 
7
 
! Отговори
европа преди 7 години
Много добра реч,ама защо трябваше да немесва Русия в цялата работа.Никой западен политик не е толкова остър и смел спрямо Русия.Така не се решават проблеми и не се постига мир.За да има един мирен свят трябва и да се зачитат интересите на всички държави,включително и на Русия.Говори за падане на граници а ще налага санкции.Политиката не кръчмарско сбиване.
88
1
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
Има ли значение кой ще е президент щом всички са от котилото на БКП.Какъв е смисъла щом те не са достойни и свободни личности ,а зависими от олигархията на модела КОЙ. Дали ще е марксиста Желев или доносника Виктор ,Гоце или Роско .......Щом премиера се среща с Барозу и казва,че проблема на Европа са нациите ,а не терористите .Що за безмислие е наистина да вървим винаги конюнктурно и да чакаме Полша ,Унгария и Чехия пак да ни посочат пътя към който пак КОй ще се нагодят .
87
2
 
13
 
! Отговори
Рев преди 7 години
Росене, ти си ПОЗOP за България !!!
86
1
 
9
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Ей, Одисей! Само гледай къде ще отиде Роско след като му свърши катастрофалния мандат! И тогава пак да цитира, че българите се връщали...Само гледай как отпердашва с 300 извън България...Ще те видя тогава какво ще съчиниш...
85
4
 
5
 
! Отговори
Ето ти кандидат преди 7 години
1. Велизар Енчев2 Елена Ваташка3. Ангел Джамбазки
84
3
 
2
 
! Отговори
Евала преди 7 години
Най-накарая български политик, който е разбрал, че след няма и 20 дни във Великобритания ще има референдум и казва нещо за българите, които са там и не е ясно как ще им се отрази. Жалко, че тея работи не се говорят в България, ама явно не качват рейтинг
83
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 111Пътешественико проблемът е МНОГО ПРОСТние произвеждаме 100 единици Немците произвеждат 1000 единициНие и те имаме прираст 2.9% Ние произвеждаме 102.9 единици немците произвеждат 1029 единици с една четвърт повече от цялата наша икономика имат развитие. Ето тук е проблема ако кажеш че ние имаме 29% а немците 2.9% ще имаме еднакъв абсолютен растеж на икономиката.
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имало 45 000хил във Великобритания и надават вой, а не гледат че само в източен Лондон имат 450 000 хил пакистанци
81
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
офшорко живее в свой измислен свят
80
0
 
16
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
До OdysseusВ един коментар каза, че сме мега-стабилни на гона на зле икономически Гърция, корупционна Румъния, застояла Сърбия и Македония....Искам да сме зле като гърците и румънците! Много искам като тях, вместо да сме стабилни икономически и политически , по думите на Б.Б. и Роско! За Сърбите - може да са зле, но ядат истински сирена, меса, колбаси , домати , краставици и прочие...Колкото за Македония - пази боже да стигнем до там, че да се сравняваме с тях!