Орешарски: Вървим по пътя на Гърция!

Дългът ни се трупа по-бързо от растежа на икономиката ни
11 юни 2016 11:11, Петя Славова
152
Орешарски: Вървим по пътя на Гърция!
Снимка: архив, Булфото

„Вървим по пътя на Гърция. Дългът на България се натрупва много по-бързо отколкото расте икономиката. И ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимист от кредиторите. Това заяви бивишият премиер Пламен Орешарски пред Нова тв.

"Това вече сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години”, заяви още той.

Орешарски коментира и поста си от 10 юни във Facebook, където написа, че кабинетът Борисов е подготвил фалита на КТБ. Според него той се е позовал на доклада на „Алекс партнърс” .

По думите му банката се е разраснала в периода 2009 и всички важни спорни транзакции са се вършили в този период.  "Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ”, заяви Орешарски и припомни, че първите сигнали за нередности дошли от кръга „Капитал”. Една банка без здрав портфейл, е обречена”, категоричен бе той и допълни „Една банка без здрав портфейл, е обречена”.

Орешарски обясни, че през 2009 г. банката е била с 2 милиарда, а през 2013 г. сумата е нараснала до 7 милиарда.  "Това е необясним растеж по време на криза", каза той и попита:„Защо тази банка се разрасна толкова бързо?”, Бившият премиер на страната допълни, че за доклада на одиторите сме дали много пари, а сега не харесваме анализа им.

Той коментира и случващото се след фалита на КТБ „Фондът, след като изплати парите на граждането остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобри финансови кризи”, заяви още Орешарски.

Относно предложението за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Пламен Орешарски заяви: „Аз бях експертен министър-председател. А това беше политическо решение. Съжалявам, че мандатът беше кратък, за да се развият стъпките, които положихме за реформи. По време на моя мандат започна изграждането на ограда на ключови места по границата”.

 Той намери и решение на настоящата ситуация: спиране на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банковата система има 1милиард лева печалба за 2015. Тази година ще бъде 1.2 милиарда. Защо проклетият фонд е празен и го финансираме със заеми?
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
111 КОЙ ИСКА КАРМЪЗА ЕЙ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ, ЕЙ ТИ КИТАЙ- 2 РА ПО МОЩ ИКОНОМИКА, МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА КОЛКОТО НАШАТА, ПАРТИЕН РЪКОВОДИТЕЛ С 92 МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ ПО КОНСТИТУЦИЯ, А ПЛЕБЕИТЕ С ЖИТЕЛСТВО, НЕ СИ ЛИ ЖИТЕЛ НА ОПРЕДЕЛЕН ГРАД-НЯМА РАБОТА И В ОРИЗИЩЕТО, НАЙ ГОЛЕМИЯТ ЛУКС Е КИТАЙСКИ ТЕРМОС ЧИФТ ДЖАПАНКИ КАТ СИНИ ДОЧЕНИ ДРЕХИ- У ЕВРОПА 1500 МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 7 ЧАСА РАБОТЕН ДЕН, 14 ЗАПЛАТИ- 13 ТА С ОТПУСКАТА, 14 ТА НА КОЛЕДА- ТА ХВАЩАЙ ВЛАКА И ДИМ ДА ТЕ НЕМА НА КАРМЪЗЪ.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябваше отдавна да стане кармазъ ама един започна да прави едни Боянски ливади и поляни .Другия със масовата приватизация и лозунга ДА КРДЕМ ДРУГАРИ ИМА ЗА ВСИЧКИ . Нещата стигат до своя естествен завършек много хора има за трепене .И няма вече кои да ги чака и да и слуша простотиите . Никои не иска да си губи времето . Привидно затишие пред страшна буря .
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
104 ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ НА ГЪРЦИЯ БЕШЕ НАД 170% ОТ ВЪТРЕШНИЯ БРУТЕН ПРОДУКТ, И В СЪЩАТА ТАЯ СИТУАЦИЯ ГРЪЦКИТЕ БАНКИ ОПРОСТИХА ЗАЕМИТЕ ДО 20 000 ЕВРО НА ВСИЧКИ С ДОХОДИ ПОД 500 - ЗАЩОТО СА СОЦИАЛНО БЕДНИ- С ДРУГИ ДУМИ ДАЙ БОЖЕ И НА НАС ТАКИВА БАНКИ.
91
1
 
4
 
! Отговори
ОТ ЛОНДОН преди 7 години
На инжекции сме, идат тежки, мрачни облаци.Ситуацията е доста сложна, защото кризата от 2007-2008 не си е отивала никога, тя продължава в друга фаза, а натрупаните в света дългове са три пъти повече, заяви по БТВ икономистът Димитър Иванов от Лондон. Европа е в дългова и конституционна криза, пред сериозна криза е изправен Китай, САЩ също е пред сериозно земетресение.
90
3
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Стига с тези новини за заеми , милиарди и обедняване !Това всички си го знаем.Кажете как е Митака...всичко друго е маловажно .Ако трябва нещо благотворителна акция да направим..СМС-си .хаш таг "Аз съм Митьо" !
89
0
 
8
 
! Отговори
от 95.. преди 7 години
До 96Искам да има С.П.Р.А.В.Е.Д.Л.И.В.О.С.Т!!!НИЩО ДРУГО!!! ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА!!! ИСКАМ ДЕЦАТА МИ ДА ЖИВЕЯТ В СПОКОЙСТВИЕ И МИР.
88
0
 
14
 
! Отговори
ОТ БАН преди 7 години
Външният дълг става неконтролируем .Придържането към сегашната политика по външния дълг, характеризираща се с липса на адекватни цели за дългосрочно развитие и ниска прозрачност на използване на акумулирания публичен ресурс, постепенно ще доведе българската икономика до състояние, в което дългът ще стане неконтролируем, а неговото обслужване - невъзможно.
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАБАНКА ПРАВ СИ МНОГО- САМО В ПОСОЧЕНИТЕ ДЪРЖАВИ ИМА ПЛОСЪК ДАНЪК, И ТАМ КАКТО У НАС БЕДНИТЕ НОСЯТ БОГАТИТЕ НА ГЪРБА СИ, В ЕВРОПА БОГАТИТЕ ПЛАЩАТ ОТ 35/70% ИМА НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ- ПРАВ СИ ДРУГАРЮ- НЕЗАБАВНО МАХНЕТЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК И НА ВЪЖЕТО ВСЕКИ КОЙ НЕ СИ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ, А БАНДИТИТЕ ТОРМОЗ И ЗАТВОР.
86
1
 
10
 
! Отговори
от сайта на БНБ: преди 7 години
"Брутният външен дълг в края на март 2016 г. е 34 792.8 млн. евро (75.1% от БВП2), което е със 701.9 млн. ЕВРО(2.1%) ПОВЕЧЕ в сравнение с края на 2015 г. (34 090.9 млн. евро, 77.2% от БВП)."ДЪРЖАВНИЯТ дълг е нараснал 3 пъти, откакто Финансистът от Банкя управлява държавата. Факт!Трендът на брутния външен дълг е ясен - Орешарски го намали НАПОЛОВИНА в мандата на ТК....Като цяло публичният дълг слезе от 120% на 12% (!!!)от БВП
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вървим по друг път ,Щото едни станаха много смешни а се мислиха за много страшни. Баща ми казваше че лъвовете като одъртеят и овисват мъд.... младите лъвове си правели *** със тях. Та сещаите се какво ще се случи на едни опърдени чорбаджии по на един шамар живот. Такава е човешката еволюция умираш и отстъпваш място на младите някога доброволно някога със малко кютек ,както доиде. Така е остроен света няма нищо вечно всички гости на червеите ще идем едни по рано други по късно просто философия
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орех, льжеш като останалите! По добре кажи на народа, колко си разделихте с волен ефенди бей и ефенди местан, като бяхте премиерьь!
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все потъва кораба нанякъде и все сухи се измъкват и кътат сандъци в пещерата под брега пред главния едноок,едноух,еднокрак и все с една ръка прибиращ богатствата и подаващ остатъците щото е и еднорък и свикнал да си ги оправя нещата опрян на патерицата и сочещ нанякъде в далечината с куката откъде да се проврят както през морета и планини бързо те и ще е на добре за нови сметки които ще бъдат окачени на ченгела в пещерата само ще ги листи и нищи с куката през свободно време от немай къде заетост
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДРУГАРЕ, МАЛКО ФАКТЕ- ФЕВРУАРЕ 2013 Г ББ ПОДАВА ОСТАВКА, МАЙ 2013 Г ДРУГАРЯТ ОРИШАРСКИ СТАВА ПРЕМИЕР И Е ТАКЪВ ДО СЕПТЕМВРИ 2014 Г- ТА ПРАВ Е ЧЕ 2013 Г БАНКАТА НАЛИВА МУСКУЛИ И ОТ 2 МИЛИАРДА, ПРИТЕЖАВА ВЕЧЕ 7 - ТИ ВИНАГИ СИ ПРАВ ДРУГАРЮ ОРЕШАРСКИ- ДОРИ КОГАТО ГРЕШИШ. ДА СЕ ИНИЦИИРА ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВАТА- ИМАЛО Е ВЕЧЕ ТАКЪВ ПРЕЗ 1924 Г ЗА СПРАВЕНЕ С БАНДИТИЗМА- ТА СПРИ ДА СЕ ОГЛЯВАШ - *** СА НИСКОЛИХВЕНИ, А БГ ТРЕБИ ДА СЕ КАЧИ НА ФОРМУЛА 1 ЗА ДА СТИГНЕ ГЪРЦИЯ- ХА СТИГА ДУДНА.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Orescharski savsri vs ot gerb i dps no sega go nama kskvo stava pak bednost ubiistva i mutri milioneri s rest. Kasina hoteli prostituzia narkotizi orajia e i kakvo pravi prsv.na gerb pak li orescharski i bsp e vinovno dogato mutrite sa v politilsta bg schte e nai bednata ograbena stoi4kov 50 g ma4 uslischen horsta tapi kupiha si bileti stoi4kov si napalni guschata tap bg narod rumania e predi nas vijte rumanzite korupziata ja borat a gerb kskvo pravi. Ba4varova sluscha bb sa sajalenie e rumi
80
1
 
8
 
! Отговори
Джо Бабана преди 7 години
Вървим по пътя на Зимбабве,Конго,Хаити,Еритрея и подобни ...
79
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски спря строежът на магистрали - само за това му престъпление трябва до живот да е в затвора!
78
1
 
4
 
! Отговори
до 95 ужасс преди 7 години
В момента си в престъпление спрямо сигурността на нациятапомисли втора Сирия или Украйна искаш да сме и за това дали не са ти платили жълти стотинки ,за да погубват цвета на нацията и някой да богатее??
77
2
 
6
 
! Отговори
По добре ще е! преди 7 години
Да настъпва вече се не трае... по цел ден кражби обири роми мутри политици кой го гръмнали кой баби изнасилил и т.н... Да почва патакламата и да се свършва.. Туй не е Живот Това Е Ад!!!
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е! Но в България от 1989 година насам, всеки който каже че е антикомунист му се дава неограничено власт, без да се гледа какъв е! Само и само червените *** да не са на власт. Еми успех :) За 10 години работа в държавната администрация се научих, че във всяка партия има свестни хора и ***. Просто трябва хубаво да се отсее материала.