НС реши: Още чиновници в името на е-управлението

Издръжката на новата структура ще е за сметка на държавния бюджет
16 юни 2016 14:34,
22
НС реши: Още чиновници в името на е-управлението
Снимка: архив, Bulphoto

Парламентът създаде нов орган за изграждане на електронно управление у нас. Депутатите гласуваха промени в закона за електронното управление, с които се формира Агенция за електронно управление. 

Тя ще бъде към Министерски съвет, който ще избира председателят й за мандат от пет години. Той ще бъде подпомаган от заместници, които ще избира сам, но ще се утвърждават от кабинета. Издръжката на новата структура ще бъде за сметка на държавния бюджет. Законът задължава председателят да напише концепцията си за електронното управление до десет дни след назначаването му. 

Агенцията ще провежда държавната политика в електронното управление, електронните удостоверителни услуги, електронната идентификация, инфраструктурата за пространствена информация и др. Председателят й ще има грижата за единна политика за информационните ресурси и други. 

Парламентът създаде и ново държавно предприятие "Единен системен оператор", което ще е своеобразен контактен център за обслужване на гражданите и бизнеса в областта на електронното управление. 

С новите текстове депутатите решиха и електронна идентичност да издават само държавните органи. Администрациите пък ще са длъжни да приемат електронното упълномощаване за валидно без други документи. 

Електронните пълномощни обаче няма да може да се използват за пълномощни за сделки с недвижими имоти, за които се изисква и заверка на съдържанието. Те ще важат за действия пред административните органи, при електронно гласуване, данъчни органи, НОИ, служби по гражданска регистрация и др.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе смисълът на електронното управление не беше ли да се намалят чиновниците или аз нещо греша?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да аутсорсват и заменят цялата администрация с евтини компютри в Индия.
14
2
 
6
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Това управление е по-ляво и от това на Тройната коалиция! Само нови агенции и администрации се създаватр които нищо не вършат но за сметка на това редовнo взимат яки заплати! За които се пък се взимат външни заеми в пъти по-големи от тези по времето на Орешарски! Всеки нов заем за данъкоплатците, е като "нова тухла на врата удавника"!
13
0
 
9
 
! Отговори
gtf преди 7 години
трябва да се назначават някъде калинките гербави и техните роднини до 10-то коляно... без значение имат ли акъл или не- важното е да са послушни
12
0
 
9
 
! Отговори
Vans преди 7 години
Естония го пренаписа електронното правителство, докато България още подготвя чиновници. ГЕРБ са по-зле и от БСП и ДПС.
11
0
 
7
 
! Отговори
Песимист преди 7 години
Е сега вече ще я оплескаме, както със системата на МВР, но вече трагедията ще е по-голяма, защото разработването и ще бъде дадена по шуробаджанашкия начин и най-вече с несириозни наказателни клаузи в договорите, които ще се обжалват пред съда!А стигне ли се до съда, нещата за всеки трезвомислещ човек са ясни! Системата за електронно управление е прекрасна, но не да бъде разработена и управлявана от български недоносчета и самозванци, с високо непокрито самочувствие!Генийте ни са вече в чужбина!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уточнение: Всички места са за кадри на Герб! Не се бутайте!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали Е-правителството трябваше да намали бюрокрацията и чиновниците? А то какво става повече компютри и още повече чиновници?
8
0
 
15
 
! Отговори
пазачите на фара преди 7 години
Що за сметка на държавния бюджет? Намалете си субсидията в партийните касички, или започнете да вършите някаква работа, различна от командировки на наши разноски и няма да имате нужда от още чиновници! Все повече напомня на една поема от В.Петров - Песничка за пазачите на фара.
7
0
 
16
 
! Отговори
Gego преди 7 години
Важното е лапканица да има
6
0
 
11
 
! Отговори
царя дава пъдаря не преди 7 години
Дали не е време за нова смяна на чипа,ама първо да извадим ***.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още хрантутници, моля!Че не прибрахме ли цялата рода вече на политиците в администрацията?
4
0
 
12
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
...и един електронен мин.председател.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и тези чиновници ли ще взимат по 10 000 на месец
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това електронното хубаво, но има нужда и от отдел по сигурността и най-важното ще се съкратят ли сега другите отдели, след като всичко ще е електронно вече?
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България без хора остана - още чиновници! В червената книга на изчезналите народи поради безполезна свръх бюрокрация