Джихад, Халифат... Затвор за ислямисти вече и у нас

Проповядването на радикален ислям вече е престъпление в България
Обновена: 23 юни 2016 17:11 | 23 юни 2016 15:07,
75
Джихад, Халифат... Затвор за ислямисти вече и у нас
Снимка: Reuters, архив

Проповядването на радикален ислям вече е престъпление и в България. То ще се наказва със затвор до 3 години или глоба до 5000 лева. Това решиха депутатите, които приеха промени в Наказателния кодекс, внесени от ВМРО. 

С изменението за първи път бе направена и дефиниция на проповядването на радикалния ислям.

Още по темата

Депутатите записаха в НК, че това е "когато с думи, действия или разпространение на текстове или символи едно лице агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на "Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани". 

Поправката бе приета със 109 гласа за, 3-има бяха против, а 10 се въздържаха. Подкрепата дойде от всички групи, с изключение на ДПС, които не участваха в гласуването, и на БСП, повечето от които се въздържаха. 

Решението бе предшествано от едночасови спорове. Вносителят на изменението Красимир Каракачанов обясни, че проявите на радикалния ислям от 15 години не са само агитация и различно облекло, но и с терористична дейност. 

"Това е една нова идеология, която е изключително опасна. За разлика от комунизма и фашизма, които са идеологичеси, тази на радикалния ислям е агресивна, не търпи чуждо мнение", каза Каракачанов. Той допълни, че всички светски и нормални общества се борят с тези проблеми и приемат извънредно законодателство. 

ДПС даде сериозен отпор на изменението. "Този законопроект прави опит да раздели религия от радикална идеология. Но не го прави особено успешно и вероятно обижда всеки пети българин, който е мюсюлманин", каза Алиосман Имамов от ДПС. 

Той допълни, че в България има 1,5 млн. мюсюлмани, които са добри хора, не са терористи и не отглеждат терористи. Имамов поиска в Кодекса да се запишат наказания за всички прояви на религиозен радикализъм. Депутатите от ДПС се опитаха да провалят заседанието с различни процедурни хватки, но не успяха. 

Депесарите получиха сериозни критики от лидера на НФСБ Валери Симеонов, който обвини ДПС, че използва религията за политически цели.

"Кой коли крави по време на предизборни мероприятия, кой прави непрекъснати демонстрации на верска преданост с масови залягания в центъра на София?", попита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
- Той беше добър мюсюлманин - казаха натъжените съседи и склониха глава пред останките от шахидският пояс.
45
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ПОГРЕШНО Е НАПИСАНО НЕ Е ЗАТВОР А---ЦЕНТЬР ЗА ДЖИХАДИСТИ СОФИЯ СЛИВЕНГРАД АЙТОС ПЛЕВЕН
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 години ?Само 3 години ? Подигравка
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дъппайте дърпайте...
42
5
 
6
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Следващият закон ще бъде срещу... радикалното християнство, т.е. всичко върви "по план"!Обаче Закон срещу Радикалното банкерство и Закон срещу банковото робство - няма да има, нали ... щото Новата Религия вече се казва Кредитизъм!
41
2
 
10
 
! Отговори
българскаработа преди 7 години
Наказанието трябва да бъде над 3 години, а не до 3 години! Българска работа - половинчата работа!
40
5
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Можеше да бъде формулирано доста по-прецизно, така че да се отнася за всякакъв вид религиозен фанатизъм и насилие по религиозни подбуди. Като например "За насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение (без "характерни за исляма") или пропагандира насилие във вид на свещена война (без "джихад"). Предполагам, че затова някои депутати не са подкрепили текста в този вид, в който е приет.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Исляма е чиста, сто процентова фашиска идеология, маскирана като религия. Целта е тоталитарна власт над планетата. Удобна за целите на ''новия световен ред''.
38
1
 
8
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Za purvi put v BG se napravi purva krachka kum istinata.Da,islyama e agresivna partiya.Nyakoi pomni li 84-86 g?Popitan fes dali shte stane sreshtu bg sused,chesto chuvah purvo teb shte zakolya!!!!!Mirni sa,no sled 200g jivot.Ta bravo!!!
37
1
 
4
 
! Отговори
тони преди 7 години
КОГА ВЛИЗА В СИЛА,,,,,ЩЕ ИМА ЛИ ДЖИХАТ УБИЙЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ---
36
2
 
13
 
! Отговори
Американ преди 7 години
ДПС значи признава че всеки пети мислиманин в страната изповядва радикален ислям и че ДПСто ги поддържа. Освен това какви са тези 1.5 милиона? Излиза че 20% от населението са турци и потурнаци?
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!
34
28
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ислямът е религията на българите. Има 1,2 милиона мюсюлмани в България.
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... вероятно обижда всеки пети българин, който е мюсюлманин", каза Алиосман Имамов от ДПС."--------------------------Алиосман Имамов от ДПС като какъв се самоопределя - като българин или като турчин? Има разлика между националност и гражданство!"Има Православие у нас - има български народ! Няма Православие - няма и български народ!" - митр. Климент Търновски
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Корана се споменава на двадесет и седем ауета за Пророка Лют.Лют(алейхисселям) опечаленият пратеник на народа от Содом и Гомор, унищожени заради разврата и моралната деградация. (хомосексуалност).
31
1
 
26
 
! Отговори
ХРИСТО АНГЕЛОВ преди 7 години
Правилно, 1.5 милиона мюсюлмани и са добри хора . Не споря . Но всички джихадисти са също мюсюлмани и- те са не само много лоши хора-опасни но те имат подръжката от същите тези добри хора . ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКОРЕНИ ОТ ДЪНО КАКВОТО ЩЕ И ДА СТРУВА.
30
2
 
6
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Не забравяй, че тази която наричаш "***" е родила Този, за когото се пише най - много в корана, а именно Исус Христос.
29
6
 
9
 
! Отговори
Ф.Е.Джерджински преди 7 години
До НИНОВАТА ЧАООбръщение "БЕ", писане с големи букви, примитивни болшевишки препратки, все симптоми на промит мозък в комбинация с интелектуален дефицит.Когато кажеш на ***, че гащите отзад са му кафяви и мирише кофти, той вместо да се засрами, изкъпе и изпере ти отвъща "А, защо в Америка бият тъмнокожите"Безспорния факт за съществуването на американски, турски или друг империализъм, не променя факта, че най-си патим от товаришите. Предателю !!
28
5
 
21
 
! Отговори
реалист преди 7 години
А джамиите няма ли да се събарят
27
0
 
31
 
! Отговори
sT преди 7 години
Ами Местан веднага да отива в пандиза!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!