Военни срещу тероризма? МО подкрепя

Това отговаряло на очакванията на обществото
16
Военни срещу тероризма? МО подкрепя
Военният министър Николай Ненчев. Снимка: архив, БТА

Министерството на отбраната подкрепя участието на Въоръжените сили в противодействието на тероризма и в мероприятията за преодоляване на последиците от тероризъм.

Още по темата

Според ведомството, приетият от Министерския съвет Закон за противодействие на тероризма, в който това е регламентирано, обединява усилията на институциите.

"Възлагането на допълнителни правомощия на въоръжените сили отговаря на очакванията на обществото за по-активна роля в случаите на предотвратяване, борба и ликвидиране на последствията от тероризъм. Включването на въоръжените сили е в унисон и с конституционно възложените им отговорности по гарантиране на националната ни сигурност", посочват в съобщение от МО.

Законът предвижда при непосредствена опасност от терористичен акт със заплаха за живота и здравето на населението въоръжените сили да могат да осъществяват част от правомощията на органите на МВР.

Сред тях са извършване на проверка за задържане на лица; обиск на лица; проверка на личните вещи; проверки в помещения без съгласието на собственика; установяване на самоличността; използване на физическа сила и помощни средства и използване на оръжие при абсолютна необходимост. Те ще се прилагат от въоръжените сили само при активирането на плановете за предотвратяване на терористичен акт или за преодоляване на последиците от такъв.

В съответствие с предвидените в закона разпоредби въоръжените сили изготвят планове за противодействие на тероризма, които са част от Националния план за противодействие на тероризма, приет от Министерския съвет.

При съществуваща конкретна заплаха от терористичен акт или извършен такъв ръководителят на Националния оперативен щаб въвежда в изпълнение Националния план за противодействие на тероризма.

В състава на Националния оперативен щаб са включени отговорни длъжностни лица от политическото и военното ръководство на въоръжените сили, които при задействане на Националния план прилагат плановете на въоръжените сили за противодействие на тероризма и осъществяват тяхното ръководство.

В момента се извършват корекции в Плановете за подготовка на щабовете и формированията с цел осигуряване в краткосрочен план на адекватна подготовка на определените формирования към Националния план за противодействие на тероризма. Подготовката ще включва нови специфични умения, които трябва да се придобият във връзка с допълнителните правомощия и с координацията и взаимодействието с органите на МВР.

В нормалната си ежедневна дейност при липса на посочените обстоятелства въоръжените сили ще изпълняват функциите си само в съответствие със Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изкарат армията по улиците ще е по спокойно, те не са корумпирани като полицаите, а като видят арабелите патрули по 3 човека с калашници по улиците ше им се дръпне говнто. Некой ако е подозрителен директно го трепят и толкова.
12
1
 
1
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Смях ! Тия прани каскети ,комай ни вземат за прани каскети ! Терористи да се борят с тероризма! Подкупните ,да се борят с корупцията ! На къде отива светът ?!?!
11
5
 
3
 
! Отговори
ИСЛЯМ=ПОБЕДА преди 7 години
Доброто винаги побеждава
10
1
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 10Докато има хора, като теб да се хващат на голата кукичка радикален ислям, ще е така!!!Ислямът е един!!! Хванаха им цаката на тези термини без съдържание, още от времето на ИРА... Едните били въоръженото крило и са вън от закона, пък другите(Шин Фейн) в Парламента, щото не носили оръжие!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе? Защо вместо на хораат да се скапва живота, да живеят в постоянен страх, не вземете просто да разкарате всички нелегални араби на хоризонта? Защо там където има съмнения за радикален ислям не иде ДАНС и да ги укауши, а после съда по бързата процедура не раздаде 15-20 години затвор за превъзпитание! Толкова ли е трудно? Сега какво обсъждаме? Пускаме араби да си живеят тука, не правим нищо спрямо радикалното говорене, а после някакви глупости за армията и др. Защо по татово нямаше?
8
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До БалтонаЗатова си има придворни социологически агенции... По една от тях дори Цецо печели с точния резултат... Грешка няма!
7
2
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Министърът, вероятно бърка борбата с плевелите с борбата против тероризма! Няма лошо, нека се пробват затлъстелите чичковци и наконтени каки, да помиришат барут...
6
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
Аз, понеже четох, четох, но по - умен не станах, искам да попитам нещо. Понастоящем стоппатроните законни ли са или не? И каква е процедурата, за да се сдобия със стоппатрони. Или не е препоръчително. Може ли някой да ми отговори?
5
1
 
2
 
! Отговори
popa преди 7 години
До 1 със този закон, управляващите слагат на военните примката на шията
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войник означава - отлично обучен, технологично обезпечен, мотивиран и високоплатен професионален убиец на държавна служба.Българския войник е социален аутсайдер, физически нездрав, необучен, технологичен антиквар,конформист със заплата от 609 лв.Как точно този тип ще защитава родината ?!Не, че другите ни служби са по читави !
3
2
 
8
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Този как разбра какви са очакванията на обществото?
2
0
 
9
 
! Отговори
хайко преди 7 години
Със зелените чорапки,пристигна реднис Спас.Талибани веселушки,елате вий при нас !Рушвенчета раздайте,на всички от сърце !Да жулнеме ракийка,да тропнем ний хорце.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С подкрепата за този закон, военните сами си слагат примката около шията.