"Цъка" лихвата за "Белене"! Губим 3 млрд. от провала

Най-удачно би било да се продаде реактора, призна премиерът
Обновена: 14 юли 2016 09:15 | 14 юли 2016 09:09,
152
"Цъка" лихвата за "Белене"! Губим 3 млрд. от провала
Снимка: Facebook

Около 3 млрд. лева ще загуби България от провала на проекта "Белене", пресметна премиерът Бойко Борисов.

"Обвързващи договори с неизяснени клаузи, подписани преди години, ощетяват България с милиони евро сега. Сред тях е и проектът АЕЦ "Белене". Страната ни е осъдена и ще трябва да плати сумата, която надвишава милиард. Освен това всеки ден тя нараства със 168 000 евро лихва. З50 000 лева на ден "цъкат", защото БСП е подписала неизгоден договор", настоя премиерът.

"През 2006 година БСП подписват договора, ние идваме есента на 2009. И този договор е направен пожелателно. Накрая му казват важните неща. Оттам започва сагата, защото най-важните неща са посочени накрая", обясни Борисов пред bTV.

Той допълни, че през 2009 г. се наложили нови преговори с руската страна и тогава станало ясно каква ще е цената.

"В същото време стана аварията във Фукушима и големи европейски държави като Италия, Австрия, Германия забраниха атомните централи у тях. В тези условия беше немислимо да продължим проекта", обясни Борисов.

По думите му все още не е ясно дали Иран ще купи проекта. "В момента текат преговори, трябва да се създаде политическа, приятелска среда", уточни министър-председателят.

В отговор на обвиненията на Румен Овчаров, че вината за спирането на проекта е на Борисов, премиерът каза, че 3 поредни правителства в миналото са можели да продължат строителството, но не са го направили.

Той допълни, че неговото правителство е изправено пред ситуация, в която трябва да вземе изключително трудни решения.

"Експертите са преценили, че в момента най-удачно би било да се продаде реактора. За това за стартирали преговорите с Иран", уточни Борисов.

"Считам, че БСП ми помагат и не им се сърдя, защото ако отидем на преговори само с едно единствено решение, тогава търговците казват, че няма какво да го правят", обясни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
3
 
! Отговори
Фактор преди 7 години
Не се сещам за един успешен проект направен след Тошо от всички "андрешковци" управляващ България.
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно Боко няма акъл да обясни внятно, как успя да ни набута в тази беля.Моля сега да изпълзят американските агенти - фъфлека от деформаторския блок, а и останалите платени клакьори, които по всички телевизии и радия тръбяха неуморно, колко неизгодни били Южен поток и централата в Белене и как по-добре и по-евтино щяло да ни излезе да прекратим тези договори. Те също лъгаха яко, как ще дойдат американците и едва ли не ще ни подарят АЕЦ.Изтичайте платени протестъри и почнете пак с Кой? Кой? Кой
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обвързващи договори с неизяснени клаузи, подписани преди години, ощетяват България с милиони евро сега. Сред тях е и проектът АЕЦ "Белене". Страната ни е осъдена и ще трябва да плати сумата, която надвишава милиардБоко е голям хубавец!!!Както винаги ни лук ял, ни лук мирисал.Голям мъжкар, няма що - все друг ми е виновен...Защо, не изясни защо той лично и в съдействие с Прецедента прецака Южния поток и Белене, само след едно обаждане от USA посолството? Нали се хвалеше, с това, а сега мълчи
104
7
 
1
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
До Анонимен 115Повече от ясно е, че не можем без втора АЕЦ.И от къде е ясно бе ушанко?Ясно е единствено, че не можем да оползотворим дори сегашната ел.енергия с която разполагаме.
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГоляма радост те е обзела ,че ще плащаме на американските Тец и ВЕИ,ти си като шопа ....я не сакам да съм добре сакам Путин да е зле...........
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиква за 6 години изтегли 30 милиарда вече? Кой ще ги връща тя лихвата им трябва да е към 3 милиарда на година.
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага бих си платил 200-те лева дълг към Атомстрой - срещу една седеммилионна от боклучавия реактор.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРЕДИТНИЯ ЛИМИТ НА БГ-ТО БЪРЗО СЕ ИЗЧЕРПА, НЯКОЙ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ОБЯСНЯВА КЪДЕ СА ПАРИТЕ, ИЗХОДА Е БЪРЗО В ЕВРОЗОНАТА И ЗАМИТАНЕ НА СЛЕДИТЕ, ПОСЛЕ ЯКА СКАТАВКА, СНИШАВАНЕ, ЗНАЕТЕ КАК Е
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо страшно. Нов заем от които половината ще окрадете и готово.Иначе освен да си прехвърляте топката ,друго нищо ново.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 102. Взимаме дълг още 1 милиард и нещо и плащаме. Лихвите по заемите сега са под 5% годишно. Но 300 000 на ден са много, вЕрвай ми - учил съм математика.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-жа Клинтън да осребри чека."Нелоша работа" - свършена, време е за уреждане на сметки.
96
2
 
15
 
! Отговори
некой си преди 7 години
абе аре стига с простотии, аре стига прах в очите на простаците, абе как се продава реактор бе, това да не ти е лека кола, бе, абе ей писна ми, не ти ли е ясно че, първо следва договор на иран с руснаците, после проект, после оценка на въздействието, после финансиране, ей това са минимум 7 години, кой ще си купи реактор просто ей така и кой ще приспособява проекта по точно този реактор, нее истина че такива ни управляват, ама народа си ги заслужава на 100%
95
2
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
В България винаги се приемат глупави закони. Защо в Хърватско,Гърция,Словения, Германия все още виждам по пътищата коли които си карат със старите номера без логото на EU, а тук трябваше всеки да плати за да си смени табелката ? Не беше ли по разумно да се направи при продажба на автомобила например или когато остарее ? Ето заради такива измислени закони е такова положението у нас. Същото е и със соларните паркове които бяха направени, дори и с тези безмислени ядрени централи.
94
7
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До четох някъде ...Ами атомната енергие е "хубава", но опасна ! Една авария и край с България. Мерси по добре по скъп ток но по безопасно. Истината е във водните централни, соларни и прочие. Проблемът е,че в Германия няма такива паркове като нашите ! Там позволиха на обикновения човек да си сложи панели на покрива и му ги платиха половината. Така сега много хора получават дивиденти от това и парите не са съсредоточени в 20 китайски фирми които са насадили панели на обработваема земя.
93
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снощи БУДА се обадил на Хикимян и му казал:Антоне, имам да кажа няколко глупости на народа, така, че ще намина към 8 през bTV
92
2
 
5
 
! Отговори
четох някъде ... преди 7 години
че има идеи и в много страни ще се преминава само на електромобили до 2030 година ...ние като по ... как да го кажа ... ако се наложи да минем на ток ... и като поумре козлодуй ... май освен на каруци .... няма да има на какво да 'летим' .... ДЕМЕК ... ТРЯБВА ДА ИМА ЗАКОННОСТ РЕД .... ПРАВОСЪДИЕ ... СПОКОЙСТВИЕ ... ИКОНОМИКА ... ОБРАЗОВАНИЕ .. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ДАЖЕ БЕЛЕНЕ .. ( ЗА ДА НЯМА КАРУЦИ .... ) .. НО НЯМА МОЗЪК ..... --> СЛУШАМЕ МАГИСТРАЛНИ ИДЕОЛОЗИ ... ДО ОТКАТ :(
91
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече от ясно е, че не можем без втора АЕЦ. Проблемът е кой да вземе комисионните от нея. ГЕРБ се включи много по-късно, когато комисионните вече бяха платени и май това е основната причина ГЕРБ да спре строежа на АЕЦ Белене. Лошото е, че всеки ден закъснение в строежа на втората АЕЦ, трупа за България огромни загуби, които засега се покриват (не само те) от нови външни заеми.
90
3
 
9
 
! Отговори
Малко История преди 7 години
През 1990 година първите национални предатели спряха строежа на АЕЦ Белене. През 2002 година правителството на Симеон Крадливий, продължи строежа на АЕЦ Белене, но има едно публично известно писмо, от което излиза, че това е станало заради частни интереси на канадска компания. След като се разчу, нещата тръгнаха отново към спиране и това стана през 2012 година? Националните предатели все не свършват. АЕЦ Белене можеше отдавна да е построен, инвестицията отдавна да се е изплатила, а печалбите
89
4
 
3
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
До 123А най-добре щеше да е ако не бяхте дошли вие на власт 1944г
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали теглихме към20 милки да платя да не текат лихви пък после да продават ..Ама нали всичко опапапха сега уж преизпълняваме плана а няма 1 Милка а платим смешници ..