Божидар Димитров: Превратът в Турция е "некадърен"!

Първо се арестуват управляващите, после се прави кабинет, съветва историкът
16 юли 2016 11:01, Анисия Иванова
145
Божидар Димитров: Превратът в Турция е "некадърен"!
Снимка: Булфото, архив

Това, което се случи в Турция, беше некадърен опит от страна на военните да направят ефективен военен преврат. Така проф. Божидар Димитров коментира пред Bulgaria ON AIR опита за военен преврат в южната ни съседка снощи. "Знам как са действали турските военни при техните три преврата", каза директорът на Националния исторически музей.

По думите му първа точка при военен преврат е да се арестуват министър-председателят и всички останали министри, включително и президента. След това се завземат сградите и се обявява временно правителство.

"Нищо от това турските военни снощи не направиха. Не арестуваха министър-председателя, нито министрите, не завзеха сградите, макар че се опитаха. Трето - не обявиха временно правителство", заяви проф. Димитров.

"Ердоган спечели 52% на изборите и 48% са неговите противници. Хората последваха неговия призив, народът излезе по улиците и блокираха военните. В същото време другите 48%, милионни маси пълнеха площадите преди две години в митинги против Ердоган, те не излязоха", посочи историкът.

По думите му има още една особеност в опита за преврат - военните не са били във връзка с нито една политическа партия.

"Светският характер на държавата наистина е застрашен", подчерта той.

"Ние по принцип не сме привлекателна страна за заселване", каза още проф. Димитров.

На въпрос как ще бъдат наказани тези военни, които са се опитали да свалят правителството в Турция, Димитров каза, че едва ли ще има осъдени на смърт, но ще бъдат уволнени от армия и ще бъдат осъдени на дълги години затвор.

По думите му позициите на Ердоган ще се затвърдят след случилото се. "Ердоган, който успя да се скара и със САЩ, и с Русия, успя да си подобри отношенията буквално седмици преди този опит за преврат. И те ще направят сметка изгодно ли им е, или не да го поддържат", заключи проф. Божидар Димитров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕГА ЩЕ СИ Е-Б-Е МАМАТА, ЕРДОГАН ЩЕ ИЗБИЕ ХИЛЯДИ НУДОБНИ ЗА НЕГО БЕЗ СЪД, ЩЕ СТАНЕ ТОЛКОА СИЛЕН, ЧЕ НЯМА КОЙ ДА МУ СЕ ОПРЕ. ТУРЦИЯ ЩЕ СТАНЕ ИСЛЯМИСКА ДЪРЖАВА. И КАКТО НИ СМЕ ДЪРЖАВА БЕЗ АРМИЯ, ГЛАВНОКОМАНДВАЩ- ***-ДАЛ, ПРАВИТЕЛСТВО С 50%+ ЕВРЕИ И МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ- ПОЖАРНИКАР-МИЛИАРДЕР - ПРОСТО НЕ МИ СЕ МИСЛИ. ЩЕ ЕМИГРИРАМЕ В УНГАРИЯ. ПОНЕ ТАМ ИМАТ СТАБИЛЕН ДЪРЖАВЕН ГЛАВА
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 71Гледам много я знаеш нашата история,ама я прочети малко чужда,която си избереш,аз ще ти дам пример с гръцката-там е пълно с предатели,ама ПЪЛНО разбери.Няма нужда от трима души за дружина с предател,и сам човек да е е предател!Та не си мисли,че ние сме върха на сладоледа!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми некадърен е този опита в сравнение с преврата който направи тяхния вожд, гея който обърка света преди сто години ! Хайде в пенсия.... и на почит в архивите на КГБ и ДС за вярна служба под прикритие !!!
69
1
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Присъединявам се към мнението на номер 89.Изглежда че в целия свят селянията взима властта над гражданите и интелигенцията.Подобно на Турция, англичаните от провинцията подкрепиха референдума за излизане на ЕС.Така и в Турция масово подкрепиха Ердоган.По време на протестите срещу Ердоган в Истанбул излязоха стотици хиляди, в това число беше и актьорът в главната роля на султан Сюлейман от сериала за него.Сега Ердоган който оплю този филм иска да възражда Османската империя!
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
opita za prevrat ne bese napraven ot armiata a ot privirjenitsite na islyamista fethullah gulen ako armiata bese se opitala da napravi prevrat taip nyamase spasenie no armiata go spasi toest kemalistite koito taip samo predi godina zaedno s toya gulen gi tikase po zatvorite
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз съм на това мнение. Нямаше подкрепа, интелигенцията просто проспаха шанса за светска държава.
66
2
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Професор Божидар Димитров явно се е преквалифицирал от професор по история в професор по военно дело и национална сигурност.Иначе казано: "На всяко гърне мерудия".Истината е че откакто Ердоган дойде на власт промени конституцията, отслаби армията и я разедини. Тези които не бяха арестувани бяха повишени в чин и съответно възнаградени финансово по-добре. И оттам идва логичния извод: Турция макар бавно и постепенно се ислямизира. Жалко, надявах се военните да успеят, ако трябва да съм честен.
65
9
 
4
 
! Отговори
ТЪП ШИБИДАР преди 7 години
Превратът в Турция е "некадърен"!....НЕ! Професора е НЕКАДЪРЕН И ПРОС.ДА СЕ РАДВАМЕ ЧЕ В УРЦИЯ СЕ СТАБИЛИЗИРА ПОЛОЖЕНИЕТО ЧЕ НЕ ЗНАМ БОЖИДАР КАК ЩЕ СПИРА ТОГАВА ТЪЛПИТЕ ОТ ОЗВЕРЕЛИ ИСЛЯМИСТИ....
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците да погледат пленума на 10-ти ноември 1989 година и да се учат. Ердоган щеше да гледа като Бай Тошо от трибуната. Некадърници.
63
3
 
5
 
! Отговори
незаблуден гражданин преди 7 години
Другаря Димитров ги разбира тези работи,Дали ще гори Райхстага или Партииния дом в София ,а сега и събитията в Турция,почерка на лъжеца и манипулатора е ясен.
62
16
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Евала на Ердоган.
61
1
 
9
 
! Отговори
Кимон Георгиев преди 7 години
лебарка, ти голям превратаджия се извъди, *** ако арестуват Тиквата по бели *** посред нощ у Банкя, други лакърдии ша закукуригаш;)))
60
0
 
8
 
! Отговори
хехе преди 7 години
Язък ...излижиха се военните ......жалко
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До71.- Е ЗНАЧИ И СЕГА Е ТАКА. ПАРИТЕ СА ПРИ ТИЯ, КОЙТО СА БЛИЗО ДО МОСКВА. И МНОГО МАЛКО ДО БРЮКСЕЛ.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67 - И АЗ ЗАБЕЛЯЗВАМ СЪЩОТО ЗА ТОЗИ Shopp
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
68 - Така ще си отидеш от този свят с тези мечти.
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОТЕВ Е УБИТ ОТ НЕГОВИ ЧЕТНИЦИ ЗА ДА ПРИБЕРАТ ЧАНТАТА С НАПОЛЕОНИТЕ,КОЯТО Е НОСЕЛЛЕВСКИ Е ПРЕДАДЕН ОТ БЪЛГАРИ. АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ Е ПРЕДАДЕНО ОТ БЪЛГАРИН!бенковски е предаден от българин. Примерите са много. Имало е поговорка, че когато двама българи замислят въйстание, въпросът е кой пръв ще стигне конака, за да го предаде.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До руския слагач. В България има и българи, които са си българи и нямат връска нито с Русия, нито с Турция. И трайната им връзка е Европа и свободния им интерес към света да си развиват бизнеса, културата живота.
54
0
 
8
 
! Отговори
_|_ преди 7 години
До ShoppМалко си глупав.
53
0
 
12
 
! Отговори
НАПРОТИВ! преди 7 години
По-умните обаче СИ ОРГАНИЗИРАТ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ ИЛИ ПОКУШЕНИЕ, КОЕТО ЕСТЕСТВЕНО ВЕДНАГА ИМ ВДИГА ГЛАВОЛОМНО РЕЙТИНГА, ЗАЩОТО СТАДОТО ОВЦЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕСНО ЗА МАНИПУЛИРАНЕ! Те и Хитлер и Сталин не един път са си организирали "неуспешни" опити за преврат или покушение сами, от КОЕТО ЕСТЕСТВЕНО ВИНАГИ САМО СА ПЕЧЕЛЕЛИ! Не се и съмнявайте, че ако и на Путин започне ДА МУ ПАДА ГЛАВОЛОМНО РЕЙТИНГА И ТОЙ ВЕДНАГА ЩЕ СИ ОРГАНИЗИРА НЯКОЙ "НЕУСПЕШЕН" ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ ИЛИ ПОКУШЕНИЕ!