Като е толкова важна АЕЦ "Белене" – да я купят частници!

Борисов ще подкрепи такъв сценарий за втора централа
99
Като е толкова важна АЕЦ "Белене" – да я купят частници!
Снимка: Булфото, архив

Според премиера Бойко Борисов, ако проектът за АЕЦ "Белене" е толкова важен, ще се намери частен инвеститор да го реализира.

Още по темата

Той призна, че въпросът сега е какво да се прави с двата реактора, който трябва да платим, след като руската "Атомстройекспорт" осъди НЕК в Международния арбитраж в Париж да платим 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

"Въпросът е какво да правим с реакторите, които ще платим. Дотук имаме близо 3 млрд. евро похарчени за два реактора. Ако те са рентабилни, държавата и сега няма 20% от БВП да заделя за нейния строеж. Трябва да го направим частен проект с различни варианти колко да бъде делът на държавата. Ако този проект е добър, ще дойдат частници и ще го направят. Ако БСП са искали нова атомна централа, да са я построили досега", коментира  Борисов пред Нова тв.

Според него вече е важно да се обясни на хората, че нещата са различни от първоначалните идеи.

"Променената обстановка е, че съда в Женева вече каза - България да плати 557 млн. евро или около 1 млрд. и 200 млн., като всеки ден близо 400 000 лв. – 167 000 евро са лихвите по тези пари на ден. Тук не става въпрос за 2 реактора, дали искаме, дали е изгодно", поясни премиерът и добави, че сме длъжни да платим тези два реактора.

Той увери, че макар и площадката на втората атомна централа да се намира в земетръсен разлом, специалистите казват, че подложката, която е близо 10 метра, гарантира на 100%, че няма проблем с това.

"В румънска територия има два действащи реактора. Надява се и там да са мислили експертите, изцяло се доверявам на тях", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Не на БЕЛЕНЕ": Този пост го публикуваш серийно от доста време. И все ти се вързва някой да ти обяснява, че мнозинството от тези, които са участвали, са гласували "ЗА", че бат'ти Бойко управлява с по-малък процент гласували за ГЕРБ от общия брой избиратели и т.н. Явно е безмислено да ти се обяснява каквото и да е. Продължавай да тролиш.
78
0
 
4
 
! Отговори
Колио преди 7 години
На референдума народа каза да но гербаджиите бяха избрали студено време за да не могат хората да идат да гласуватА Вальо Кирчев бог да го прости след референдума каза с тези *** политици по добре без АЕЦ.И беше прав политическия капацитет на герб е колкото на идил.
77
3
 
3
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Няма такъв луд частен инвеститор да се самоунищожи.Само" партиен "инвеститор може да ни закопае с такава велика придобивка. Във времена когата развити държави са си поставили срокове да си закрият ядрените централи и да не строят нови / Германия/, ние умниците тепърва да строим......?
76
0
 
0
 
! Отговори
Беля преди 7 години
Сега видях, че се пише Белене. Моля за извинение.
75
2
 
0
 
! Отговори
Беля преди 7 години
Е не мога да го разбера това въртене и сучене Беляне та Беляне. Е да го сложат този реактор в Козлодуй. Има и площадка , инфраструктура и кадри ?Е да обясни някой защо Беляне , а не Козлодуй.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та да си дойдем на думата това е целта на всичките празни приказки за централата. Дойде време да направят подарък на някоя комунистическа велможа. Новогодишен подарък атомна централка. Не се наядоха негодниците.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само за президенти,а и за презервативи не ставате бе,Тик-воний!Ако всичките,които ни управлявате след 1989г ,имахте поне малко акъл в главите си,сега щяхме да имаме и граница,и армия,и полиция,и икономика,и наука ,и образование,и здравеопазване,и АЕЦ Белене,и цяла, а не половина АЕЦ Козлодуй,и какво ли още не!Няма нищо по- тъпо и престъпно от политиците! Казал го е още бащата на Симеончо - и е забранил политическите партии в БГ!След февруари всичките пътувате за Гуантанамо,Сибир или Белене!
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
86, "та шефа на баща ми изчезваше в 14,30 от завода а баща би се изнасяше в 15,30 а в 16,10 бяхме вече на язовира за риба "Това са ти познаният за комунизма! Предполагам, че 89-та си бил не повече от десет годишен, та толкова и за твоите над 40. А за бюджет с теб няма какво да се спори, просто не знаеш.
71
0
 
1
 
! Отговори
амии преди 7 години
до 85при липсата на всякакви разсъждения от твоя страна...ми е трудно въобще да определя имаш ли 18 години !!слабите ти познания по български с неразбиране на познанията ми от татово време явно говорят за невладеене на математическото деиствие броене или събиране . а и не очаквам да знаеш как се събират и харчат пари в бщджета и нои
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
83, предвид съжденията и начина на мислене, дълбоко се съмнявам да си над 40, а познанията ти и за бюджет, НОИ и изобщо за икономика, не водят до заключение, че си създал друго, освен метан.
69
0
 
0
 
! Отговори
амии преди 7 години
до 82пиша от пратера...това ако не знаеш е във виена и те уверявам , че въобще не ми е проблем да си плащам тока в австрия...дори не знам точно колко е на месец защото теглят парите автоматично. тук се избира от 20-на доставчика а аз нарочно съм избрал този който е 100 % с водни мощности...малко по-съпо е но е екологично.....натуркрафт се казват. та не ми оплаквай австрийците , че нямат ядрени централи
68
2
 
1
 
! Отговори
амии преди 7 години
ако имаше поне завършено основно образование щеше да знаеш , че бюджета се събира и харчи е година за година . така , че любимите ти пенсии с по 30 години трудов стаж отдавна са ПРИВЪРШИЛИ с участването си в събирането и ХАРЧЕНЕТО на бюджета ...вече са само потребители и нямат право да решават как да се разпределят пари които не са техни ! бюджета и нои са различни неща...ако не знаеш къде стоят осигуровките . а между другото аз съм над 40 и съм създал достатъчно но не метан
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До амии 76: Жалко, че имаш такива разсъждения. Какво като сме едва 7млн. Колко са швейцарците? Обаче в Швейцария има 5 (пет) АЕЦ-а, нещо да кажеш срещу това? Да, и те и австрийците обявиха, че се отказват от атомната енергия. Но резултатът беше, че токът им не достига и го КУПУВАТ независимо дали е от АЕЦ или не. Нещо да ти е известно по въпроса колко АЕЦ-а има в Германия и колко във Франция? Или и от тях сме по-умни?
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
80, кой имал по-голям принос за бюджете, бе ***? Кой бе, тоя дет не е почнал да работи на 25, а може би тоя дет е на 30 с 1-2 години реален трудов стаж, кой, кажи се? Или пък оня дето 30 години е градил и се е осигурявал? Аман от млади умници, дето нищо не са създали, освен метан!
65
1
 
0
 
! Отговори
амии преди 7 години
До Анонимен78по-добре е да могат да гласуват само хора поне със средно образование , които не са били дълго безработни и такива до 65 години .при гласуването се решава де факто как ще се разпределя обществен ресурс-бюджета а горепосочените имат основен принос за бюджета .глупаво е нискообразовани,мързеливи хора или пенсионери да решават как ще се развива държавата
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият конфликт с енергетиката е точно този - как тя да бъде частна.Белене е обект на спекула, защото един дебел министър-председател, няма дял в енергетиката, която е най-печелившият рекетьор в България.Там ще са и други, един с *** изказвания, втори-с червени бузи и остър нос, трети...Търбуси.Когато има някакъв конфликт, винаги в дъното има пари.Много пари, много алчност, реализирани с лъжи, нечестни методи.За народа на никого не му пука.И съм задължен да гласувам пак да ме управляват!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има един много любим за мен феномен-ефектът на Дънинг Крюгер.Това е когнитивно изкривяване, при което глупавият е толкова глупав, че дори не го знае, а умните и начетените знаят колко малко знаят и са с по-ниско самочувствие от глупавите.Бих го кръстила -ефектът на Батката, трагично за жалост!Е за това трябва да се гласува на избори.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля хората които са наясно да отговорят. Ако частник вземе Белене, цената на ел. енергията ниска ли ще е или висока? Ще бъдем ли задължени, както от тецовете, да купуваме тока от Белене независимо от цената. Да не стане така, че сметките след приватизацията на Белене станат петорни.
61
5
 
1
 
! Отговори
амии преди 7 години
До Анонимен72не знам дали са *** индийсщите но знам , че са над 1 милиард с една от най-бързо развиващите се икономики и имат нужда от тези аец. ние сме 7 млн....ако знаеш колко пъти 7 млн е по-малко от 1 млрд....освен това ние нямаме икономика още по-малко имаме нужда от енергоемка замърсяваща тежкаиндустрия
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всичкото отгоре, вчера шефът на БНБ се изцепи че банките в БГ са МНОГО СТАБИЛНИ. Същото ни говореха и за КТБ година - година и половина преди да фалира!