7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" – евтиният вариант за България

Те ще струват три пъти по-малко в сравнение с АЕЦ "Белене"
11 авг 2016 11:07, Екип на Bloomberg
10
7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" – евтиният вариант за България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Три пъти по-евтино ще бъде за България, ако използва оборудването, изготвено от Русия, в седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" вместо в АЕЦ "Белене". Това каза бившият изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Йордан Йорданов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той уточни, че цената за двата реактора на АЕЦ "Белене" е 10 млрд. евро срещу 3 млрд. евро за АЕЦ "Козлодуй". 

По думите му единственият изход за България е да продължи да строи в АЕЦ "Козлодуй". Причината за това е, че там има налична цялата инфраструктура и ще бъде много по-евтино и много по-бързо.

Йорданов допълни, че за срок от 3 години могат да се получат разрешителни за строежа на седми и осми реактор. Според него и от политическа гледна точка това е най-добрият вариант.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
анон преди 7 години
ии, туй истината много трудна работа се оказа - я колко *** направи пари около нея. от нищо - нещо, инак речено.
5
4
 
8
 
! Отговори
ввер преди 7 години
И журналистите да обяснят, че за Беленр не са поръчани само два реактора, а два цялостни комплекта оборудване по първи контур за два ядрени енргийни блока. Това включва реактор, горен блок, ВКУ, ГЦТ, ГЦП, филтри, САОЗ-и, компенсатор, парогенератори, клапани и т.н и т.н
4
3
 
8
 
! Отговори
До номер 3 преди 7 години
Всичко казано от теб е вярно, колега!Искам да направя едно малко уточнение:Реакторите за Белене са направени за Белне ;)За да се монтират в Козлодуй ще трябва и препроектиране.Тук, разбира се, трябва да кажа, че много добре разбирам разликата между реактор и енергоблок. Щото напоследък маса енергийни "експерти" се упражняваха върху думата реактор... Реакторът е само една "малка" част от целият енергоблок.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И така, докато се обсъжда евтиния вариант, някой бушон пак ще подпише поръчка за още 2 реактора и така до края на света. До къде стигна прокуратурат за предната поръчка?
2
5
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Той за това е бивш, защото много знае...А това, дето го хвърля "в пространството" за тези 3 години е при положение че я има готова цялата документация и едва след това се стартират процедурите. В сегашния случай обаче става дума за липса на такава готовност и общия срок изобщо няма да е толкова кратък!!! И евтин.
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е скъпия вариант - няма евтино строителство!