Като е толкова важна АЕЦ "Белене" – да я купят частници!

Борисов ще подкрепи такъв сценарий за втора централа
99
Като е толкова важна АЕЦ "Белене" – да я купят частници!
Снимка: Булфото, архив

Според премиера Бойко Борисов, ако проектът за АЕЦ "Белене" е толкова важен, ще се намери частен инвеститор да го реализира.

Още по темата

Той призна, че въпросът сега е какво да се прави с двата реактора, който трябва да платим, след като руската "Атомстройекспорт" осъди НЕК в Международния арбитраж в Париж да платим 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене".

"Въпросът е какво да правим с реакторите, които ще платим. Дотук имаме близо 3 млрд. евро похарчени за два реактора. Ако те са рентабилни, държавата и сега няма 20% от БВП да заделя за нейния строеж. Трябва да го направим частен проект с различни варианти колко да бъде делът на държавата. Ако този проект е добър, ще дойдат частници и ще го направят. Ако БСП са искали нова атомна централа, да са я построили досега", коментира  Борисов пред Нова тв.

Според него вече е важно да се обясни на хората, че нещата са различни от първоначалните идеи.

"Променената обстановка е, че съда в Женева вече каза - България да плати 557 млн. евро или около 1 млрд. и 200 млн., като всеки ден близо 400 000 лв. – 167 000 евро са лихвите по тези пари на ден. Тук не става въпрос за 2 реактора, дали искаме, дали е изгодно", поясни премиерът и добави, че сме длъжни да платим тези два реактора.

Той увери, че макар и площадката на втората атомна централа да се намира в земетръсен разлом, специалистите казват, че подложката, която е близо 10 метра, гарантира на 100%, че няма проблем с това.

"В румънска територия има два действащи реактора. Надява се и там да са мислили експертите, изцяло се доверявам на тях", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хм, знаете ли колко уранови мини има в България?
18
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 7 години
"Засега България има хранилища за временно съхранение на високорадиоактивни материали на територията на АЕЦ. То може да се използва до 50 г. Предстои да бъде изградено ядрено хранилище за постоянно съхранение на тоновете силно радиоактивен материал. То трябва да бъде за хилядолетия и да се избегне рискът за замърсяване на подпочвени води.За цената му експертите също мълчат. Споменават се предварителни изчисления, които се въртят около 1 млрд. лева."
17
3
 
11
 
! Отговори
Мен преди 7 години
А на др 2 реактора на козлодуй им удължиха експлоатационния срок с +10г до 2025 т.е. 2005 затвориха 2та реактора с още 20 години експлоатационна възможност минимум. Тва беше едно от условията за приемане в ЕС, заедно с разпуснете си войските махнете казармите, ся ще им предоставим и въздушното ни пространство да го пазят, честито колонозоране, радвайте се на огромните държавни рушвети за подчинение под формата на евро субсидии, *** такава
16
5
 
0
 
! Отговори
do 18 преди 7 години
еми тва, че някой стари договори са такива е проблем, но вече не се сключват нови такива. Актуално днес тока от солар би излизал по евтино от атомен ток. Но дори и с 50 стотинки поне няма да има не сметнати разходи по складирането 20 000 години на радиоактивен ***.
15
1
 
17
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Площадката на белене е една от най удачно подбраните в световен мащаб, по-сигурна е от козлодуй дори, а турция е необятен пазар на ел енергия, щото имат огромен недостиг и не една ами още 2 да построим няма да им стигнат, да не говорим как може да ги надупим с зависимост от нашата ел. Енергия, ама не франция каза затваряй козлодуй щот е с руски реактори и кунева мършата с аплодисменти затвори 2 абсолютно изправни реактора. В румъния построиха две френски аналогично на белене отатък дунава
14
9
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
какво е замърсил козлудуй ли ? Ами 45 тона силно радиоактивен материал годишно. Според статията Русия ни иска все повече пари, за да хвърля *** в океана... Глобално затопляне а ? :))
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стигнахме си до това, което искаха - риска за държавата, печалбата за нашите. Аз подкрепям АЕЦа, но при поне 50% държамна собственост, все пак тия пари вече са дадени.
12
3
 
15
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Какви възобновяеми източници бе плазмодей, аз искам ток на 11ст кв/ч от АЕЦ-а, а не на 50ст преференциални цени за възонновяеми източници. Куцо и сакато с ветрогенератори и фотоволтаици с договори за 15г напред 400% печалба. Няя да им пълня гушите румънците построиха 2 френски централи турците на резово строят руска, само нашата е рентабилна в земетръсна зона, кви глупости дънкат и как им вярвате.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 4По добре е "американските" тецове да бълват пушеци и да ръсят пепели и то при напълно нормална работа. ***, нима мислиш, че при горенето на едни въглища, няма пушек и не остава пепел. Въпросния пушек да не би да се бутилира, а пепелта сигурно си я слагаш в в джоба на панталона. Писна ми от платени ***. Козлодуй за толкова години работа, какво замърси?
10
7
 
2
 
! Отговори
хм преди 7 години
на тази площадка + района за сигурност около централата слагат соларни панели и ще генерираме същата енергия, но чиста, а не радиоактивна следващите 20 000 години. Сори ама това, че някой държави просто иъзхвърлят отработения материал в северния ледовит океан, не е решение на проблема...
9
9
 
4
 
! Отговори
хм преди 7 години
хора а какво ще правим радиоактивния материал следващите векове ? Ще го заровим в двора на станишев и глупавите му подръжници ли ? Мани, че освен, че бихме си съвсем фалирали държавата, а ще я и отровим...
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕнергетикИзлишъка е щото ни върнаха в каменната ера и 90 процента от населението се отоплява на дърва и въглища.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче догодина изтича лиценза на 5 блок на Козлодуй, а през 2019 г и на шести блок. Как мислите, дали руснаците ще се съгласят да му удължат експлоатацията? И тогава, кво правим, Козлодуй дава половината ток.
6
10
 
5
 
! Отговори
хм преди 7 години
Единственото бъдеще са инвестиций във възобновяеми източници на енергия. Тази радиация да си я заврат бсп и всякакви други празноглавци някаде на дълбоко. Твърдо съм против на наша територия да има централа генерираща стотици тонове на година силно радиоактивен ***...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разира се , братята хамериканци това и чакат, само дето половината население на България ще спре да ползва ток и ще мине на конски *** и крадени дърва.
4
10
 
4
 
! Отговори
do 4 преди 7 години
Хора които предлагат да се строи атомна централа където и да е по света са за затвора. Трябва да си много застрелян да споделяш идейте на атомното лоби....
3
3
 
6
 
! Отговори
муньо преди 7 години
как на чатници бе ***,веднъж поне мислете за бъдещето на България бе *** ненаяли се
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези два реактора ги направете за казани за ракия. Ще влезете в Гинес с най скъпите казани в света!
1
3
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Като е толкова важна АЕЦ "Белене" да я купят частници! ...oh mamooo..., castnici...tc,tc...Bih podkrepil takuv proekt samo ako e na Lunata...Spravka-Fukushima