Обама, Меркел, Борисов... Кой колко взима?

US-президентът е с най-висока заплата. Премиерът ни – далеч зад него
12 авг 2016 16:22,
111
Обама, Меркел, Борисов... Кой колко взима?
Снимка: архив БТА

Обама, Меркел, Борисов... Кой колко взима?

И световните лидери, подобно на останалите хора, взимат малки и големи заплати. Едните получават солидни постъпления всеки месец, други пък – нищожни. В зависимост от страната, която управляват.

На първо място в класацията на държавниците с най-високи заплати е американският президент Барак Обама. Той получава 400 000 долара на година, информира СNN Моnеу.

На второ място е канадският премиер Джъcтин Tpюдo с 260 000 долара годишна заплата.

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел е трета с 242 000 долара. В петорката влизат още японският премиер Шиндзo Aбe с 241 250 и президентът на Република Южна Африка (или ЮАР) Джeйкъб Зyмa с 206 600 долара.

В десетката са още френският държавен глава Франсоа Оланд (198 700 долара), британската премиерка Тереза Мей (186 119), руският президент Владимир Путин (137 650), италианският премиер Матео Ренци (120 000) и бразилският президент Дилма Русеф, срещу която в момента върви импийчмънт, (103 000 долара).

Къде е българският премиер? Месечната заплата на Бойко Борисов според последните информации е 4770 лева. Това прави 33 176 долара на година. Само за сравнение американският президент Барак Обама получава 33 333 долара на месец. Така излиза, че дори месечната заплата на американския президент е по-висока от годишната на българския премиер.

По последни данни президентът у нас взима 5600 лева заплата. Така излиза, че Росен Плевнелиев получава 39 529 долара на година.

Заплатите на Борисов и Плевнелиев са по-високи от тази на индийския премиер Hapeндpa Moди (28 800) и китайският държавен глава Cи Цзинпин (20 600 долара).

Наскоро премиерът се възмути от нивото на заплатата си и от това, че има държавни служители, които взимат повече от него. Скандалът избухна след като стана ясно, че здравна чиновничка е взела 10 000 лева заплата за месец март заради извънреден труд.

"Поне 10 000 лв. трябва да е заплатата на министър-председателя", коментира по този повод Борисов. Тогава той нарече "върха на популизма" това, че възнаграждението на министър-председателя е 4000 лв., защото всичко опира до него.

Борисов обаче обясни, че нито той, нито ГЕРБ ще предложат увеличение на премиерската надмица. Той все пак обясни, че не било справедливо в държавните дружества и някои ведомства с еврофондове да вземат повече от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият в света Министър председател на вътрешните работи да взема такава малка заплата????А Руми Бъчварова защо изобщо получава заплата????
53
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти мутро си за затвора..Заплати там не ти трябват,щото ще си доживот!
52
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая тиква кви пари прави от трафик на наркотици не е истина.
51
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре бе Боко, стига си се оплаквал. Забрави кога ядеше филии с мас (това ядяха всички синове на полковници от Народната милиция), а сега 5 хилки ти били малко. Ми знаеш ли с тия пари колко самуни ляб и колко буркани с мас можеш да си купиш.
50
2
 
6
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Реално заплатите на примиера и президента найстина са ниски. Тук говорим все пак за човек който управлява държавата. Затова нека да им ги увеличат. Да 10 000 принципно би било нормално (когато Иван Искров взимаше по 40-50к). Проблема не е заплатата. Ако кара само на нея и 50 000 на месеца да му я направят пак ще е супер. Уви...
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, Борисов взима бая и от рекет.
48
0
 
11
 
! Отговори
321 преди 7 години
Изперкел е дистанционно управляем робот, тя няма нужда от заплата.
47
2
 
20
 
! Отговори
Стинката преди 7 години
Само шматкии могат да вярват,че Бочето и Роско чакат на заплатата си...Месечната им заплата е джобните им за няколко часа ...Тези хора отдавна са забравили първия си милион а може би и милиард...За да влезеш в политиката трябва имаш многооо пари ,ама многоооооооооооо!
46
4
 
15
 
! Отговори
www преди 7 години
ПУКА МУ НА ЩЕКАТА ЗА ТОЯ НАРОД - ТИКВАТА СИ Е ТИКВА ..
45
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да попитам Борисов, който постоянно дава някакви милиони за това, за онова, за игрище, за зала. Откъде ги дава тоя човек тия милиони, като е толкова беден.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да де ама тук не се печели от заплата, обонго е бос *** в сравнение с нашия герой
43
0
 
10
 
! Отговори
Амчии преди 7 години
Прав си е. И без това само той "дава" и той "рещава", така че най-добре да взима всички заплати на министри и депутати, а на тях да дават по една минимална - и без това работата я върши баце, а не клакьорите около него. Президетската шушумига и той много взима и той трябва да е на минимална. Освен, че превзе америка за 5 минути друго не е направил, е имаше 10 милиона осирания, ама тях няма да ги броим.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обама взима по малко пари от IT специалистите в щатите направо да го съжалиме човека в каква мизерия живее.
41
2
 
11
 
! Отговори
Плащаш да те убият преди 7 години
Плаща ме им да ни палят войни да ни ислямизират с бежанци и т.н... С една дума плащаме си да ни убиват.... Роби сме били Роби сме и Роби ще бъдем до края на света!!! НИКОЙ НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА КОЯТО Е ГОТОВА САМА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ ПЛЕЩИТЕ СИ!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се вдигне стандарта на държавата се вдигат и заплатите, това не е ли неговата работа да се бори за по високи стандарти на всички нас, е ми върши си работата и заплатата няма как да не вдигне.
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46.Не знам наследниците на Живков да разполагат милиарди и безброй имоти, ама за тия днешните знам.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя като му е толкова малка заплатата и се оплаква от това защо не подаде оставка и да спре да ни занимава с тъпите си мисли и вълнения
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всичко опира до него" Кога този Премиер е поел отговорност за нещо било то по него ( в повечето случай) или на друг вина . Никога винаги някой друг е виновен, той нищо не знаел нищо не можел да направи не му били разрешили и т.н. След като чака нареждания от трети лица за какво ни е тая мишка че и заплата иска да взема.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега кажете за бонусите на Меркел и на нашенците. Нищо чудно да се окаже, че Меркел не знае що е то "бонус", ама нашите получават едни суми с много нули отзад.
35
1
 
14
 
! Отговори
оставка преди 7 години
КОЕ Е ПО-ВЪРХОВНО КОНСТИТУЦИЯ ИЛИ ДУМАТА НА ЕДИН СЕЛЯНИН ОТ БАНКЯ? ЗАВРЯХА И СЪДА НА КУЧЕТО В ДИРНИКА. ГЕРБЕРИЗЪМЪТ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ФАШИЗЪМЪТ!