Кой какво разбра? Турция цитира Борисов грешно

Според проправителствен вестник той е казал: Да се обединим с Турция!
28 авг 2016 10:12,
173
Кой какво разбра? Турция цитира Борисов грешно
Снимка: Facebook

Проправителственият турски вестник "Йениакът" отрази некоректно думите на премиера Бойко Борисов след визитата му в Истанбул от петък.

"България: Да се обединим с Турция" бе заглавието на вестника, с което отразява разговорите в Истанбул между Борисов, турския премиер Бинали Йълдъръм и президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Такива думи обаче не са изричани от Борисов по време на брифинга му с Йълдъръм, който бе единственото публично събитие от програмата на българския министър-председател в Турция, пише "24 часа".

Изданието твърди, че цитатът е взет от прессъобщение на българското правителство, но в тези, които е разпространила правителствената пресслужба в петък, няма такива думи, показа проверка.

Според "Йениакът" след освобождението си България не е успяла да се закрепи, поради което премиерът Борисов видял като единствен възможен изход да отиде в Турция. Изданието допълва своя материал и с мнимата фраза "Борисов каза: Да се обединим с Турция".

Според много от турските вестници българският премиер е официалното лице на Европа пред Турция. Най-вероятно това тълкувание е, защото Борисов бе единственият държавник от ЕС, който присъства на откриването на моста "Явуз Султан Селим" над Босфора. Министър-председателят обаче бе на 5-часовата церемония за кратко.

Вестник "Миллиет" от своя страна е извел като заглавие автентичен цитат от Борисов: "Налага се да търсим партньорство с Турция...". Вестникът обаче поставя акцент върху това, че премиерът на България се е зарекъл "да предаде главите на всички ФЕТО-джии". Така в Турция наричат привържениците на Фетулах Гюлен.

Този цитат от телевизионно интервю на Борисов отпреди 2 седмици обаче също е некоректен. Пред българска телевизия той каза: "Готов съм на всички да ни паднат главите...", коментирайки спорното от законова гледна точка предаване на турския бизнесмен Абдула Буюк на Турция.

"Джумхуриет" пише в заглавие: "Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования". Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България. Вестник "Хюриет" извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза. Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза.

Вестник "Йени Шафак" акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря в събота за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос. "Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преводача е виновен
90
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко Тиквата си е т.ъ.п.а продажна мутра. Като нищо е казал да се обединим с Турция. Той туркофил и най-вече алчен прос.так, който пред нищо не се спира да краде. Нали кумир му е Тодор Живков. Крайно време да го свитнат както всички други мутри досега.
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** майтапа комунизма ни направи хора живеещи в градове от бетон с развито общество с ограмен икономически потенциал - стотици заводи и развити отрасли. Е да имаше и редица ограничения. А сега сме батлак и скоро не му се види края. Ние нали сме в обединени в момемта - ЕВропейски съюз. Не много печелившо за хората но за политиците - да.Тъй че взаимоотношения с Турция ДА но обединяване НЕ.
88
4
 
20
 
! Отговори
българин преди 7 години
Бойко е предател - предава България
87
1
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Турците пущат малко имигранти да могат да се хранят нащите каналджий,и да могат да хващат и граничните полицаи по някой и друг мигрант.И да могат да пишат и весниците.На всекиго по малко,колкото за хляба.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Василев, с тези обръщения си по-селянин от селяните. Мозъчето ти в течен вид ли е, иле не знаеш с коя глава да мислиш
85
1
 
9
 
! Отговори
до трактор преди 7 години
По последни данни, които дори Тиквата потвърди, броят на заловените У НАС бежанци се е удвоил. Я ти се замисли преди да ми обясняваш как мустака ги бил спирал.
84
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"След като бях в комшиите ни наскоро, сега вече аз съм напълно за обединение с Турция, и то час по скоро!"Границата е отворена, трябва само да я пресечеш и да се обединиш с чал мите си.
83
11
 
6
 
! Отговори
Трактор преди 7 години
До до ТракторС договор или без договор, но към Гърция ги пуска нали?А към нас ги спираЗамисли се малко
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да станат героите , да видят позорите
81
4
 
9
 
! Отговори
до Трактор преди 7 години
Ердоган няма да пусне бежанците, защото има договор с ЕС, не знам какви глупости ти е раждала главата.
80
16
 
8
 
! Отговори
Трактор преди 7 години
Ердоган няма да пусне мигрантите към насЩе ви кажа защо:Турция има същото отношение към България, както България към МакедонияИскаме да се обединим с Македония нали? защото я считаме за наша земябила е наша едно време, имаме обща история, и ни боли ако Македония страда, не бихме и навредили Ами турците мислят по същия начинИскат да се обединят с България, за тях ние сме повече от приятели дори страдат когато ги обиждаме, както ние страдаме когато македонците ни викат "татари"
79
8
 
21
 
! Отговори
_Революционер_ преди 7 години
Дано Левски, Ботев, Хаджи Димитър ни закрилят от небесата, че ***.та си е е.ло, никое от другите правителство сме нямали толкова голям национален предател, крадци да но да изложат България на толкова голям риск не......
78
0
 
8
 
! Отговори
Даола преди 7 години
" Да даде главите на всички ФЕТОджии" С ятаган ли ще ги сече?
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простият едЕот защо се меси кАдето не му е работа?Оправил нашата страна, та иска и света да оправи!
76
1
 
17
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 7 години
Тази снимка става за плакат на ГЕРБ!С нея ще го запомня ,този дебел и непохватен мечок.Все едно гледам Петко Бочаров и Тато.А иначе се прави на мъжкар , мишока му с мишок.Бистришки тигър , с излъчване на хамстер.
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко ходел и се унижавал и все в името на България?! Ти как си? Хапчетата пиеш ли си ги?Защо трябва да се унижава /а покрай себе си и нас/? Има ли друга държава, която така да се унижава? Хората си имат достойнство. Ако Борисов не знае тая дума, ако не знае как да се държи по света и само ни излага като протежето си - президента да си подава оставката. МИЗЕРИЯ, САМОУБИЙСТВА, ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ. И пак ни повтарят колко бил незаменим Стига вече!
74
1
 
13
 
! Отговори
ДЕПУТАТ преди 7 години
БАЦЕ КАЖИ КЪДЕ СА 20 МИЛИАРДА ЗАЕМИ И ПАРИТЕ ОТ КТБ,КЪДЕ Е ОГРАДАТА ЗА МИЛИОНИ
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всики разбрал, каквото си пожелал, а написал, каквото Ердоган му казал.Не разбирам обаче защо вините ББ за извратените турски зависими медии!Тези наистина са в състояние да ни залеят с мигранти и всякаква подобна ***. Дано Бате намери решение за този проблем, че инак - дупе да ни е яко!
72
0
 
14
 
! Отговори
ОПАА преди 7 години
АЕЦ Белене наричан доскоро от Борисов гьол. Изведнъж гьолът придоби стратегическо значение и го предлагаме на Турция, въпреки, че атомна централа представлява стратегически обект от системата за национална сигурност на страната. В официалното съобщение за срещата в двореца Долмабахче не се дават подробности за разговора между Борисов и Ердоган за атомната централа в Белене, но според запознати преговорите са в напреднал стадий. За прах в очите Борисов говори пред медиите предимно за мигрантската криза и отношенията на Турция с Европейския съюз, представяйки се като пощенски гълъб на турс