Ще искаме пари от ЕС за строежа на газовия хъб

ЕК пък готова да участва във всички срещи за "Балкан"
71
Ще искаме пари от ЕС за строежа на газовия хъб
Снимка: БТА

България ще кандидатства за еврофинансиране за строежа на газовия хъб "Балкан". Проектът за разпределителния център ще е готов в началото на ноември и тогава ще бъде представен пред Еврокомисията, съобщи bTV.

Още по темата

Днес беше ден за инспекция на място. Министри, гости от Брюксел и инвеститори огледаха газокомпресорната станция до Провадия.

Компресорната станция край Провадия е един от основните компоненти от бъдещия газоразпределителен център Балкан. Мощните турбини създават налягане за транспортиране на газа на стотици километри. Принципът им на работа е подобен на този на самолетните двигатели.

Газоразпределителният център няма да се конкурира пряко с останалите големи газови трасета на Балканите.

"Инициативата за разработване на газов хъб не е нито алтернатива, нито продължение на "Южен поток”, нямат нищо общо, увери вицепремиерът Томислав Дончев.

Пет страни вече са заявили интерес да доставят газ в бъдещия газоразпределителен център - Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия.

"Нашата инфраструктура е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за сигурността на доставките”, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

За Брюксел проектът ще се развива самостоятелно, независимо какво става с "Турски поток” или със "Северен поток”.

"Готови сме да съдействаме за тристранни срещи с Русия или с Турция, защото това не е само проект на Европейския съюз и България, а проект за региона, затова в него трябва да обхванем другите големи партньори като Русия и Турция, и съседните страни”, заяви Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. 

Газовият хъб „Балкан” ще обхваща и вече съществуваща инфраструктура от тръби и компресори.

"При положение че имаме няколко източника на природен газ, при положение, че имаме няколко компресорни станции и инфраструктура, това гарантира сигурността на доставките”, отбеляза Георги Гегов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”. 

Строежът на „Балкан” ще струва почти 3 милиарда лева.

Изграждането на газовия център означава по-висока сигурност на доставките за България и по-ниски цени за домакинствата и промишлеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
6
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Много ми е интересно, защо Русия е заобиколена само от смъртни врагове? Толкова добра страна, а съседите и толкова лоши и коварни.
10
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пари от Путин? Този е такава циция, че даже на троловете си им плаща с обещания. Те затова и оредяха горките, слагат масово фесове и пишат за Ердуган.
9
4
 
9
 
! Отговори
Икономов преди 7 години
Спокойно, ще има газ за хъба, стига да се построи. Като се построи нов бардак, проститутките сами идват.
8
1
 
5
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
САЩ-Запад, кои са те значи блят? Врагове блят! А още и англосаксонците, запад блят? Значи врагове блят! Всичко е много просто блят както в СеСеСеРе така и сега блят. Прибалтийците завиха на Запад блят врагове. Грузия блят врагове. Украйна блят неочаквано и те станаха врагове. Защо блят? Защото блят Запад това е анатема и проклятие за Русия блят.
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искайте пари от свети Блядимир, все пак на него правите услуга, ще купувате неговия газ.
6
1
 
17
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Тези 3 милиарда няма да стигнат на Боцко само за пурите. Ще станат най- малко 6 милиарда. После чистачката на Газпром ще забрани на Реджеп да дава газ на хъб Балкан и от тръбите му щу жилезо ще берат ромите, не е за вярване!
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ вече стават смешни.Русия ни отразя вече,какъв хъп ги гони,късно е вече.Недалновидни политици,които се продадоха на запада,защото от там идват заемите.
4
1
 
12
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Тези 3 мириарда няма да стигнат на Боцко само за пурите. Ще станат най- малко 6 милиарда. После чистачката на Газпром ще забрани на Реджеп да дава газ на хъб Балкан и от тръбите му щу жилезо ще берат ромите, не е за вярване!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И къде ще си го завираме тоя хъб? Слава Севрюкова беше казала, че таман ще направим едни магистрали и вече няма да има нужда от коли. Та таман ще направим хъбчето и няма да има нужда от газ. Руснаците го знаят много добре и затова смениха Патока с Турски, щото от 300г. се мъчат да го заврат на турците.
2
1
 
19
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Ключовата дума в цялата статия е "ще". Когато стане само с "е" се обадете.
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСКАЙТЕ,ЗА ДА МОЖЕ ЗА ПОСЛЕДНО ДА ОТКРАДНЕТЕ ПОЛВИНАТА.Не се знае кой ще ги връща ,защото останаха само пенсионери и безработни.