Окончателно: Данък "Уикенд" - приет!

Без дебати и набързо депутатите въведоха новия налог със задна дата
15 сеп 2016 18:10,
44
Окончателно: Данък "Уикенд" - приет!
Снимка: архив Reuters

 Без дебати и набързо парламентът прие окончателно въвеждането на така наречения данък "Уикенд". Той предвижда ползването на служебни автомобили, имоти и всички други служебни вещи, които служат и за лична употреба, да се облагат с данък в  размер на 10%. 

Данъчните основи, върху които ще се изчислява ставката, са различни в зависимост от използваните вещи, предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Още по темата
Когато става дума за данък върху служебните автомобили, задълженията към държавата ще се делят по равно между работодател и служител или да се изчисляват чрез пътни листове на база изминати километри за лично ползване. 
 
В случаите, в които става дума за недвижимите имоти, основата ще зависи от частта, предоставена за лични нужди или от времето, прекарано в имота. 
 
За останалите вещи като смартфони и компютри, например, данъчната основа е 20%. Новият данък влиза в сила със задна дата - от 1 януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
27
 
! Отговори
и да уточня преди 7 години
ние си ги избираме кърлежите да ни смучат нали българина си видя в джоба пари дай да ги измучем че бедния народ послушен народ
14
3
 
31
 
! Отговори
булгарустан преди 7 години
тъпистан ако това беше се случило в друга държава целия народ щеше да е по улиците такъв нароод като гафурина няма теглим и теглим докато кърлежите ни смучат кръвта
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а държавните служители ще бъдат ли ръгани с такъв данък?
12
0
 
21
 
! Отговори
бардак преди 7 години
Ами ду *** татите ,са есеки ден уйкенд ,данъка им ние ще го плащаме.Д г д бедните.
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бачкам от вкъщи. Хоум бейсед. Ходя до офиса със служебна кола. Значи ли това, че трее да се плаща данък?????
10
2
 
16
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Ти си много умен човек.Дай да спретнем една гражданска инициатива с цел да защитим тези наши права, за които говориш в коментара си!
9
0
 
25
 
! Отговори
Разсъждавам - 2 преди 7 години
Та значи, работодателят би могъл да каже: Ти оставаш след края на работното време, защото в рамките на работното време не можеш да извършиш това, което очаквам от теб. Значи, оставаш заради собственото си удобство. И като оставаш, използваш притежаваното от мен работно помещение, ползваш оборудването и тоалетната, които също ми принадлежат, харчиш електричество и вода, които моята фирма плаща. Значи, трябва да плащаш данъка, одобрен от нашите скъпи депутати на 15 септември 2016 г."
8
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрехите с които ходя на работа са лични! Значи ползвам лични вещи за служебни нужди! Затова, както казва колегата отдолу, защо да няма отбив от данъка в размер съобразен с цената на дрехите? Част от консумираната храна също ползвам за служебни нужди! И за нея също. И т.н. Тия не са със всичкия си...
7
2
 
22
 
! Отговори
Разсъждавам преди 7 години
Някои частни фирми, още с назначаването на служителя, му казват, че при тях работата е от такова естество, че понякога ще се налага да остават да довършат нещо след края на работното време, но допълнително възнаграждение не се предвижда. Неприятно е, но някои хора са в безизходица и приемат тези условия. Това не се случва чак толкова рядко.Та си мисля, щом оставането след края на работното време не е договорено чрез документ, дали работодателят няма да каже: Ами ти оставаш, за да довършиш ...
6
0
 
35
 
! Отговори
..... преди 7 години
Само се чудят от къде да ни изсмучат за да си плащат кредитите ***....та им
5
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А защо не се приспада ДДС-то на личните активи, използвани за служебни цели - офис в лично жилище, личен телефон, личен компютър и други? Като се каже А, да се каже и Б.
4
3
 
23
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Да ви е честит новият данък! Със здраве да си го плащате!
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз мисля че е време да спрем въобще да плащаме данъци, докато държавната администрация не се приведе поне в холандската норма. Т.е. трябва да се съкрати поне 8 пъти. Спестените разходи могат да се използуват за издръжката и интеграцията на клетите и нещастни сирийски бежанци.
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не решихте за сградната инсталация? По стълбището нема радиатори, каква сградна инсталация бълнувате и храните хората, та даже ги и съдите? Ек ви каза че такова животно нема. Айде стига ограбвали хората!
1
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А данък корупция кога