Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!

Да честитим на Русия, че си е купила партии, обяви Петър Москов
20 сеп 2016 15:00,
376
Борисов към Толстой: 1300 години никой не ни е купил!
Снимка: архив Reuters

Скандалната реплика на руския депутат Пьотър Толстой, че Русия ще купи цяла България, бе коментирана на днешното заседание на правителството.

"Ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи", каза премиерът Бойко Борисов.

Темата бе засегната в контекста на решението държавата да покрие задължението на НЕК към  "Атомстройекспорт" за "Белене" в размер на 628, 9 млн. евро.

Както Dnes.bg писа по-рано под формата на държавна помощ 1,2 млрд. лв. ще бъдат дадени от държавния бюджет на руската компания, за да не се трупат лихви и вреди за енергийната система на страната.

По време на обсъждането на транша към Русия се намесва здравният министър Петър Москов, става ясно от стенограмата от правителственото заседание. Той уточнява, че сумата, която ще дадем на руската компания се равнява на бюджета на Здравната каса за една година.

Още по темата

"Можем да честитим на руската страна, на която току-що изплащаме това, защото за разлика от това, което този Толстой е казал онзи ден, те всъщност са си купили нещо друго – не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия. В момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и затова са виновни политическите партии, които са управлявали тогава", каза Москов.

Той продължава с връзката между транша към "Атомстройекспорт" и изказването на Толстой.

"Аз наистина моля представителите на Външно тук, пред медиите, да потвърдят, че нашето Външно, на фона на изявленията на този лунатик, има ясна нота от името на българското правителство, с което ясно показва, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България", настоява още Москов и допълва: "България е ясен, добър платец по ангажименти, да честитим на руската страна това, че техният икономически интерес е защитен заради предателски български политически партии".

Здравният министър настоява за правителствена декларация, че от името на Русия подобни неща, които граничат с териториална претенция за България, не могат и не са допустими.

"Ние сме част от Европейския съюз и трябва да се държим като такъв член", завършва Москов.

"То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи. Да, предатели много има в историята и ние плащаме за подобно предателство. Но отново показваме, че ние изпълняваме своите законови ангажименти", отвръща му Борисов.

В началото на заседанието премиерът, енергийният и финансовият министър обосновават предложението да се вземат пари от бюджета, за да се покрият глобите на НЕК.

Борисов изчислява, че само от началото на годината правителството е събрало 2,5 млрд. лв. да разплатим задължения в посока Москва и Вашингтон – за американските централи.

"Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари… Много им е хубаво на тези правителства да взимат решение, популистки да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати", коментира Борисов.

Той уточни, че вместо да отидат за социални плащания, тези пари са заминали за двете централи.

Премиерът допълни, че е възложил на приходните агенции, МВР, БОП задача до края на годината да бъдат събрани допълнително 300 млн. лева, необходими за поетите ангажименти към семействата на хора с увреждания, надзирателите в затворите, хората, които са по границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
28
 
! Отговори
ООО преди 7 години
МУТРО ТА ТИ ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ НА ТУРЦИЯ ,ПРЕВЗЕХА НИ БЕЗ БОЙ
11
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво удоволствие е да гледаш как пркаженото българско племе се скапва все повече.Потъва в упадък, злоба, омраза, демографска катастрофа, престъпност...Мразя ви и не го крия.СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИЯ.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да Бойко, и през комунизма не можаха . Дойде ТИ и взеха да ни плашат с това ... явно при теб може ...
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пудела на путин Бойко мълча два дни в очакване всичко да отшуми и проблема да се неглижира и едва на третия се произнася по въпроса. Ако беше чистачка в министерството -простено му е. Но се води премиер на РБ. И с поведението си е вреден за България!
8
6
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Писателят Стоян Динков е лидер на партия Зелена България и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга Османо-римска империя, българи и тюрки от изд. Сиела той изследва общата история на България , само тука пише Истината за миналото
7
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мизерни руснаци.къде са българите русофили,да си продадат имотите на възлюбените си братя-пиянки
6
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажи нещо за новите лагери бе ***! Подари ни на арабите за жълти стотинки!
5
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 1300 години Тиквата продаде България за 160 милиона евро.
4
19
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Я ми покажете къде се намира България на картата между 14-ти и 19-ти век. :)))
3
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Завършх Електроника в МГУ Москва далечната 1988г.Имах "удоволствието" да видя от близо какво представляват руснацитеи ме хвана срам, че такива са ни освободили, и че са ни карали насила да ги обичаме.Пълни нещастници и кретни.
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Национализъм по български???Няма по-жалко нещо. За българинът да си националист значи да се подложиш на чужда държава(и), защото мразиш или те е страх от друга държава(и).Защо пишман националистите ни веят руски знамена, но няма да ги видите никога да веят български?Защото ги е страх. Защото са мъже колкото аз съм подводница.
1
16
 
2
 
! Отговори
русофил преди 7 години
Нагли типове са! Браво! Още повече ГРОБ трябва в държавата!