Ляв маратон: Дончева изпревари Нинова, че и Първанов

Бойко Борисов обаче си остава най-одобряваният партиен лидер
21 сеп 2016 18:40,
57
Ляв маратон: Дончева изпревари Нинова, че и Първанов
Колаж: Dnes.bg

Началото на есенния политически сезон се характеризира с малки, но многозначителни промени в рейтинга на политическите лидери, показва проучване на "Алфа Рисърч" на обществените нагласи през септември.

Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер с 32.6% положителни оценки. Действията му през последния месец увеличават обаче поляризацията в отношението към него, която се изразява в ръст както на позитивните, така и на негативните мнения за него, коментират социолозите.

Изключително интересна е ситуацията в ляво. След драмата с номинацията на ген. Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ, Георги Първанов бележи нов спад от 2% и така за първи път рейтингът на бившия президент пада до този на председателя на БСП – 18.3% за Георги Първанов, 18.5% за Корнелия Нинова.

Според "Алфа Рисърч" новият председател на БСП излиза от скандалите без поражения.

В тази ситуация като политик с най-висок личен рейтинг вляво, се очертава Татяна Дончева. Оставайки встрани от раздорите на бившите си съпартийци, тя печели дивиденти и одобрението й се покачва до 21.9%.

Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов, който достига 20% одобрение. Доста по-ниски са рейтингите на другите политици в този спектър – 13.4% за Валери Симеонов и 4.5%  за Волен Сидеров.

Формално щастливата развръзка с излъчването на кандидат-президент на Реформаторския блок след месеци мъчителни преговори не е довела до позитиви за нито един от лидерите на блока, коментират социолозите. Всички те запазват относително ниски равнища на обществено доверие – Меглена Кунева (9.8%), Радан Кънев (7.8%), Николай Ненчев (7.3%), Божидар Лукарски (5.4%).

"Тази свита стартова подкрепа вещае трудна кампания за Трайчо Трайков като кандидат на Блок, по който има доста пукнатини", твърдят от "Алфа Рисърч".

Според социолозите на прага на кандидат-президентската кампания водеща роля ще имат не партийните предпочитания, а способността на кандидатите да печелят доверие, надхвърлящо границите на отделните електорати.

57% от гражданите с право на глас декларират, че ще участват в Президентските избори. 51% заявяват готовност да гласуват на Референдума, който ще се проведе заедно с тях. Този процент е само с 2 пункта по-висок от отговорилите положително на същия въпрос месец преди Референдума за електронното гласуване през миналата година. Реалната активност тогава беше 39.67%.

От "Алфа Рисърч" настояват, че липсата на номинация от страна на най-голямата и управляваща партия ГЕРБ прави невъзможно точното отчитане на подкрепата за вече известните претенденти за президентския пост.

Според тях изходът от кандидат-президентската надпревара със сигурност ще се реши на втори тур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
коз преди 7 години
На изборите се очаква голям наказателен вот . Ниска избирателност с непредвидим кандидат. И това няма да е ГЕРП нито БСП !
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Taka besche i toscheto jivkov obi4en no lukanov djurov mladenov go predadoha posle im se varna ivan kostov s lukanov pavlov i bojkov 4erepa sabogatjaha s kufar4eta i zarvuli sega bogataschite i fam im. Obi4am bogati hora mutrite mutresite ok v bg jivot jivejat kato 4eta 30 kasina novi na gran s turzia v svilendgrad i 4erepa s drugarute si deto mu sluguvat pak tam vesnik standart pisa sa tah ta i hoteli rest abe bogataschite ot agenti komuneta vij kak milioneri miliarderi stanaha bravo gotini
37
0
 
7
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Това е абсурден "резултат" , който показва нагло писане на "проучвания" , като форма на внушения!НО......излагацията е за управляващите и техните сателити !Една стара мома да води хорото на левите?Е еее - тука се оляхте!
36
3
 
8
 
! Отговори
ИВО ИНДЖЕВ преди 7 години
КОРНЕЛИЯ ДА ОБЯСНИ КЪДЕ Е СИНА И ??ЗАЩО ЖИВЕЕ В САЩ, И ДОРИ ИМА АМЕРИКАНСКО ГРАЖДАНСТВО !!!И ДА ОБЯСНИ КАК БЕШЕ В СДС 4 ГОДИНИ, И КАК ИЗТОЧИ ЕДНА ДЪРЖАВНА ФИРМА, С ДЪЩЕРЯТА НА ЮРДАН СОКОЛОВ .ААА, ВИДЯХТЕ ЛИ ЧЕ БСП СА ЛЪЖЛИВА ПАРТИЯ, ТАМ СА САМО КАПИТАЛИСТИ И МИЛЛИОНЕРИ ДО ЕДИН, А САМАТА ИМ ОРГАНИЗАЦИЯ Е КЛУБ НА МИЛИОНЕРА С ФАЛШИФ ФЛАГ ПАРТИЯ !!
35
0
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Комунист до комуниста .За когото и да гласуваме,пак на зависим от мафията ще попаднем .Теста е съдебната реформа.Всички тия се изредиха да ни управляват но.....реформа няма .Явно чакат да се заличат следите от кражбата на века наречена приватизация.
34
3
 
8
 
! Отговори
ванко 1 преди 7 години
виж я ти стринадончева как е разцъфнала от както се залюби с митьо пищова
33
3
 
3
 
! Отговори
СЛИВА преди 7 години
Дано се сбъдне предсказанието на Слива Сервилникова.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В идеологическо и практическо отношение Горб-ачовщината не се различава с Герб-ачовщината!Горбачов е възпитаник на изменника -троцковист Хрушчов,а Б.Борисов- на неуспелия да завърши дори сержантско училище в САЩ Мони Пед-ераса и братовчед му -румънското *** Т.Живков!И двамата дългогодишни ген.секретари на Комунистически партии стигат до извода,че е време да признаят грешките при строежа и развитието на социализма,които самите те са организирали и провели!НО- ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА!
31
4
 
13
 
! Отговори
Браво бе... преди 7 години
Дългия травестит и РЕФЕРЕНДУМ ли ше прави...ха,ха,хаааааааааааа....Турската чалга , по му се отдаваше от политиката!Защо иска да я напуска ...??!!!
30
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ужасКак стари? Ген. Радев не е стара муцуна - гласувай за него! И аз така ще направя, че за духове и извънземни не ми се гласува също.
29
2
 
18
 
! Отговори
НЕ ЧАТКАТЕ ЛИ ОЩЕ... преди 7 години
....ЧЕ ВСИЧКИ ТИЯ "АГЕНЦИИ"--------ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЯТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ... И ГО НАСОЧВАТ КЪМ ---"ОПРЕДЕЛЕНА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА"!ТОВА СЕ ПРАВИ ЗА ПАРИ ,БЪЛГАРИНО .....!!!"ПРОУЧВАНЕТО"--------Е "ПУНТА МАРА" ЗА НАИВНИЦИТЕ ОТ КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ И ЗАБЛУДЕНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ .....ЗА ДА ГИ НАСОЧАТ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТ!!АБСОЛЮТНА МАНИПУЛАЦИЯ ...ЗА ПАРИ!!!!
28
0
 
14
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Разбрахме за одобрението,ама да кажат нещо и за неодобрението,че там е интересното!
27
6
 
10
 
! Отговори
Хризантема преди 7 години
До 19 червен анонимник. А ти пък си написал най-големите глупости дотук. Къде го видя това одобрение за незнайкото Радев - на някоя конференция на Позитано ли? Я ела пак на 6 ноември вечерта, ако не те е срам.
26
2
 
6
 
! Отговори
Слава преди 7 години
Дано да се сбъдне предсказанието на Слава Севрюкиева.
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия социолози кога ще ги забранят.Само промиват мозъците на хората.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още ли вярвате на проучвания от агенции.
23
6
 
2
 
! Отговори
Go4o преди 7 години
Metodi Andreev - kandidat-prezident na GERB!... novinata e ot siguren izto4nik.
22
6
 
4
 
! Отговори
u4en преди 7 години
evrodeputata A.Kova4ev e kand. na GERB. Balotaj s T.Traikov. I iznenada !!!
21
5
 
7
 
! Отговори
Слава преди 7 години
Търси се жена президент,която ще измие срамът на България.Тя ще издигне 44 годишен мъж,който ще спаси България,ще вкара в затвора всички крадливи политици.Това ще се случи през 2017 година.
20
6
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Аз пък ако ще гласувам ще е за Митьо Пищова и Радо Шишарката! Митьо обеща да накара ген. Радев да фърка без самолет!Голям майтап!Тия избори трябва да ги забранят. Пълна пародия,пълна имитация на демокрация!По-скоро нямада се хабя да гласувам! Бойкот!