Ляв маратон: Дончева изпревари Нинова, че и Първанов

Бойко Борисов обаче си остава най-одобряваният партиен лидер
21 сеп 2016 18:40,
57
Ляв маратон: Дончева изпревари Нинова, че и Първанов
Колаж: Dnes.bg

Началото на есенния политически сезон се характеризира с малки, но многозначителни промени в рейтинга на политическите лидери, показва проучване на "Алфа Рисърч" на обществените нагласи през септември.

Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер с 32.6% положителни оценки. Действията му през последния месец увеличават обаче поляризацията в отношението към него, която се изразява в ръст както на позитивните, така и на негативните мнения за него, коментират социолозите.

Изключително интересна е ситуацията в ляво. След драмата с номинацията на ген. Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ, Георги Първанов бележи нов спад от 2% и така за първи път рейтингът на бившия президент пада до този на председателя на БСП – 18.3% за Георги Първанов, 18.5% за Корнелия Нинова.

Според "Алфа Рисърч" новият председател на БСП излиза от скандалите без поражения.

В тази ситуация като политик с най-висок личен рейтинг вляво, се очертава Татяна Дончева. Оставайки встрани от раздорите на бившите си съпартийци, тя печели дивиденти и одобрението й се покачва до 21.9%.

Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов, който достига 20% одобрение. Доста по-ниски са рейтингите на другите политици в този спектър – 13.4% за Валери Симеонов и 4.5%  за Волен Сидеров.

Формално щастливата развръзка с излъчването на кандидат-президент на Реформаторския блок след месеци мъчителни преговори не е довела до позитиви за нито един от лидерите на блока, коментират социолозите. Всички те запазват относително ниски равнища на обществено доверие – Меглена Кунева (9.8%), Радан Кънев (7.8%), Николай Ненчев (7.3%), Божидар Лукарски (5.4%).

"Тази свита стартова подкрепа вещае трудна кампания за Трайчо Трайков като кандидат на Блок, по който има доста пукнатини", твърдят от "Алфа Рисърч".

Според социолозите на прага на кандидат-президентската кампания водеща роля ще имат не партийните предпочитания, а способността на кандидатите да печелят доверие, надхвърлящо границите на отделните електорати.

57% от гражданите с право на глас декларират, че ще участват в Президентските избори. 51% заявяват готовност да гласуват на Референдума, който ще се проведе заедно с тях. Този процент е само с 2 пункта по-висок от отговорилите положително на същия въпрос месец преди Референдума за електронното гласуване през миналата година. Реалната активност тогава беше 39.67%.

От "Алфа Рисърч" настояват, че липсата на номинация от страна на най-голямата и управляваща партия ГЕРБ прави невъзможно точното отчитане на подкрепата за вече известните претенденти за президентския пост.

Според тях изходът от кандидат-президентската надпревара със сигурност ще се реши на втори тур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
9
 
! Отговори
лява олимпиада преди 7 години
Плужека изпревари охлюва но накрая костенурката взе преднина.........
18
3
 
2
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
ГЕРБ,ще издигне кметът на Бургас.
17
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Как не разбрахте победителят ще е филанкишията от Герб-другите му правят кампанията,хвалят го,много ценен бил,много кадърен,много актуален.Въобще човека-призрак,но не ни е ясно демон ли е или вампир? Всички телевизии оплюват генерал Радев ,ама те не са виновни хората,така им е наредено и те изпърняват.Абе демокрация в пълна сила!!!!!!
16
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак платени социологически агенции.Татяна Дончева с 21% одобрение?Глупости.Най-голямо одобрение има ген.Румен Радев,гледайте форумите ,а не платените социолози.Всички останали му дишат прахта,но никой не говори за това.А май изглежда,че Б.Борисов ще се кандидатира и сега опипва почвата с рейтингите.Българите вече си избраха президента и ако не спечели,това ще означава,че изборите за пореден път са фалшифицирани.Затова гласувайте хора и за референдума също.
15
5
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Тези Алфа-Малфа,ги е...досрамяло да класират и кандидата на ГРЕБ за...победител в президентските избори,защото кандидат още...няма.Това е голям...пропуск и Тиквун сигурно ще им отреже комисионните с 50%.Да ги...ожали човек.
14
4
 
5
 
! Отговори
много са преди 7 години
4.5% за Волен Сидеров.
13
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 101% за Тиквун Паша.То пък останалите мекотели от другите партии не правеха същото,те много стават за нещо.
12
2
 
27
 
! Отговори
123 преди 7 години
За разлика от общоприетото мнение социологията е точна наука. Получаваш това, за което плащаш.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При комунизма имахме само една партия която ни водеше към светлото евроатлантическо бъдеще, и тогава нямахме свободата да избираме. След като нашите братя американците ни освободиха от комунизма и руското робство вече си имаме няколко партии и всички ни водят неотклонно по пътя на светлото капиталистическо бъдеще - сега сме свободни да избираме и можем да си ги менкаме кой да ни води към светлото капиталистическо бъдеще - демокрация! Просто кеф!
10
12
 
32
 
! Отговори
101% за Тиквун Паша преди 7 години
1. Всички знаем, че на Тиквун рейтинга му е завишен с поне 10%. Ако има как и 101% ще го напишат. Платил си е човекът и няма как.2. Всички знаем, че доста хора ги е страх да кажат, че не харесват Диктатора Тиквун.3. Всички знаем, че има огромен брой Калинки, които са с ГЕРБ и Тиквун, защото искат да стоят в администрацията и да лапат "комисионни" и бонуси. Без ГЕРБ тези мекотели ще трябва да работят в някоя кравеферма., защото за нищо не стават.
9
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойковите лакеи отново го величаят с най-безсрамни лъжи .
8
0
 
26
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Пак същите стари му цу ни се кандидатират и трупат рейтинги...искате нови лица, чисти, неопетнени, честни и добри? ми няма да ги получите! само тия старите са на въртележката и нямат махане, нямат срам...
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ли хич ептен не го вярвам.
6
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ви ли е ясно, че социолозите започват преброяването за герб от 25% за начало. Също като келнерите си слагат 10% по подразбиране.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Населението на България наистина е изпрoстяло ...
4
8
 
11
 
! Отговори
g преди 7 години
VIE NA ISTINA SE POBARKAH TE KAK E VAZMOJN ...BORISOV DA E S TAKAVA PODKREPA TOVA E MANIPULATION KADE E PRO CNET NA RADEV? ??
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дончева е по-добрият избор от ляво, но най-добрият е Марешки!Това ще ми е второто и последно гласуване за близките години!
2
4
 
33
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Помпайте,помпайте рейтинга на Банкянският зеленчук,това е...добре.Колкото е по...напомпан,толкова по ще гледа...като Бай Тошо на 10-ти ноември;пардон,на 6-ти ноември.
1
9
 
50
 
! Отговори
Не ви ли омръзна преди 7 години
Тиквун Борисофф??? Татяна Дончева????Абе, българи... вие съвсем се смахнахте!?!?!?!?!?