АБВ ще: Оставки на Борисов, на Кристалина и вот на недоверие

Първанов: Представянето на Георгиева е обидно за България
Обновена: 6 окт 2016 12:04 | 6 окт 2016 11:03, Камелия Цветанова
146
АБВ ще: Оставки на Борисов, на Кристалина и вот на недоверие
Архив: Булфото

Оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на еврокомисаря Кристалина Георгиева и вот на недоверие за "национално предателство", т.е. за цялостната политика. Това поиска лидерът на АБВ Георги Първанов след вчерашното гласуване за генерален секретар на ООН.

След него португалецът Антониу Гутериш е безспорният фаворит за поста. Той бе избран с 13 от 15 възможни гласа. Ирина Бокова, от която българският кабинет оттегли подкрепа, остана четвърта и първа сред жените в надпреварата за поста. Кристалина Георгиева пък, която стана наш кандидат преди седмица, остана осма при гласуването.

Според Първанов обаче ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова щеше да бъде избрана за генерален секретар на ООН.

Заради това сега лично премиерът трябва да поеме политическа отговорност и да освободи поста, настоя той.

Лидерът на АБВ смята, че лично Борисов е отговорен за авантюристичната смяна на кандидата в последния момент, което доведе до провал.

Още по темата

Кристалина Георгиева пък трябвало да бъде оттеглена незабавно от ЕК, защото нямало как оттук насетне тя да има авторитет в сложни ситуации.

Според Първанов представянето на Георгиева е обидно за България.

За оставката на външния министър Даниел Митов Първанов настоява отдавна, защото според него дипломат №1  води напълно неадекватна политика.

"Цялата работа е като поговорката: "Че си запалим къщата, за да изгори плевнята на комшията", цитира поговорката Първанов.

Според него въпреки саботажа на българското правителство в крайна сметка Ирина Бокова е защитила доброто си име и е показала изключителна воля и дипломатически умения.

"Ако трябва с една дума да изразя това, което направи Ирина Бокова, е добре известната поговорка: "И сам войнът е войн", каза той.

Според него Кристалина Георгиева не е била претендентът на България, а само на правителството.

По думите му с действията си правителството не само е изложило българската дипломация, но е провалило шансовете на групата на Източна Европа да има свой ген. секретар на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой в България доброволно си е подал оставката?КОЙ?
62
4
 
16
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Резилът с Кристалина Георгиева е за България, а авторите на резила - ГЕРБ начело с Бойко Борсиов, Митов и Кристалина Георгиева сега ще го обяват за голям успех. В биографията си Кристалина ще пише, че е била кандидата за шеф на ООН, а Бойко Борисов, че е предложил кандидат на България за поста.
61
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 7 години
Е на всички е ясно че бг правителството се ду.пи на сащ. А националните интереси и по-общо на ЕС са на заден план. Защо бе ББ ? Защо така не мислиш за България а се поддаваш на тези дето ти държат досието от преди, както се говори ?
60
2
 
15
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Всичко това, което го говори Първанов СЕГА е вярно, но трябваше да го каже много отдавна - още когато Борисов загвоори за подмяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. Сега няма полза от казването на тези всеизвестни истини.
59
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересни са ми твърденията, че Бокова била дъщеря на комунист-убиец... Как тогава два мандата я избират за председател на ЮНЕСКО, тия на Запад нещо май не се връзват на такива герберастки интриги? Между другото и Соломон Паси заяви днес, че Борисов е некомпетентен и случилото се в ООН е най-големият провал в последните 25 години във външната ни политика! Сигурно и той е комунист?!
58
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички путинови агенти до стената и по бързата процедура. Може преди това да им дадат за последно да погледат любимия си вожд - хипофизното плешиво кремълско джудже.
57
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рубладжиите - на дръвника. Особено триперливите и корумпирани пернишки отпадъци. Какъв кеф, че русофилистипната вещица не спечели. Предателката безродница от семейство на гнусни предатели без капка българско в себе си повече няма да я виждаме.
56
26
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Ехее Първанов се размечта! :) Бокова се виждаше и от далеч че няма шансове да спечели и редно беше вместо нея кандидат още преди гласуването да е Кристалина. Но АБВ и всички комунисти щяха да реват че Бокова не е кандидат защото всички знаем че за тях по-добра номинация от тази на дъщерята на комунист убиец няма. *** това са комунистите. Те когато им даваш един пръст ще ти вземат и двете ръце. Бойко трябва да се извини но повече от това не.
55
6
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Гоцето Седефчов що тъй изведнъж се отказа да реве за нови избори? Да не би щото у следващият парламент няма да прескочи 4% да има столче и за него?
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова никога не е била офицялно представена от България като държава.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тез АБВ още ли се взимат на сериозно?
52
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не харесвам ГЕРБ, а също и всички останали. Но чисто обективно, този пост в ООН няма никакво значение за доброто на България. Затова искането на вот на недоверие, заради неуспеха на това начинание, е необмислено и глупаво.
51
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да не ви харесва, обаче Първанов е прав :)
50
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Гоце вече не му пускат триперливи ученички. И голи хора няма. Дори не ловува. И енергийният му голям шлем отиде по дяволите. И мръсната гнусна комунистка боковица го издуха. Плачи, Гоце. Плачи. Предалите България на Русия за шепа рубли като теб заслужават гилотина. Всичко гадно ти е малко.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
... и Русия да ни изкупува, нали Гоце?
48
5
 
9
 
! Отговори
Пффф преди 7 години
Не знам *** ли съм или не, но винаги съм бил анти- Бсп/ дпс. Не заради политическата им платформа (повечето управляващи западноевропейски правителства са СОЦИАЛдемократически- в превод за *** това означава Леви). Противни са ми били алчността им за власт и потомческата приемственост. Но ето че стигнахме момент, в който друга политическа формация ги подмина по всички параграфи - браво на ***, пардон- бойко. Първанов, противен или не, поне има интелекта и държанието на политик.
47
5
 
8
 
! Отговори
БГ преди 7 години
В света сигурно няма друга държава с толкова партии които да работят против българските интереси БСП,ДПС,АБВ,АТАКа и тролчета опитайте се поне 20минуса да ми сложите ,че да няма рязане от комисионите ви
46
28
 
12
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Само ГЕРБ! Мачкай Бойко комунистите!
45
1
 
3
 
! Отговори
Хърви преди 7 години
Ало, Камелия, научи първо правописа на българския език - няма и-кратко в думата воин!
44
0
 
7
 
! Отговори
Коко преди 7 години
Трябваше Бареков да пратят,щеше да им завлече едни 20 милиона.