След лъжата: "България е рай" – мигранти обявиха гладна стачка

В Гърция им казали, че у нас дават по 500 евро на месец
10 окт 2016 10:14,
143
След лъжата: "България е рай" – мигранти обявиха гладна стачка
Снимка: Булфото, архив

Мигрантите от Сирия, настанени в бежанския център във "Враждебна" по програмата за релокация на мигранти в ЕС, обявиха, че започват гладна стачка от днес.

Те настояват да бъдат върнати обратно в Гърция, след като там били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

Още по темата

Групата от мигранти твърди, че все още няма никакъв отговор на техните искания от българските власти.

"Още когато поставиха въпроса, техните искания бяха преведени, а още на следващия ден обясних, че започва бърза процедура за получаване на статут. България има закон, който регламентира времето, в което се изпълнява тази процедура. Още във вторник разпределихме хората на две групи, проведе се първото интервю, с което се стартира процедурата за закрила", обясни пред bTV директорът на центъра във "Враждебна" Иван Пенков. 

"В четвъртък разговаряхме с тях по отношение на излизане от центъра и прибиране", допълни той.

Пенков посочи още, че е проведена и среща с представители на международна организация за миграция, Върховния комисариат за бежанците, на които е дадено обяснение на мигрантите какво се прави към момента и какво предстои да се направи.

Мигрантите изтъкват, че българската страна не е виновна за случилото се, но искат тяхната малка група да получи статут.

"Искаме българската държава да ни помогне тази лъжа да се оправи. В края на краищата ние сме хора", заяви един от мигрантите.

Те настояват да бъдат върнати в Гърция, където да потърсят правата си. Там искат да се срещнат с ръководството на Агенцията по бежанците, както и да разкажат за проблема си пред международни медии. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата вместо да се влошават стават безнадеждни! Боката ху-у-убавичко ни го тури четвъртит с контрагайка,за дълги години напред,а след него който и да е,едва ли ще може да направи нещо!
69
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ни обясняваха, че са тук само временно, докато спре войната? След края на войната щели да се върнат? Какво разселване, какво заселване? Седят година-две в общежитието и палят камилите обратно.
68
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха, гърците ги били излъгали? Излъга ги Меркел, която им каза "Елате, чакаме ви с разтворени обятия!". И всички повярваха и се юрнаха като изоглавени.
67
0
 
39
 
! Отговори
Хемус преди 7 години
Всеки служил в армията има респект и уважение към съперника!Бежанци са жени,деца и старци,всичко друго е дезертъори!Задължени са да защитават страните си,а те бягат!Смърт за такива,и никаква толерантност!
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Немеца, много си прав за двата самолета. Каква разрушителна сила имаме само? Всичко попиляхме из държавите им. Има политика за заселване на мигранти, изпълнявана от управляващите. Държавата ни отива на кино. До година-две ще се види ефектът.
65
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай стига бе, гърците им казали. Сега пък гърците виновни. Търси се скандал с Гърция ли? А кой ги товари от турските лодки и ги стоварва на гръцките острови? Фронтекс. Защо?!
64
0
 
30
 
! Отговори
венета преди 7 години
не съм мазохист. Христос е казал "ако имаш две ризи дай едната на ближния си", но нищо не е казал за последната риза на гърба ти или за това, че трябва да купиш луксозна такава другиму, когато самият ти си гол!
63
0
 
24
 
! Отговори
Биби преди 7 години
Подозирам, че внезапно в един момент всичкото ново строителство, с което се напълниха големите градове и което стои празно, непродаваемо, заради изключително надутите цени, ще бъде изкупено и раздадено на тези пришълци. Я с пари от ЕС, я със заеми, които ще висят на нашите вратове, я с пари от разни фондации. А вие бачкайте за едната заплатка и плащайте ипотеки и заеми. Хората наготово ще получат жилища, които ние ще платим. Подозирам, че всичко се е знаело отдавна и затова са надути цените.
62
1
 
23
 
! Отговори
Вън! преди 7 години
В Гърция им казали - от гърците да си ги искат
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Групата от мигранти твърди, че все още няма никакъв отговор на техните искания от българските власти.Не трябва и да има. Все едно някой да ми обещае къща и голяма заплата в Германия - да отида и като не ги получа да искам отговор от германските власти. Да си търсят правата от този в Гърция, който име казал, че ще получават къщи и 500 евро помощи.
60
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До NemecaЕдва ли ще искат да се настанят в мизерните ви жилища. Тяхната цел е запанда Европа, Германия, Франция, Белгия, а не Българи и жалките ви жилища.
59
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналата година когато ходих във Сърбия беше пълно със бежанци ,а миналата седмица когато минавах пълно беше съз воени и никаде няма нито един тъмен човек даже и ромите са се скрили.Хората казват каде фанат мигрант той изчезва безследно и мислят че ги върщат обратно във България. Интересно е че и ловците казват че и във гората ги вече няма.Аз лично много би обичал и при нас да е така.
58
0
 
20
 
! Отговори
Nemeca преди 7 години
Аз предлагам всеки българен дя се изнесе от жилището си и да го даде на бежанци, като поеме и персоналната им издръжка. дори и да поеме бюджетната издръжка на държавите от които идват. нали ние с нашите два самолета сме им разсипали държавите. жалка история
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РАЗСЕЛВАНЕКакво да кажем за постановлението на правителството за раселване? Чувства ли се някой спокоен?Ами дано ги разселят. Сега ги държат полу-принудително в България в лагери докато им оформят статута и документите. Ако ги оставят свободно да се заселват те моментално ще дyxнат от мизерията в България.
56
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе смучат никакъв "социал" - вие българите толкова сте оскотели, че за вас нямата да се изхраните. пълно е с просяци и бездомници, какво остава социални на бежанци да плащате. Всичко което получават се плаща от ЕС, на България не струва нито стотинка, освен наплива и напрежението което се създава. А бежанците и без това не искат да стоят в koчината ви.
55
0
 
23
 
! Отговори
РАЗСЕЛВАНЕ преди 7 години
Какво да кажем за постановлението на правителството за раселване? Чувства ли се някой спокоен? Те могат да започнат да го изпълняват във всеки еидн град! Всеки един може да се сдобие с нови "съседи"! Кой град или селище може да бъде спокойно, че точно те няма да изтеглят късата клечка?
54
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В следващите 1-2 години в България ще стане ад, ще бъдем наводнени от бежанци - сам Борисов го каза - разпалвали сме (ние!!!) войни, сега е трябвало да приемем бежанците чиито страни сме съсипали ( пак ние). Това е планирано отдавна, не случайно измислят какви ли не предлози да не приемат България в Шенген. А може и визите да върнат за ЕС.
53
2
 
12
 
! Отговори
БХК преди 7 години
Имигрантите трябва по 600евро да вземат на калпак,соц. помощи.
52
0
 
8
 
! Отговори
bye преди 7 години
bye migrants
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко *** трябва да си, за да се вържеш на подобна глупост?