Бояново се бунтува, но... 300 бежанци влизат в 50 фургона

Местните хора се страхуват, но властта е категорична
31 окт 2016 07:00,
92
Бояново се бунтува, но... 300 бежанци влизат в 50 фургона
Снимка: архив, Булфото

Управляващите няма да отстъпят на протестиращите от елховското село Бояново и ще изградят лагер от затворен тип в бившето зенитно поделение там.

В неделя жителите на няколко населени места протестираха срещу плана да се направи затворен бежански център с фургони. Местните хора са 600-700 души според статистиката и те се страхуват за сигурността си.

Още по темата

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов беше цитиран в медиите, че ще има "единствено за площадка, на която ще бъдат поставени около 52 фургона за около 300 човека до обработка на документите им".

Той отрече твърденията, че там ще бъдат настанени 2000 души, и увери, че за гарантиране спокойствието в селото ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова, която направи обиколка по границата, отиде на среща с кмета на Бояново Кръстьо Драганов (БСП) и видя политическа намеса в протеста на хората.

Според нея малка част от протестиращите били местни жители, а "отвън" им насаждали страхове.

За лагера тя обясни: "Става дума за подготовка за терен, на който, ако се наложи, при изключително голям натиск, ще разположим фургони, за да можем да настаняваме там хора. Няма да бъде постоянно действащ център. Това е и допълнителна възможност за заетост и при подготовката на площадката, и при самото обслужване. Ще бъде преценено къде и дали се налага".

Кметът я уверил, че жителите нямат големи притеснения и че проявяват разбиране към проекта, съобщи МВР на страницата си.

Съвсем друго казаха протестиращите, които никак не са спокойни, че лагерът ще е от затворен тип.

"Няма никаква гаранция, че охраната на този център ще е достатъчна, за да се справи. Щом успяват да минат през границата, която се охранява, не смятам, че за тях ще е проблем да прескочат една ограда и да направят това, което искат. Камерите също не смятам, че могат да помогнат по някакъв начин. В селото живеят около 500 души, а искат да настанят 2000 бежанци, така ще се получи едно малцинство на българи в собствената ни родина", каза Калоян Желязков от организаторите на протеста, цитиран от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Уговорката за ненасилствена смяна на властта при демокрация отпада защото това просто не е демокрация.
63
0
 
4
 
! Отговори
Bumer преди 7 години
Kakto sofiiskite slugiteli nasilvat mestnite hora v Boianovo, Harmanli, taka mogat da nasiliat horata v Bankia, Bistrica, Bansko, Boyana, Dragana, Samokov, Borovec, Oboriste, ms, ns...vapros na malko vreme...
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е единствената възможна алтернатива на сегашното положение.
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Карайте ги у Банкя.
60
0
 
20
 
! Отговори
Край преди 7 години
Е що па у Бояново ги карат - да ги закарат у Бояна от там се носи миризма на рибешка глава.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А при нас кой е българския Меркел
58
0
 
20
 
! Отговори
До 69 преди 7 години
Бре по принцип си прав, *** то само по принцип! Защо го казвам това защото когато пуснеш дявола в задния си двор после много трудно можеш да го махнеш! Ако въобще можеш да го махнеш! В подкрепа има и доказателства като Елхово и Харманли там първоначално беше временно беше само за 400 - 500 човека а сега като гледам, в Харманли особено, са над 4000 човека! Познай след година колко ще са! А и да ти кажа временните неща са най-трайни и най-много издържат!
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНито ГЕРБ нито БСП. Няма читави хора в листите. Най малкото зло са Каракачанов, Трайчо или Дончева. Това ще е супер шамар за БКП. Пояснение; БСП + ГЕРБ = БКП. Иначе е безсмислено въобще да се гласува. Празното квадратче не е решение а по скоро по голям проблем. Така, че Каракачанов, Трайчо или Дончева. Харесайте си някой и бийте шута на БКП.
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами на 6-ти и 13-ти ноември тогава нека всички жители на това село и околността да не ходят за гъби,а вкупом да отидат до урните и да пуснат по една бюлетинка против ГЕРБ.
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За представителите на ислямска държава маскирали се като имигранти по 500 Евро , безплатен лекар , работа и инеграция - а българите да правят svirki на Любослав Пенев . Съд , besilka и да седите *** по месец на стълбовете на Енергото което подарихте преди 13 г !
54
0
 
19
 
! Отговори
До 73 преди 7 години
Чудесно предложение, но само ако става въпрос за новородени, чиито родители са със завършено средно образование.Но горчивата истина е друга. Досега давахме 3 милиарда годишно помощи за нашенските шведи, сега ще даваме още два - за придошлите!С това,което се даваше досега за "шведите", могат да се увеличат с по около 200 лв месечно пенсиите на трудовите пенсионери.С онова, което ще се дава за пришълците, може да се увеличат пенсиите на истинските инвалиди и да се дадат по 30 000 на новородено
53
3
 
7
 
! Отговори
ОФ ли?! преди 7 години
Чак до 1989 г. от завистливите махленки от ОФ зависи дали ще те одобрят при раздаването на жилища чрез Общината,дали няма да напишат за теб сведение до някоя инстанция,с която да ти подлеят вода в службата.Простакини с основно образование подвикват по улиците след интелигентни,фини,възпитани жени "Ти май не мете улицата с желание на Ленинския съботник! От такава кокона какво да очакваш! И щерка ти студентката, и тя като теб, ама ще видим ще се доредите ли за апартамент! Ще чакаш още 20 години!"
52
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде тези ВСИЧКИТЕ пари,които ги даваме за кьорави щъркели -ремонт на центрове,сгради,фургони,климатици,храна,дневни,нощни............да ги спрем като експулсираме ненужните и спестените средства да ги даваме във вид на помощ за всяко едно новородено,а!!Да видим няма ли справяне с демографската криза!!Изтъпанчили са се и хоп....10% от бюджет помощи!!А 10% са 2 милиарда лева.2015г. родени 66370 деца!!Значи всяко едно новородено българче може да получи 30 000 лева еднократна помощ!!Няма пари,а???
51
0
 
6
 
! Отговори
До 68 преди 7 години
68,Кой ти е казал, че само комунистическа партия може да организира народа?За ОФ ли ти е мъчно? Не знаеш ли, че там се навряха всички пребоядисани след 9 септември, които е нямало как да се уредят за членове на БКП, поради някакви причини? И е започнал такъв тормоз, че се помни и до днес! Такива "бояджии", които доскоро са били бранници, легионери, ратници и доносници на полицията, са давали сведения за благонадеждност. Тормозили са народа така, както и болшевик него е тормозил!
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата загрубяват. Хората на БСП в ЕС парламента са гласували за приемането на още мигранти в ЕС. ГЕРБ се прави, че пази границата но строй нови лагери и приема наредби за заселване на страната с ислямизирани чужденци. Ердоган заплашва открито и предявява териториални претенции, сплашил ББ и той не знае какво да прави. Връща в Турция хора които искат защита и по закон нямаме право да ги върнем. Мигранти нахлуващи от Турция обаче не връща. А вече нямаме армия ...
49
1
 
5
 
! Отговори
До Напредваме преди 7 години
И други помнят това "стимулиране":1. Полъгаха са млади хора, включително и от градове като Русе и какво се оказа? В новите им поселения или няма магазини, или ги зареждат от дъжд на вятър с ненужни стоки. Местните баби ги питат "Вие не знаете ли, че трябва да се запасите с продукти, за да оцелеете от есента до лятото?2. Дори в онова време, когато всичко се цензурираше, до медиите все пак стигнаха протестите на местни млади хора "Защо не стимулират нас, за да останем по родните си места?"
48
0
 
27
 
! Отговори
След една година преди 7 години
покажете тези фургони, за да ги видим на какво са замязали;- след една година ни информирайте колко пари са дадени за издръжка на "бежанците" и не ни убеждавайте, че парите са "европейски" - парите са наши, защото от нашите данъци се пълнят еврофондовете;- след една година сумирайте оплакванията на местните хора от пришълците, та да видим създали ли са те проблеми или притесненията са били излишни;- след една година да се обобщи дали пришълците са направили нещо добро и полезно за България.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако всички излязат на протест - трябва да са организирани. Иначе народът е тълпа. Днес са триста партии, но комунистическа няма. Трябва здрава комунистическа партия, която да обедини борбените в нов Отечествен фронт. Колкото по-рано, толкова по-малко жертви и от двете страни.
46
3
 
8
 
! Отговори
Напредваме преди 7 години
При комунистите имаше комплекс от стимули за всеки желаещ да работи по селата - например програмата Странджа - Сакар. Отделно за младото семейство редица привилегии - жилище, пари за обзавеждане, безлихвени заеми и др.Сега обратното - стимулите са пенсионерите да измрат, младите в чужбина или вечни ергени и моми.
45
0
 
25
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Ако всички излязат на протест срещу ислямските пришълци и българоубийците от ГРОБ, подобно нещо няма да се случи, но уви, мнозинството предпочитат да си зяпат турските сапунки, да си слушат порно-чалгата и да седят на софрата. Но не знаят, че утре-другиден ще се събудят с ятаган на врата, а управляващите престъпници отдавна ще са се изнесли с откраднатите милиони на някой остров.Глупав и зомбиран народ - пропаднала държава.