Горанов се похвали: 2016 г. – с излишък и без дефицит

Предвидените за догодина приходи са изпълними, увери министърът в оставка
18 ное 2016 11:00,
74
Горанов се похвали: 2016 г. – с излишък и без дефицит
Снимка: Булфото, архив

2016 година ще завърши с излишък и без дефицит, нещо, което не се е случвало от 2008 година. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов от трибуната на парламента при представяне на държавния бюджет за догодина.

Още по темата
"Това е нестандартна ситуация, в която правителството представя бюджета, докато напуска кабинетите", каза Горанов. 

Той направи отчет на свършеното през последните две години, повишаването на приходите, проблемите с КТБ, връщането на доверието в банковата система. Горанов обясни, че кабинетът е трябвало да се справя с драматичното забавяне на съфинсирането на фондовете от ЕС, припомни и за заварени временно спрени и изоставени проекти. 

"Данъчните приходи към края на 2016 година нарастват с 1,7 млрд лв. спрямо миналата година като ръстът е при почти всички видове данъци", каза Горанов. Той обясни, че тези мерки трябва да продължат да се развиват. 

"Какво оставаме на следващото правителство? Бюджетът на 2016 година ще е на плюс. През целия мандат се спекулираше с поемането на дълг. Новият дълг е под десет милиарда и той е на разположение във фискалния бюджет", каза още Горанов. Той обясни, че предвидените за догодина приходи са изпълними, няма да предизвикат дефицити. Министърът припомни, че в новия бюджет се предвиждат още пари за образование, здраве и сигурност. 

Горанов предупреди, че ако бюджетът не бъде приет, няма да се спази графикът за синхронизиране на акцизното законодателство с ЕС, ще има проблеми с еврофондовете, а също и със средствата за бежанския проблем. Няма да се увеличат и пенсиите, минималните заплати, помощи за деца, повече за Спешната помощ. 

Горанов припомни, че България е на челните места по ръст на БВП в Европа. "Да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват, да не се поддават на популизъм, да не вдигат данъците, да пазят бюджета балансиран",  завърши министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Горанов се похвали: 2016 г. с излишък и без дефицит"---Ама, разбира се, бе Славчо - С ИЗЛИШЪК И БЕЗ ДЕФИЦИТ. А сега кажи, батковото, кое от двете е излишно - "с излишък", или "без дефицит". Не е ли достатъчен само единият израз? Защото, все едно казваш: "Главата ми е дървена и от дърво". Така излиза.
51
0
 
1
 
! Отговори
булгаристанец преди 7 години
все по често излиза някой управленец на екрана и обяснява колко са добре,и как държавата благоденства.а аз работя по 12 часа на ден и вече пета зима не мога да си купя въглища,изключих хладилника,и т.н.и чакам и слънцето да спре да свети,зззззззер така казаха управниците./заекването е от студа./
50
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен-52 най-важното е ,че един такъв червен кхмер,като бойко си отиде,слънцето пак огря България,той си помисли,че като си подаде оставката,слънцето няма да изгрее над България.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Браво ГЕРБ!"Браво се вика на мъжко магаре, а на чевек се дават пари.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A за заемите какво ще кажете г-н Горанов. И каква е разликата между излишъка и заема.
47
0
 
2
 
! Отговори
китаец преди 7 години
До Реалист Едва ли моята социологическа агенция е неподкупна. Не пее приспивни песнички по поръчка.
46
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво ГЕРБ!
45
11
 
5
 
! Отговори
БСП-ар преди 7 години
Браво на министър Владислав Горанов! Нека се ценят добрите експерти без значение на партийна принадлежност. Да мислим по-мажоритарно - хората не са придатъци на партии, а личности. По същата причина победи генерал Радев.
44
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Останаха ли още *** да вярват на брътвежите на тия мародери от партя ГРОБ. Всичко им е топ откъм финанси , а се скъсаха да теглят заеми, а още заеми се задават. Проклети да сте нагли ***!
43
1
 
5
 
! Отговори
аноним преди 7 години
До Професора защо вчера вечерта около 22.10-22,25 при зала арена армеец, половината коли не могат да минат на отиване и връщане, и също така градски транспорт се движи като костенурка
42
2
 
16
 
! Отговори
Даола преди 7 години
Държава, чийто бюджет по отношение на социалните плащания е свит до максимум, не може да се хвали с излишъци !
41
12
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До китаец 13 Ало китаеца , протестния вот беше срецу тетка Цачева , а не срещу управлението на ГЕРБ. На предсрочните избори ще го разбереш.
40
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв излишък бе, Горанов? Статистиката нещо съвсем различно показва. Имате почти милиард дефицит и задълженията превишават цялата разходна част на бюджета. В най-добрия случай сте ни вкарали в отложен национален фалит.
39
2
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Много добре Гаранов.Веднага направете мин пенсия 300 лв. както предлагат патриотите , и ви гарантирав че на предсрочните избори ще биете БСП като маче у дерек. Пари има , желание няма.
38
2
 
9
 
! Отговори
Дедото преди 7 години
Мене ме остави, ама кажи внучето колко време ще има да ви изплаща заемите, че се чуди дали изобщо да се занимава с тази *** територия?
37
15
 
15
 
! Отговори
Десен преди 7 години
Дказахте, че можете да управлявате балансирано и в страната да има усещане за стабилност и развитие. Всички, които искат да ви свалят са или тъпоумници, които се надяват да цоцат без да правят нищо, или червени олигарси и кръгове около тях свикнали да крадат и живеят охолно.
36
4
 
1
 
! Отговори
Ihtioman преди 7 години
Edem edem v sosednee selo na diskoteku...tu svetne, tu ugasne...a idva stud...a kasmet i povechko sniag! :-)
35
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
До АнонименСамо чуждопоклонници и сеирждии. Атомно унищожение за България!
34
15
 
9
 
! Отговори
мама преди 7 години
и с милиарди ножи дълггове, но за това неудобно мълчим.добре че не узпяхте да изтеглите всичките 24 млрд., че тогава щяхте да станете безумно богати.
33
12
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
База данни на Евростат, БРУТЕН ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ:2008 -4847.52009 -5108.72010 -5856.12011 -6284.22012 -7004.92013 -6284.22014 -11531.82015 -11785.2*Милиони евроУж всичко върви на добре, а България задлъжнява все повече..?