Горанов се похвали: 2016 г. – с излишък и без дефицит

Предвидените за догодина приходи са изпълними, увери министърът в оставка
18 ное 2016 11:00,
74
Горанов се похвали: 2016 г. – с излишък и без дефицит
Снимка: Булфото, архив

2016 година ще завърши с излишък и без дефицит, нещо, което не се е случвало от 2008 година. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов от трибуната на парламента при представяне на държавния бюджет за догодина.

Още по темата
"Това е нестандартна ситуация, в която правителството представя бюджета, докато напуска кабинетите", каза Горанов. 

Той направи отчет на свършеното през последните две години, повишаването на приходите, проблемите с КТБ, връщането на доверието в банковата система. Горанов обясни, че кабинетът е трябвало да се справя с драматичното забавяне на съфинсирането на фондовете от ЕС, припомни и за заварени временно спрени и изоставени проекти. 

"Данъчните приходи към края на 2016 година нарастват с 1,7 млрд лв. спрямо миналата година като ръстът е при почти всички видове данъци", каза Горанов. Той обясни, че тези мерки трябва да продължат да се развиват. 

"Какво оставаме на следващото правителство? Бюджетът на 2016 година ще е на плюс. През целия мандат се спекулираше с поемането на дълг. Новият дълг е под десет милиарда и той е на разположение във фискалния бюджет", каза още Горанов. Той обясни, че предвидените за догодина приходи са изпълними, няма да предизвикат дефицити. Министърът припомни, че в новия бюджет се предвиждат още пари за образование, здраве и сигурност. 

Горанов предупреди, че ако бюджетът не бъде приет, няма да се спази графикът за синхронизиране на акцизното законодателство с ЕС, ще има проблеми с еврофондовете, а също и със средствата за бежанския проблем. Няма да се увеличат и пенсиите, минималните заплати, помощи за деца, повече за Спешната помощ. 

Горанов припомни, че България е на челните места по ръст на БВП в Европа. "Да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват, да не се поддават на популизъм, да не вдигат данъците, да пазят бюджета балансиран",  завърши министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
13
 
! Отговори
гтф преди 7 години
а заемите колко са ?
31
6
 
17
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Горанов се похвали..... Добре. Само че защо избиратели на ГЕРБ не гласуваха за кандидатурата на ГЕРБ ?!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39има чат пат такива като теб - ме.керенца платени разни
29
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен руските *** с тъпите си коментари остана ли някой в този сайт?
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37тази е тройна а тиквенската колко беше ааа 10-на май - ама остана с един среден в зурлата
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"като си изнервен че се изпосра.хте..."Рекордьори по ос*ране за сега непоклатима на върха е тройната банда. Куче влачи планина!!!
26
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам думата "излишък" означаваща нещо непотребно. Ако има излишък, да ми го дадат на мен. Според мен, ако се получи "излишък" означава, че бюджета не е планиран добре волно или неволно. Щом се получи "излишък", трябва автоматично да отива в резерва и да не може да се пипа. Всички правителства според мен съзнателно залагат "излишък" за да го харчат безконтролно са свои цели, най-често за "награждаване" на "послушните".
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До изнервенкато си изнервен че се изпосра.хте до гушата си напълни носа с барут и се шибни в най близката стена до теб. Народа няма да ви търпи мръсната и долна *** _ КАПИШ
24
3
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Какво да каже, че цените са европейски, а заплатите пигмейски ли?!
23
1
 
9
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Млад и успял българин!Ни мъ кефи ама въобще!
22
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като почнете да мерите така от едната страна само....... Ми кой вдигна пенсиите за които трябваше да се намерят едни пари малко преди да му свалят правителството?... Кога фалира КТБ и кой трябваше да вади едни други пари за да покрива това което едни други хора окрадоха .......... Лесно се говори против някого особено когато е паднал и всеки си прави някакви свои умозаключения както му изнася....
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все сме на челните места и вечно сме най - стабилните бедняци .
20
3
 
14
 
! Отговори
До Даа преди 7 години
Вече и от външен дълг разбира всеки - като давате справка дайте малко по дългосрочна рамка. През 2009г. по времето на вашия любимец Станишев дълга е 37 милиарда евро. Има го в същата тази справка /ама ви е трудно да отворите скритите графи/ И какво ?!?
19
14
 
5
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 7 години
Когато ДПС бяха във власта хората живяха добре. Изкупуваха и тютюна нормално.Сега наследниците на палачите от Възродителният процес . Слава на г-н Доган!Скоро ще има възмездие и май сте забравили брадвата.
18
10
 
14
 
! Отговори
JJ преди 7 години
До ДаааХубаво, ама като плеснеш едни цифри, гледай в дългосрочен мащаб. Истината е, че БСП натегли 9 милиарда края на 2008 с предтекст на кризата и увеличи дълга от 27.7 на 36.8 милиарда евро.Оттогава насам да направим проста справка:- 2008 - 27.7 милиарда (98% от БВП дълг)- 2009 - 36.6 милиарда (95% от БВП дълг)...- 2016 - 35.3 милиарда (73% от БВП дълг)Истината е,че никой нищо не прави, а дългаще го увеличат пак БСП като дойдат на власт до 95% от БВП, за да платят пенсиите и пак наново
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До изнервенМного си нервен нещо! Що така - щото твоя другар-кандидат с отявлената си русофобска риторика - Трайчо събра колко 5%?! Не си ли задаваш въпроса що така се получава, изнервений?!
16
4
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Другаря Борисов искаше да направи данъкоплатеца европеец.Обаче в Европа крадци не искат.Сега има условия за развитие само на мутри и крадци, като Борисовите хора.
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Професортакива *** като теб НАРОДА ще ги размаже скоро скоро, а и такива като теб ще изядат цялата попара накрая сътворена от тиквата
14
5
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Горанофф кво става - банките връщат ли милиардите, които бяха за покритие липсата на вноски във Фонда за гарантиране на влогове или не е удобно да отговаряш на такива въпроси!? Не случайно всички Убавци сте в оставка!
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПрофесорБоко не може да убоде кучето в г., камо ли да построи нещо!? Народът му показа на изборите, че всъщност нищо не е направил по най-болезнения въпрос - брутално ниските доходи! А можеше за 7 г. поне двойно повече да се построи /не Той лично/!