Плевнелиев към Скопие: Очакваме решение за плочата на Каймакчалан!

Георге Иванов: Нашият регион трябва да бъде по-задружен
22 ное 2016 18:20, Елка Василева
60
Плевнелиев към Скопие: Очакваме решение за плочата на Каймакчалан!
Георге Иванов и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие на работна среща македонския държавен глава Георге Иванов, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Президентът Плевнелиев изрази увереност, че Договорът за добросъседство с Македония ще доведе до повече взаимни инвестиции, успешни регионални инфраструктурни проекти, високи постижения в сферата на туризма и мобилността на квалифицирани специалисти.

Още по темата

Държавният глава даде за пример споразуменията за добросъседство, подписани от България с Турция и Румъния и благоприятния им ефект върху развитието на сътрудничеството в региона.

"Регламентирането на двустранните ни отношения с тези страни донесе спокойствие в бизнеса, удовлетворение в обществата ни и повече доверие сред международните ни партньори", заяви президентът.

Държавният глава напомни, че българската страна отдава важно значение на опазването и възстановяването на българските военни паметници.

"Очакваме скорошно окончателно решение на въпроса за поставянето на паметна плоча за загиналите български воини край Каймакчалан", заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна важността на реформите в ключови сфери в Македония и гарантирането на независимостта на органите на съдебната власт като неизменна част от пътя към европейска интеграция на страната.

Македонският президент на свой ред призова за повече регионални инициативи, които да направят Балканите още по-активен участник във формулирането на европейската политика.

"Нашият регион трябва да бъде по-задружен, трябва да се ръководим от прагматизъм и да не позволяваме исторически обременености да попречат на сътрудничеството ни в днешния динамичен свят", заяви Георге Иванов.

Македонският президент е на работно посещение в България, в рамките на което беше удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" от Българската академия на науките.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Георге Иванов за сериозното академично постижение и пожела то да даде основата за устойчиво научно сътрудничество между България и Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
socialen преди 7 години
"... за сериозното научно постижение"!? Та и Стоичков е " Доктор Хонорис Кауза"!Що само му дават гласност на Плевнелиев да се излага, да говори глупости, да прави гафове и да му се смеят.Слава Богу, че неграмотният Борисов и слабоумният Цветанов го махнаха, защото дори и на тях им писна от постоянните прстотии и гафове на Плевнелиев.
20
0
 
1
 
! Отговори
НЯМА ПРОБЛЕМ преди 7 години
Единствения на начин за БЮРМ е - този който оскверни паметника да лежи в Затвора (не в лудницата ) и техния Президент да направи референдум дали да се извинят на Хората загинали в тази Битка .
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дотам я докарахме, че отношенията ни с Македония се изчерпват с една плоча. В тях май друго няма.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Консултирах с преводача от нашата партия и той каза че вероятно си от селата ,но от България ,а не от Турция ! Чалан въобще не означава добиване !Добиване е юретмек ! А във вашето село защо казвате яя чалмак ,това е ваш проблем-----Спокойно можеш да уволниш преводача(гугъла изобщо не може да схване нюансите)Юретмек е правя, уреждам, оправямСтранна ви е логиката да определяте всеки който поназнайва повечко от вас за селянин. Всъщност е нормално ако произхождащ от маала. От коя махала сте?
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каймакчалан = главатар на кърджалии
16
2
 
2
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Къде е Яcтpeб Ocмaнлиятa? Той може да даде точен превод, ама се губи нещо!?
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре Сърбия да си вземе обратно македонците и да се приключи с тази простотия. Видяло се е, че нямат намерение да съжителстваме мирно, камо ли да се уважаваме, така че ги оставяйте да се оправят както могат и така...
14
0
 
1
 
! Отговори
Болен Сидеров преди 7 години
До АнонименЧалан в случая има значението на добивам, добиващ. Когато се бие мляко за масло се казва яя чалмак, добиване на масло. Също така се добива и каймак. Превода би трябвало да е добиващ каймак. Защо се казва така? Сигурно има някоя легенда..................Консултирах с преводача от нашата партия и той каза че вероятно си от селата ,но от България ,а не от Турция ! Чалан въобще не означава добиване !Добиване е юретмек ! А във вашето село защо казвате яя чалмак ,това е ваш проблем
13
0
 
1
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
До Болен СидеровТypците ква азбука ползват, Арабска или Латинска? Да каже специалиста, че са ми интересни тия индивиди!
12
0
 
4
 
! Отговори
Болен Сидеров преди 7 години
До АнонименнНе гледай гугъла ,понеже не превежда правилно ! Гледай кво ти казват специалистите завършили турска филология! Чалан има две значения ,едното е човек крадящ в даден момент ,а другото значение е човек пеещ или свирещ на някакъв инструмент в даден момент! Каймакчалан няма как да означава - пеещ на каймак ,затова превода се насочва към другото значение на чалан и така Каймакчалан означава човек крадящ каймак! Също не може да означава пеещ каймак защото на турски щеше да е Чаланкаймак
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убедих се, че БГ политиците, както и БАН-учените са ***. Тоя тип, който го награждавате и е президент на Фиром, отказа помилване на македонката, омъжена за сърбин - Спаска Мирова и й отнеха детето, както и лежа в затвора. П.С. Братя българи - управлява ни клика - инфантилна и ***, която трябва да се удави в кръв, за да отцелееме ...
10
0
 
4
 
! Отговори
Болен Сидеров преди 7 години
До АнонименБолене, нямам против, но кажи ми как е каймак на български. Чалан изобщо пък не знам какво е..................................... Пред компютъра седим няколко души от нашата патриотична партия ,единият от тях е историк ,а другият е завършил турска филология понеже трябва да знаем езика на враговете си ! Та ще ти кажа ,че каймак си е чиста българска дума ,турците са я откраднали от нас ,точка по този въпрос ! А чалан означава крадец или човек в момент на кражба ! Крадец на каймак
9
1
 
5
 
! Отговори
Болен Сидеров преди 7 години
До АнонименАми аз кво се мъча да обяснявам бе паляча ! Нали това казвам ,че трябва да си отстояваме нашите български интереси ! Кво са ми станали да пишат в български медии някакви си турски имена Каймакчалани и и разни други отвратителни имена !? Тук България ли е или турция ?!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Болен СидеровКакво е това име Каймакчалан бе ?! Не ме интересува къде се намира в България Македония Турция или на друго място ,Ясно е че не те интересува къде се намира. Ти не си българин а безродник, който само плюе по националистите и България. Такива като теб не ги интересува и дали тук е България или Турция. Ама на истинските българи им пука и ние българите ще си отстояваме правата против турци и други външни страни и срещу предатели като теб ДО КРАЯ.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция"Трябваше бързо да му мушнеш и един формуляр за анексия между листите. :)
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПИСНА МИ ДА СЕ МОЛЯ КАТО НЯКВА БАБИЧКА НА ВНУЧЕТО СИ ДА ЯДЕ ... НА МАКЕДОНЦИТЕ ЗА МИР И ДОБРОСЪСЕДСТВО, ДОКАТО ТЕЗИ НЕ ПРОЯВЯВАТ И МАЛКО УВАЖЕНИЕ КЪМ ИСТОРИЯТА СИ (БЪЛГАРИТЕ)!
5
1
 
12
 
! Отговори
чистка преди 7 години
Народа ви каза оставки бе и се махайте президент, премиер, парламент констит. съд кметове вън
4
0
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Ми то като ние българите не уважаваме плочата на загиналите българи как да очакваме Македония да я уважава? Хич няма "остави плочата". Това е плоча за загиналите за България. За загиналите за една част от България - освободителите на Македония българи. Хич няма "остави плочата". Скоро вие глобалистите ще се обявите и против Левски и ще пишете по сайтовете: Абе остави го тоя Левски, Абе остави го тоя Ботев. Хич не си прав. Нито тези които са ти сложили плюс на коментра.
3
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Е, как какво правим?! Внасяме малко сърби и им даваме македонски паспорти, те си имат мисленето. А мисленето е: няма българи в Македония, а има македонци които искат са просръбски настроени и чакат нова Югославия или поне Велика Сърбия.
2
1
 
7
 
! Отговори
Васо преди 7 години
".......задълбочаване на връзките между двата народа....". Не ви ли хващат бесовете, като четете това. Благодарете на "Бащата на народите" и на "Вожда и Учителя". Благодарете още и на техните наследници, що се напинят да се представят за нови европейски социалисти.