БСП се врътна за мажоритарността на Слави: Няма време!

ДПС: Този парламент въобще не трябва да се занимава с въпроса
Обновена: 23 ное 2016 12:40 | 23 ное 2016 12:25, Камелия Цветанова
117
БСП се врътна за мажоритарността на Слави: Няма време!
Снимка: архив, БТА

Времето на този парламент да въведе мажоритарната избирателна система може и да не стигне. Това съмнение изрази соцлидерката Корнелия Нинова.

Според нея, ако все пак депутатите се захванат сериозно с промените в Изборния кодекс, може и да се справят, но пък в същото време имало твърде много предложения, които трябва да бъдат обсъдени и може би 43-тото Народно събрание няма да успее да приключи с въвеждането на мажоритарната система.

Още по темата

Иначе социалистите ще решат в събота дали ще застанат зад проекта на омбудсмана Мая Манолова, която вчера го адресира до председателя на парламента, защото общественият защитник няма право на законодателна инициатива.

Според Четин Казак от ДПС обаче този парламент въобще не трябва да се занимава с въпроса, защото не му остава повече от два месеца живот.

"Промяната в изборната система трябва да бъде направена с достатъчно време и в спокойна обстановка от парламент, който има стабилно мнозинство", настоя той.

Според него следващият парламент, който направи тази промяна, трябва да има и стабилно разпределение на силите и с дълъг хоризонт.

За Казак вероятността такава система да се случи на предстоящите парламентарни избори е минимална.

"Нека да се концентрираме върху това, което реалистично може да направи това Народно събрание и да оставим на следващото задачата да мисли за сериозни реформи, ако се налага", коментира Четин Казак.

От АБВ също смятат, че оставащите месец-два работа на 43-отто Народно събрание няма да е достатъчно, за да реши прецизно въпросът с мажоритарната избирателна система.

"Няма да има време за приемане на нови изборни правила", коментира Мариана Тодорова.

Тя предупреди, че районирането е много сложно и дори има риск от етническо напрежение в районите със смесено население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Около 2 млн и половина са гласували ЗА мажоритарни избори. Това е по-малко от половината избиратели. Много от тези, които са грамотни, било то юристи, било други, изобщо не гласуваха на референдума именно за да не мине границата, която би го направила задължителен. Аз затова не гласувах на референдума.
48
0
 
6
 
! Отговори
до учуден безкрайно преди 7 години
защо трябва партиите да обясняват за референдума ? защо това не го искахте от организаторите и инициативните им комитети ? защо гласувахте като блесави ? Идеята ви е " е сега ще им .... мамата" ! Ще видим кой на кого.
47
3
 
6
 
! Отговори
конспирация преди 7 години
3,5 милиона гласували това добре но колко за мажоритарна с-*** и колко против ?Никой нищо не казва ! -- те така утре могат да изкарат че сме гласували да ни бесят.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само за мажоритарния вот трябва да направят промени, а и за електронното гласуване, задължителното гласуване и за субсидиите, да не се правят на....Няма да излизате коледна ваканция и ще имате време, нали това Ви е работата
45
1
 
6
 
! Отговори
Курнелий преди 7 години
Тати казА, че ще ми купи мажopетка, ама друг път!
44
0
 
14
 
! Отговори
iSiktir преди 7 години
Какво направихте с ГЛАСУВАНЕТО ПО ИНТЕРНЕТ, бе, нещacтници?!?Ако ви стискаше да направите поне едно малко добро за България да бяхте въвели ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ за гласуване!!***!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарно, 'ми добре !? Кои хора ? Имате ли идея ? Спортисти, певици, местни бизнесмени? Според мен, пак, ще ви ги спуснат , а вие, ще ръкопляскате, след два месеца пак, ще гледате не особено умно, и ще мрънкате: -,,ама защо така стана ПАК?"
42
4
 
8
 
! Отговори
реалист преди 7 години
На кумунист вяра да нямаш !!! майчето нямало право - тя не знаели задълженията си или иска да се хареса на някой ?Жалко за тези 59% които гласуваха за Радев. Може много да се обяснявате как е над партиен , но победата си записа бсп и направи една червена карта на България. Взеха се на сериозно , победители и вече определят за кое има време и за кое няма, кое ще стане и кое не. Пак за пореден път настъпихте мотиката и се ударихте в нея. Предстоят избори. Освен бсп и пуполисти патриоти и др.чакат
41
3
 
6
 
! Отговори
РХ преди 7 години
Аз също съм на мнение, че предлаганиsт от Дългия, тип "мажориторност", подводните камъни на която (така и не бяха разяснени преди гласуването), са толкова големи, че катастрофата при едни такива избори, би била много по-голяма от реално погледнато - по справедливата пропорционална система.Мажоритарна система отива при избор на единична личност - за президент, за кмет ... но при избиране на "маса личности" - по справедлива е пропорционалната система, къде все пак "по дефиниция" има идейност
40
2
 
2
 
! Отговори
нашенска реалност преди 7 години
До Анонименмажоритарният вот е изобразен на картината "Парламент 2050", но Славчу и сие вярват, или поне си дават вид на верващи, че живее в Швейцария или там нейде на офщорите. пускат петък вечер шоу, сапунка и риалити и в неделя шараните емоционално надъхани фъргат тука има тука нема за джакпота, а на втори тур джагъркат само ези или тура.
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди изборите бяха първи за промените, сега се врътнали. От *** какво да очакваш?
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8732То районирането си го има още от времето на Великото народно събрание, просто трябва да се добавят още 40 района, за чужбина и големите градове
37
0
 
3
 
! Отговори
учуден безкрайно преди 7 години
А защо никой - ни ГЕРБ , ни БСП , ни НАционалисти , Ни никой не направи разяснителна кампания , колко хора от гласувалите са наясно с избирателните системи - малцина
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И държавата няма мн време, или спираме с глупостите, лъжите и кражбите, и се обединяваме за доброто ни на всички като народ и като държава, или пропадаме окончателно. Решавайте :D
35
0
 
11
 
! Отговори
8732 преди 7 години
не сме дорасли за мажоритарни избори , това е истината Ей нищо не прието още , а се заговори , кой и как да прави районирането ,ч е да е изгодно на правилните хора !!! Дава се пример с Франция - ама тя е Президентска република , и отиват много повече от 2 -*** човека на балотаж . Да вземем един Росен Петров - хубаво говори докато беше в ТВ-то , после като влезне в парламента и кво - едно голямо нищо . За Бареков дори и няма да споменавам
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BBЕ то за какво ще ни е този закон? Губивреме е това и празни надежди. Направо на един хубав концерт на Слави да си ги изберем - глас народен и още как. Мажоритарно та дрънка!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идея си нямате, какво точно е мажоритарния вот( поредния популизъм), но явно, ще трябва да изпием и тази горчива чаша !
32
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
няма време защото ваканциите са безкраини спрете се бе хора работете и всьбота и в неделя спрете да се оправдавате с изб раиони за вас няма празник нямаделник сега като си отидете от този парламент ще си почивате колкото искатесега работете без почивка и празници
31
0
 
7
 
! Отговори
Тлъст депутатин преди 7 години
За закони няма времеПарламента излиза в коледна и новогодишна ваканция за един месецваканциите са по-важни от законитекато изтрезнеем след празниците ще му мислим
30
3
 
5
 
! Отговори
Мажорет преди 7 години
Ако Бай Х не беше извадил от кошарата най-куцата кобила за това надбягване дали щеше "БСП" да спечели президентските избори, А? Както и ако същият не беше пришил на дългия чaлгap референдумчето към изборите плeшивият щеше да е на гoл диpник чифте газови пищови...