За мажоритарния вот: 240 ще сменят 240. Е, и?

С мажоритарната система няма да настъпи краят на света, каза Мая Манолова
2 дек 2016 15:41,
99
За мажоритарния вот: 240 ще сменят 240. Е, и?
Снимка: Архив, Булфото

100% мажоритарният вот не е идеален, разбираемо е да се чуят минусите. Но за гражданите, ако тези 240 депутати се сменят с други 240, няма да е драмата на България. 

Така омбудсманът Мая Манолова подкрепи резултата от референдума за промяна на избирателната система. Тя участва в дискусията на Националната конференция по изборни системи, организирана от Българска асоциация по изборни системи. 

Ден по-рано в рамките на форума се чуха остри критики към инициаторите на референдума и предупреждения за опасните последствия от въвеждане на мажоритарната избирателна система. "Някой трябва да се изправи срещу Слави Трифонов и да каже - Достатъчно", каза тогава бившият премиер Георги Близнашки. 

Днес Манолова разясни внесения от нея проект за въвеждане на мажоритарната избирателна система и отвърна на критиките за това. "Не очаквах аплодисменти, но чак такава истерична реакция...", каза тя. 

Според Манолова е донякъде разбираемо депутатите и партийните ръководства да са против. Тя попита какво ще прави един от сегашните депутати, ако трябва да се изправи в пряк сблъсък в едномандатен избирателен район. 

За партийните ръководства Манолова каза, че държат хляба и ножа и е естествено да не искат да дават властта си на гражданите. "Сега, ако искаш да направиш нещо, трябва да се съобразяваш с партийното ръководство, а не с хората", каза тя. 

Манолова нарече крайност твърдението на критиците на мажоритарната система, че с нея ще настъпи краят на света. Тя обясни, че с проекта не се е застъпила за Слави Трифонов, а за хората. 

"Всеки си дава сметка, че това не е референдумът на Слави Трифонов, а на българските граждани. Както изборите не са на Бойко Борисов, макар че той ги предизвика", каза още омбудсманът. 

Тя обясни, че не иска да се превръща в защитник на мажритарния вот, защото е наясно с рисковете и попита политиците и социолозите защо не са предупредили за тях преди референдума.

По време на дискусията стана ясно, че правителството в оставка е провело сондаж за това кой би направил евентуалното райониране на страната за мажоритарни избори. 

Изборният експерт Михаил Константинов съобщи, че вицепремиерът в оставка Томислав Дончев е пратил преди дни писмо до "Информационно обслужване", за да ги пита дали биха се заели със задачата. Професорът обясни, че стига да получи официално задание, екипът е готов да започне работа. Въпросът обаче бил коя е легитимната власт, която може да възложи това. 

По-рано социологът Кольо Колев нарече опасността от въвеждането на мажоритарна избирателна система голяма, но според него не по-малка ще е опасността от притаяването и стаяването пред референдума. 

"Бавене и липса на отговор ще усилва напрежението по отношение на политическите партии", каза той. 

Според него политическите формации нямат избор и трябва да променят избирателната система. Той прогнозира, че инициаторите на референдума няма да отстъпят пред по-разумната според експертите смесена избирателна система по германски модел. 

Затова той предложи да се въведе вариант - 120 депутати, избрани мажоритарно и 120 - избрани пропорционално. Според Колев този вариант би бил приет от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До 50 АнонименУсмихваш ме! Да, ама след това тез гласувалите за референдума / които ме критикуваха (колеги и приятели) за моето, как да го нареча ....решение/, сами си признаха, че са объркани от : "Объркаха народа с референдума!" За мен нямаше яснота още сначале, а гласувалите с ДА! за референдума се почувстваха, че са ги объркали в решенията им!
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво се правят че разбират от избори тези теоретик - политолози.Нали президентските са мажоритарно и какво става?Нищо който събере повече гласове той става.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1. Не 240, а 120 ще сменят 240. Стига високоплатени безплодни търтеи, които създават корупционни закони и одобряват монополистична нормативна уредба. Да се благодарят досегашните, ако се отърват без съд. 2. Видният социолЪг да не втълпява, че мажоритарната система е опасна. Не опасна, а катастрофална за народ и държава е пропорионалната - ПАРТИЙНАТА, система. Партиите са банди, които защитават грубо, безпардонно, лични интереси. Тази система е ВСЯ ВЛАСТЬ СОВЕТАМ - тоталитаризъм и некадърност!
49
2
 
8
 
! Отговори
опппааааа преди 7 години
До АнонименРуска Федерация - 150 млн души - 450 депутати ??Не си учило ама смяташ ??? Да ти задам един въпрос като за бавно развиващ се. Ако бяхме 100 000 1 депутат ли трябва да имаме ???И не ми мънкай като отговаряш !!! За твое сведение Люксембург има 450 000 жители и 60 депутатаБроя депутати не е толкова важен колкото културата им, произхода и образованието и затова те ги крият и им е позволено да лъжат.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не гласувах за референдума, тъй като..."Значи тези които са гласували са решили И вместо теб.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неочаквано уравновесено изказване на Майчето.
46
1
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Не гласувах за референдума, тъй като нямаше достатъчно яснота по въпроса с мажоритарните избори! Гласувалите за референдума са под 50%, дори не под 51%! Това също да се вземе в предвид, - пропорционална, мажоритарна или смесена система да е!И още има разлика между президенски и парламентарни избори - президент ли се избира или парламент!
45
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Драма ще е, ако избраните 240 са същите , като сегашните 240.
44
2
 
2
 
! Отговори
мажоритар преди 7 години
Новият парламент от 240 лавки за Пеевски ако не се промъкне някой доган или местан, а на Славчо един пуй як за коледа.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
при мажоритарен вот ,кой би гласувал за цецко, цецка за бойко за куневица за рамаданчо за мартинчо
42
1
 
15
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
Колко ли са крали и компрометирани депутатите за да се страхуват да се изправят пред хората със своите идеи в даден район мажоритарно.Или нямат никакви идеи а са просто едни партийни тикви поставени от партията да защитава лобистки интереси без да се интересуват от хората.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1 Ти изброи 4-*** , а до 240.... кой още. И като влязат в парламента нали ще гледаш какво правят, мислиш ли че 4-ри години ще се задържът. Мислете бе хора.
40
10
 
4
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Няма ли кой да озъпти тази жафрантия !
39
1
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Все отнякъде трябва да се започне.
38
3
 
11
 
! Отговори
:) преди 7 години
И още нещо! Мая Президент!!! Искаме "популистки" - народни политици а не удушени изрoдe, *** от смеска чичо скруч и дракула
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Субсидиите са основното зло. Парите помагат на партиите да се окопават във властта с помощта на малоимотните и малограмотните. Субсидията трябва да е не повече от 1 лев.
36
1
 
12
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
А задължителното гласуване и намаляване на партийните субсидии защо ги прескачате?Защото не сте б. о. к. л. у. ц. и. и само брадва за вас.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къса памет, гаспада! Сутринта ми попадна вестник Преса от юни, миналата година и там на 1 страница се мъдри: ,,Местан шокира с искане за 100% мажоритарен вот.'' Същото като реакция на намерението на Плевнелиев да саботира /да/ референдум за 120/120 смесена система, който да се проведе на местните избори. Всички против, а мнението на Данаил Кирилов от Герб и Мая е едно и също.Днес кой както му отърва.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne e sadaljitelno kran
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Stiga si dardorila slavi igrae s boiko a ti saschto