След вота дойде ред на опасната патриотарска "игра с огъня"

България не прави изключение, крайнодесните трупат подкрепа
79
След вота дойде ред на опасната патриотарска "игра с огъня"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Етническото напрежение, "мажоритарният популизъм", конституционният екстремизъм, законодателните импровизации. Това са основните моменти в играта с огъня, която стана водеща в политическия живот след изборите за президент, посочват в редовния си анализ експертите от Института "Иван Хаджийски".

Според тях вотът за държавен глава се оказва повратен момент за цялата политическа система у нас, защото ситуацията е нова, свързана е с масово обществено желание за промяна и завръщане към темата за защита на националното.

Така България се вписвала в световната и европейска тенденция на масово отхвърляне на политическото статукво, на традиционните политици и либералните послания.

"Налице е сериозен популистки и националистически потенциал с дългосрочен хоризонт", предупреждават анализаторите от "Иван Хаджийски".

Според тях след загубата на вота сега ГЕРБ се опитват да копират линията от 2013 г., когато лидерът им Бойко Борисов също хвърли оставката на кабинета – временно оттегляне, несигурност, за да може хората отново да ги потърсят.

Въпросът обаче в момента е доколко вторият дубъл ще се случи в една доста по-различна вътрешна и международна обстановка, питатат анализаторите.

В същото време БСП ще бъде подложена на следизборен тест, след като Румен Радев спечели вота за държавен глава.

"Президентските избори показаха наличие на внушителен брой гласоподаватели, които не са твърдо против БСП и могат да я изберат, но при едно важно условие: само при подходящи послания и кандидати", пише още в анализа.

Според експертите пред ръководството на БСП задачата е да не допусне да бъде въвлечено в удобната за ГЕРБ теза, че подкопава стабилността и въвлича страната в криза, да отхвърли опитите върху партията да се прехвърли отговорност чрез съучастие в служебни правителства или общи инициативи, да не излиза с провокативни тези, които биха могли да отдръпнат партии или избиратели и по такъв начин да реактивират шаблона "всички срещу БСП". 

Европейските процеси, кризата на либералните елити, острите изявления на президента на Турция Реджеп Ердоган във все по-голяма степен превръщат националистите от "крайнодесни", "популисти", дори "фашисти" (както ги назовават либерални експерти и политици), в представители на мейнстрийма, на водеща европейска тенденция. 

Във вътрешен план лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се възползва от това, че националистите могат да претендират за "по-доброто лице на управлението", защото не са имали министри, с които да се компрометират. 

Централен въпрос пред патриотите е дали и как ще запазят постигнатия електорален потенциал за следващите избори. В техен плюс, според анализаторите от "Иван Хаджийски", е увеличеното етническо напрежение, особено покрай протестите в София и сблъсъците в бежанския център в Харманли. В техен плюс е и увеличената амбиция на ДПС - съвсем закономерно движението се ориентира към създаване на подходяща политическа атмосфера за следващите парламентарни избори. 

"ПФ направи умел ход, като декларира, че би приел мандат за съставяне на правителство - не защото шансовете за такъв кабинет са истински, а защото така демонстрира желание за стабилност и укрепване на държавата", пише още в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
4
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Нараде, дето не си съгласен че тези са десни, напомням ти че ти гласува за дясната партия ГЕРБ и лидера й десняка ***, който да оправи България!
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРАВКАЛюбо къде се губиш бе ? Тия не те разбират защото не останаха хора в Бг.
58
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати "патриотите". Боже пази България от тия фашизирани руски балалайки.
57
6
 
10
 
! Отговори
Мравояд преди 7 години
За В. Симеонов спор няма, читав човек! Но я ги погледни другите двама. Каракачанов от 27 г. жадува за държавна хранилка и какви ли не совалки не направи в политика та си / чисто човешки извод - преди смяна на политическия строй се даде под наем и на ДС с цел израстване с чужд старт!/ и как да се вярва на такъв човек. За третия може и да не говорим, защото осъден с влязла в сила присъда не може да ни бъде коректив!!!!
56
4
 
13
 
! Отговори
до 58 преди 7 години
така наречените сатанински ценности кой знае защо съвпадат със евроатлантическите.носител на злото е така наречената демонокрация,а сатаната е отвъд океана
55
8
 
14
 
! Отговори
Паричния фонд преди 7 години
Патриоти на заплащане!!!!
54
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДВАМАТА ГЛЕДАТ СТРОГО КАК ТРЕТИЯТ КРИЕ ОТДОЛУ КУФАРЧЕТО С ПАРИТЕ.
53
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви крайнодвесни са тия? Циркове.
52
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
игра с огъня ? тез на снимката могат най-много да си опекат кебапчета .
51
12
 
12
 
! Отговори
PANAYOT APOSTOLOS преди 7 години
ТОЗ *** ОТ РУСЕ, ЗАЩО МУ Е ТАКАВА ФАМИЛИЯТА ?КАРАКАЧАНИТЕ СА ГЪРЦИ ЕПИРОТИ ОТ ГРАММОС, ПИНД И ЕПИРОС....ТЕ СА СТАРИ ЕЛЛИНИ ОТ ДОРИИЦИТЕ. ГОВОРЯТ ГРЪЦКИ С ДОСТА ДРЕВНИ ДУМИ--''ФУСТАНЕЛЛА, ФЛАМБУРА И ДР.АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО НОСИ ТАЗИ ФАМИЛИЯ ТОЗИ РУСЕНСКИ ДЕБЕЛ НАЦИСТ ?
50
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как му отива на Воленчо тая поза на снимката...на другите двама им приляга също,те са го доказали не един път.
49
10
 
17
 
! Отговори
Шок и ужас преди 7 години
Тези ако са крайно десни..... ШОК..... Хитлер и Химлер биха били отвратени какви нечистоплътни и продажни последователи имат....
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Рублата РадевГрубо, плоско, елементарно и пълно с правописни грешки.
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставка, некадърници !
46
9
 
18
 
! Отговори
смешен плач преди 7 години
Още като започне някой да ви замеря с думички като "патриотари", "популисти" и пр., става ясно, че същия е човечец на заплата в някоя от многото медии на статуквото. Промените в света, които не се харесват на шефовете ви, не се обясняват с това, че хората са "глупави". Има си други, много по-смислени обяснения. Е, докато последния лидер от статуквото определя съдбата ни (Меркел), ще има кой да плаща за такива материали. На другите вече им биха шута: Обама, Оланд, Ренци, Камеран.....
45
9
 
20
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
На първият тур за президенски избори патриотите колко %-та иззеха от ГЕРБ, м? Някой да знае?! пп. на следващете, но вече парламентарни бройката на групата на патриотите ще се покачи, а на ГЕРБ значително ще спадне от сегашните в НС! :)) Добра тенденция и Никой и Нищо неможе да спре този процес на разпадане на ГЕРБ!
44
19
 
11
 
! Отговори
Я ПАК преди 7 години
Българите не са глупави . Доказано е .Няма никой българин да гласува за точно тези тримата .Интересна е Историята как попаднаха в Парламента ?
43
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сталийски носи веднъж 250 милиона на Борисов, Цветан Василев му ноии 250 милиона....а ние се чудим как да му намалим субидията вместо 12 милиона да взима 1 и той казва НЕ!
42
10
 
18
 
! Отговори
Защо никой не преди 7 години
коментира думиет на Гриша ганчев че Бойко Борисов си е раздавал като бонбонки тук едни 250 милиона там-едни 356 милиона, а коментирате колко ви е гнус от патриотите, че искат да има стабилонст в тежкъ момент, когато се приема бюджета?
41
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Волен има нещо бяло на нослето,вижте и агент Дончо как го гледа