След вота дойде ред на опасната патриотарска "игра с огъня"

България не прави изключение, крайнодесните трупат подкрепа
79
След вота дойде ред на опасната патриотарска "игра с огъня"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Етническото напрежение, "мажоритарният популизъм", конституционният екстремизъм, законодателните импровизации. Това са основните моменти в играта с огъня, която стана водеща в политическия живот след изборите за президент, посочват в редовния си анализ експертите от Института "Иван Хаджийски".

Според тях вотът за държавен глава се оказва повратен момент за цялата политическа система у нас, защото ситуацията е нова, свързана е с масово обществено желание за промяна и завръщане към темата за защита на националното.

Така България се вписвала в световната и европейска тенденция на масово отхвърляне на политическото статукво, на традиционните политици и либералните послания.

"Налице е сериозен популистки и националистически потенциал с дългосрочен хоризонт", предупреждават анализаторите от "Иван Хаджийски".

Според тях след загубата на вота сега ГЕРБ се опитват да копират линията от 2013 г., когато лидерът им Бойко Борисов също хвърли оставката на кабинета – временно оттегляне, несигурност, за да може хората отново да ги потърсят.

Въпросът обаче в момента е доколко вторият дубъл ще се случи в една доста по-различна вътрешна и международна обстановка, питатат анализаторите.

В същото време БСП ще бъде подложена на следизборен тест, след като Румен Радев спечели вота за държавен глава.

"Президентските избори показаха наличие на внушителен брой гласоподаватели, които не са твърдо против БСП и могат да я изберат, но при едно важно условие: само при подходящи послания и кандидати", пише още в анализа.

Според експертите пред ръководството на БСП задачата е да не допусне да бъде въвлечено в удобната за ГЕРБ теза, че подкопава стабилността и въвлича страната в криза, да отхвърли опитите върху партията да се прехвърли отговорност чрез съучастие в служебни правителства или общи инициативи, да не излиза с провокативни тези, които биха могли да отдръпнат партии или избиратели и по такъв начин да реактивират шаблона "всички срещу БСП". 

Европейските процеси, кризата на либералните елити, острите изявления на президента на Турция Реджеп Ердоган във все по-голяма степен превръщат националистите от "крайнодесни", "популисти", дори "фашисти" (както ги назовават либерални експерти и политици), в представители на мейнстрийма, на водеща европейска тенденция. 

Във вътрешен план лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се възползва от това, че националистите могат да претендират за "по-доброто лице на управлението", защото не са имали министри, с които да се компрометират. 

Централен въпрос пред патриотите е дали и как ще запазят постигнатия електорален потенциал за следващите избори. В техен плюс, според анализаторите от "Иван Хаджийски", е увеличеното етническо напрежение, особено покрай протестите в София и сблъсъците в бежанския център в Харманли. В техен плюс е и увеличената амбиция на ДПС - съвсем закономерно движението се ориентира към създаване на подходяща политическа атмосфера за следващите парламентарни избори. 

"ПФ направи умел ход, като декларира, че би приел мандат за съставяне на правителство - не защото шансовете за такъв кабинет са истински, а защото така демонстрира желание за стабилност и укрепване на държавата", пише още в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Щяло да има много пари,за нещастните бежанци.а пък за матриала ни лош,има приказки за лека нощ!Прочети още на: dnes.bg/eu/2016/12/05/ek-razglejda-molbata-ni-za-oshte-50-mln-za-migrantite.324565#comment-newest
39
8
 
12
 
! Отговори
как няма преди 7 години
да се сбогуваме с Толерастията - видяхет ли какво стана вчера в Германия - 15 годишната дъщеря на известен германски политик, била изнасилена и убита от двама афганистанци.Случаят нямаше да мине цензурата в Германия, ако баща й не бе известен. тов е масово. Но Меркел се кандидатира за 4-ти мандат. Нека. АГ е с 22 процента, а в Бавария и над 30 процента. след 3 години ще са 56 процента. Хитлер така е започнал.
38
20
 
8
 
! Отговори
Плача и се смея преди 7 години
Прави ми впечатление, че от месеци се навъди с *** на вмро. Денонощно чакалят в интернет и по форуми и само чакат да защитават своя вожд Каракачанов :))) Преди няколко месеца наблюдавахме същото със Сидер Ага. Сами си правете сметката откъде идва финансирането на тея :))) Дали не са част от статуквото. Хич. Ако ще гласувам за някого нов, то нека да бъде бизнесмен тип Марешки. Не за алчни и гладни кюфтаци като Качакман и Сидер Ага.
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се въртим в омагьосан кръг,защото така и не се поучихме от грешките си,нито разбрахме,че е абсурдно да гласуваме доверие ОТНОВО на политици,които вече са ни лъгали!Цялата тази сбирщина от стари ку= ви ще се нареди за ново НС,ще бъде избрана и надрасканата плоча ще подскача отново на едно и също място до откат!Докато ние не се променим,докато няма революция в нашите глави,ще потъваме бавно в небитието и забравата!България която обичах вече я няма,защото ние допуснахме сега да е клоака!
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
половината от тези партньори са били заедно в коалиция- ССД и БЗНС например.или НФСБ и Атака. така че реално имаш две-три коалици на ВМРО всичките с десни или крайнодесни субекти. Крайно несериозно е да се говорим че Каракачонов е сменил всички партии за 27 години, още повееч че преди 27 години той бе един обикновен студен,т неговата политическа кариера започав едав от 1997 година когато бе част от ОДС.
35
7
 
10
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Извинявай, кои сумати ти партньори е сменил Каракачанов. Бил ли е с БСп? НЕ.Бил ли е с ДПС? - не! всичките му партньори бяха в дясното пространство и в център-дясното (националистическото ) пространстнво - ОДС, ССД, което е пак същото БЗНС -Мозер, което се отдели от ОДС, Герб, което има претнция да е наследк на СДС, НФСБ, която е националистическа парти и Атака, която дава заявка за нео-фашистка партия.
34
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ ТРИМАТА СА ТАРИКАТИ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ СТРАХОВЕТЕ НА ХОРАТА ЗА ЛИЧНАТА СИ ИЗГОДА.КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ - ПЕЛИКАНА ЛЪЖЕ НАЙ-МНОГО. За него всички врати в евросъюза са затворени, защото там го наричат "НАЦИ"
33
12
 
11
 
! Отговори
Рублата Радев преди 7 години
Плюха си в остите, сега се целуват, това го няма и в кабеларката на Симеонов.
32
10
 
8
 
! Отговори
чудя се преди 7 години
колко от тез де се връзват на лъжите на , бсп, патриоти и прочее гласуваха за Бареков преди
31
6
 
9
 
! Отговори
12 джипа преди 7 години
по 200 000 - 6 милиона лева. полза от НСО - никаква - Доган щяха да го разстрелят перд сто бодигарад от НСО. моторист мина на 2 метра от Първанов пред 20 бодигарда от НСО-.Бюджет на НСО - 40 милиона (отделно от тези 6)Но да се дадат за годишнина на Левски 2 милиона или за БАН - 10 милиона - ще катострофира бюджета.
30
15
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Руско-ДПСарският патриот Болен съм сигурен, че пак ще се извърти с думите: "Аз размислих, поумнях, чак сега разбрах...."Единственото нещо, което е постигнал от 2005 г. до сега е, че се забогатя, ожени се и му направиха дете.
29
15
 
6
 
! Отговори
Ехее преди 7 години
Леле, какви патрЕотари имаме, айде нЕма нужда. Волен крепя първия кабинет на ГЕРБ, после на БСП и ДПС, сега накрая пак обърна задница към ББ. Каракачанов от 27 години е в политиката и смени сумати и партньори. Симеонов го знаем - достатъчно компрометиран е. Изобщо няма база за сравнение с изброените сили в Западна и централна Европа. Наш'те са най-обикновени нагаждачи и службогонци, а не патриоти. Доказаха го с предлагането си на ЦЦ и Кунева! Нямам какво повече да добавя. Енчев им го каза!!!
28
6
 
7
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Мнението за патриотите на всякаква либерална ***, малко ме интересува.
27
4
 
11
 
! Отговори
Бойко ни плаши преди 7 години
че щял да пътува с лада Нива.... В Скандинавието ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ И МИНИСРИ- без председателя на парламента карат велосипеди.в израел кмета на Йерусалим си дари заплатата. същото направи и Тръмп. на българска почва - доГан. А бойко кара джип аз 200 000 евро и след две години ще го смени.но 2 милиона за кръгла годишнина на Апостола - няма!
26
8
 
3
 
! Отговори
обед преди 7 години
трябва да се обединят с БСП и дспсега или никога!
25
4
 
7
 
! Отговори
Тиквата преди 7 години
На някой все "тиквата" им е виновен за собствените неуспехи. След 5 години пак друга "тиква" ще им е крива. Накрая при управлението на поредната "тиква" ще са ударили 50-така без пукната пара. Ама така им се полага.
24
12
 
7
 
! Отговори
това преди 7 години
че се викат "птриотичен фронт" съвсем не означава, че са патриоти. Волен -патриот, не ме разсмивайте :-D
23
3
 
7
 
! Отговори
Изненадан съм ! преди 7 години
Тази сутрин гледах Йотова по БТВ и видях писмото от ЕК с което на РБ са отпуснати 101 млн. евра за нова техника и за три нови лагери за бежанци-открит тип. Преди два часа карах по АМ "Тракия". Точно преди отбивката за Сливен вече има поставен огромен билборд на който с едър шрифт е публикувано същото писмо. По билборда не си личи кой го е поръчал и кой го е платил.
22
8
 
10
 
! Отговори
В този парламент преди 7 години
всички *** им казваха "златен пръст", "златен пръст" на ПФ, ама истината е че какот нямаха един министър успяха да си изпълнят целите -постепенен строеж на оградата, задължително гласуване, с цел изчистване на мъртвите души и още 2-3 неща, които обещаха, ограничаване на секциите в Турция.Щяха да постигнат и повече, ако Герб ги подкрепяше плътно.Какво постигнаха Герб и реформаторите с толкоз министри - забатачени реформи и гаф след гаф.
21
5
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Боко смята да е с руска Лада,на обход на граничната ограда.Да я бутат троловете му зимъска,по баири кални щом закъса.