След вота дойде ред на опасната патриотарска "игра с огъня"

България не прави изключение, крайнодесните трупат подкрепа
79
След вота дойде ред на опасната патриотарска "игра с огъня"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Етническото напрежение, "мажоритарният популизъм", конституционният екстремизъм, законодателните импровизации. Това са основните моменти в играта с огъня, която стана водеща в политическия живот след изборите за президент, посочват в редовния си анализ експертите от Института "Иван Хаджийски".

Според тях вотът за държавен глава се оказва повратен момент за цялата политическа система у нас, защото ситуацията е нова, свързана е с масово обществено желание за промяна и завръщане към темата за защита на националното.

Така България се вписвала в световната и европейска тенденция на масово отхвърляне на политическото статукво, на традиционните политици и либералните послания.

"Налице е сериозен популистки и националистически потенциал с дългосрочен хоризонт", предупреждават анализаторите от "Иван Хаджийски".

Според тях след загубата на вота сега ГЕРБ се опитват да копират линията от 2013 г., когато лидерът им Бойко Борисов също хвърли оставката на кабинета – временно оттегляне, несигурност, за да може хората отново да ги потърсят.

Въпросът обаче в момента е доколко вторият дубъл ще се случи в една доста по-различна вътрешна и международна обстановка, питатат анализаторите.

В същото време БСП ще бъде подложена на следизборен тест, след като Румен Радев спечели вота за държавен глава.

"Президентските избори показаха наличие на внушителен брой гласоподаватели, които не са твърдо против БСП и могат да я изберат, но при едно важно условие: само при подходящи послания и кандидати", пише още в анализа.

Според експертите пред ръководството на БСП задачата е да не допусне да бъде въвлечено в удобната за ГЕРБ теза, че подкопава стабилността и въвлича страната в криза, да отхвърли опитите върху партията да се прехвърли отговорност чрез съучастие в служебни правителства или общи инициативи, да не излиза с провокативни тези, които биха могли да отдръпнат партии или избиратели и по такъв начин да реактивират шаблона "всички срещу БСП". 

Европейските процеси, кризата на либералните елити, острите изявления на президента на Турция Реджеп Ердоган във все по-голяма степен превръщат националистите от "крайнодесни", "популисти", дори "фашисти" (както ги назовават либерални експерти и политици), в представители на мейнстрийма, на водеща европейска тенденция. 

Във вътрешен план лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се възползва от това, че националистите могат да претендират за "по-доброто лице на управлението", защото не са имали министри, с които да се компрометират. 

Централен въпрос пред патриотите е дали и как ще запазят постигнатия електорален потенциал за следващите избори. В техен плюс, според анализаторите от "Иван Хаджийски", е увеличеното етническо напрежение, особено покрай протестите в София и сблъсъците в бежанския център в Харманли. В техен плюс е и увеличената амбиция на ДПС - съвсем закономерно движението се ориентира към създаване на подходяща политическа атмосфера за следващите парламентарни избори. 

"ПФ направи умел ход, като декларира, че би приел мандат за съставяне на правителство - не защото шансовете за такъв кабинет са истински, а защото така демонстрира желание за стабилност и укрепване на държавата", пише още в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
5
 
! Отговори
NACO преди 7 години
РЕШЕНИЕТО е само едно: Всяка "партия" САМОСТОЯТЕЛНО на ИЗБОРИ!!! Време е ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ на ДС да НАПУСНАТ ПОЛИТИКАТА,ако може и България!!!
19
6
 
11
 
! Отговори
Имам въпрос преди 7 години
кой точно е по-добър от ОП - обединениет патриоти( нека не говорим само за ПФ) - БСП, ДПС или ГЕРБ? - нито едан от трите партии не пожела да се намалят субсидиите, докато ОП и РБ, предложиха лимит.Каракачанов дори предложи с парите от субсидиите да се вдигнат ВСИЧКИ пенсии на 200 лева.и какво - големите партии са против.
18
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които се уплашиах от патриотите - Герб и Слави. герб, защото ако се реализира програмата на патриотите - за по-социална държава и да се депортирата афтанистанците Герб ще се спихне. Слави - защото патриотите ясно показаха какав му-т-ра е.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък съм гражданин на Космоса и ще гласувам за Федерацията на светлината...която се бори срещу Тъмната страна. Това го намирам за патриотично.
16
7
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
От малките...играчи,ще се изпотрепят кой да вземе...мандата,без да мислят,че нямат електорална и парламентарна...легитимация.Това показва незрелост,авантюризъм и неистова жажда за себеизява и...власт от елита на партийките.Както е казал народа-Рибата в...морето,те сложили...тигана и вече редят...скумриите,пардон...министрите.Туй и Варадерото не може да го...измисли,рожба е ба Винкела,щото цяла вечер не спи и мисли...схеми.
15
3
 
14
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Някой се уплаши от Патриотите. А идва и партията на Марешки. ББ ще си мечтае сегашния парламент. ГЕРБ си вкарват автогол след автогол с "вожд си".
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слугите на Мутрата. Колко са жалки.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия експерти май са от института "Джордж Сорос". Небългарски са май и имена нямат експертите. Екскрементна им е експертизата. Вони!
12
3
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До Nadia NikolovaМен ме интересува какво щеше да направи, ама не му дават възможност да се изяви напрактика, та да го видим! пп. останалите партии вече сме ги видели 27м години и резултатите от делата им са видни! :)) Български погром и геноцид над населението в България!
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво му е опасното бе либерали просрани? като десните вземат власта ще ви се търси сметка евро педедуги скапани.
10
22
 
16
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Каракачанко...смени малко плочата душичко.Говориш баналности до втръсване и дори не си правиш труда да промениш нещо от заучената си реч.Защо не се вземете със Куневица by the way,изглеждате така... съвместими.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сивите гълаби(аспарухови роми-ковачи) явно се самоопределят като българи-хрсистияни , то това означава че има поределен процент Роми(сиви гълаби) които не принадлежат към нито едно ромско Общество в България: Българеещи , Турцизирани роми , Калдашари , Рудари така остават незабелязани в България понеже влизат като число в цялата броика 7 153 784 български граждани а колко са тези така наречени Аспарухови роми-ковачи един Господ знае
8
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като четеш тия анализи между редовете излиза, че за да гласуваш за ПФ трябва или да ти е писнало от всичко, или да мразиш мигрантите, а БСП и ГЕРБ са ехееее по-добри алтернативи.
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А с европейските популисти с ценности какво правим???По-добри ли са от тези горепосочените в статията и...........кои са фашистите??Кой налага медийно затъмнение на неудобни истини за европейските популисти??Кой обяви за враг православието..........??С тази цензура повсеместна да обявяваш ДРУГИ във фашизъм и да им прикачаш фашист направо си е тепегьозлък и висша степен дебелоочие!!Значи вършим ги като фашисти,ама другите са виновни-политика досущ като на нашия ББ с правителството му!!!
6
13
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Популисти , интриганти и нагаждачи.
5
23
 
5
 
! Отговори
гербер преди 7 години
Тия сa много зле!Мързеливия бългaрски пенсионер дa имa под нa пенсиятa от 150 евро - популизъм и aбсурд!Бaчкaне и мор, твa е!!
4
13
 
27
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Уплашиха се да дадат няколко месечен мандат на патриотите! :)) А от Бандита-донжсник, Мутрата ББ и престъпното му управление е подпирано години наред! Пък патриотите можеха да не успеят и да се провалят, но некой несмея да рискува! Що тъй?
3
8
 
20
 
! Отговори
Перхидролен преди 7 години
България не прави изключение, крайнодесните трупат подкрепа--А ?! Че нали Атака-та бяха "леви"?!
2
17
 
31
 
! Отговори
Прогледнал преди 7 години
Шкембе войвода и Бялата Златка не са патриоти а капиталисти.
1
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като тръгнаха с голямата кошница как щели да направят минималните пенсии по 300 лв., веднага стана ясно какви популисти са. Да бяха казал поне, че 1000 лв. ще ги направят - по-благозвучно звучи. Безотговорници...