За какво отиват субсидиите? За лукса на партийни функционери

Отчетите на партиите са непрозрачни, няма ги разходите по пера
62
За какво отиват субсидиите? За лукса на партийни функционери
Снимка: Булфото, архив

Законодателството не предвижда изчерпателен списък на разходите и партиите имат широка свобода да правят разходи от своите доходи, както намерят за добре, смята бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Още по темата
Партиите водят отчетност по стандартите за малките и средни предприятия, а тя е напълно неразбираем за желаещите да се информират, коментира той пред БНР.

Според него дебатът за партийните субсидии е непродуктивен и се води в омагьосан кръг.

"Самата отчетна форма замъглява и маскира нещата по крайно неприятен начин", подчерта Димитров.

Той смята, че проблемът е по-скоро в липсата на публична отчетност на разходите на партиите.

Без аналитична разбивка на разходите обществото не знае за какво конкретно партиите изразходват своите средства.

"Партиите не са подчинени на Закона за обществените поръчки и имат огромната свобода да харчат своите субсидии, без тази свобода да е съпроводена с публична отчетност и аналитичност на разходите", заяви Димитров.

По думите му е необходимо да се въведе персонализирана и конкретизирана форма на отчетност за всеки разход над определен размер.

Валери Димитров обърна внимание на графата "присъщи на дейността на партиите разходи", като каза, че всичко може да бъде сложено в тази графа.

Без конкретни промени в Закона за политическите партии този проблем не може да бъде решен, сегашният закон не позволява подобна отчетност, смята проф. Валери Димитров.

Той изрази песимизъм, че нещо в тази насока ще се промени.

"Всички разходи, свързани с политическия процес, са в повече или по-малка степен легитимни. Въпросът е дали под тези разходи не се прикриват други – разходи за луксозен живот на определени партийни функционери, или разходи, които нямат нищо общо с политическите цели на една партия", предупреди той.

"Системните партии не могат да бъдат оставени без субсидии, защото това ще ги направи заложници на косвени политически играчи, които ще използват партиите като марионетки", допълни проф. Валери Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
29
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Вижте на Раковски 134 колко нови автомобили има от една седмица! И все мутренски марки и с мутренски номера. И мутри дето вардят колите.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ma TO TAKA E I V MASKVE. I TAM STADOTO NE REVE.
19
2
 
13
 
! Отговори
хой преди 7 години
Нема да ревете защото тези милиончета вие им ги давате. Казвам вие защото откато гласувах на първите избори й гласувах за безпартиините а безпартиини се оказаха най големине партиини сексцлетари по Татово време им теглих майната и от тогава не съм стъпил на избори. Няма да гласувам дотогава докато не видя млади хора от поколението родено след 80-та година. Необвързано с комунистите и техните деца. А това дали ще се случи в следващите 50 години само господ знае и такива като вас дето гласувате!
18
0
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Пхахаха...партии ...платформи....обещания! Някой преди мен много изчерпателно го беше казал - "Политиката у нас , е най-доходния бизнес! " Останалото е захранка за шарани! Сигурен съм ,ЧЕ НА НИТО ЕДИН ПОЛИТИК У НАС НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА ИЗБРАЛАТА ГО РАЯ!!!Родата е подсигурена...пенсията и привилегиите също - да го д*ух*ат бедните! Бареков сигурно си умира от смях в Брюксел със заплата 20 000 ? и пенсия поне 3 000? като гледа политическата активност у нас! Бареков евродепутат - от диджей по селски вече
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те не крадат, те берат.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АНТИСТИСТЕМНАТА ИДЕОЛОГИЯ Е СЪЗДАДЕНА ОТ БОГАТАШИ СИСТЕМНО ОГРАБВАЩИ ОБЩЕСТВОТО
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по 5 лв. членски внос на всички фанатизирани партийци ! и никаква държавна субсидия. и пенсионерите вместо да си мятат парите през балконите - направо в партийната дружинка !
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко Тиквата и Цецо Кратуната си купиха бронирани БМВ-та.за по 1.5 млм, а лапнишараните гласуват ли гласуват
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, при това положение, не гласуваш за съответната партия. Щом като примерно не ползват тези пари за благотворителни инициативи, развитие на нещо и т.н. - бюлетината за друга партия и чао.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За виповете де се присмиват на такива като нас де блъскат честно що и те гледа в очите род ама ко му се случи него ще реве като луд весела коледа на моята рода която не обичам и бъдете все така подигравателни нали знаете приказката каквото повикало това се обадило весела коледа
11
8
 
7
 
! Отговори
Shano преди 7 години
Аз не вярвам на тези лъжи ,политиците са видни люде окичени със слава,достолепие и величие.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиката у нас - един от най - успешните бизнеса в страната!!!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така съм горд, че помагам на някой политик, да спи в студентски град! Чувствам се полезен.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
for Public home?
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е ясно къде отиват парите - Светльо Витков веднага си нае партиен офис в центъра на София и си купи голям, нов, партиен Мерцедес.
6
1
 
26
 
! Отговори
Край преди 7 години
"Системните партии не могат да бъдат оставени без субсидии, защото това ще ги направи заложници на косвени политически играчи" Е а до сега как е. Борисов каза че половината му първо правителство е било направено от Прокопиев. Знаете ли някой да е гласувал някъде за Прокопиев. Другата половина ние си знаем че беше от Пеевски и Цветан Василев. Някой да е гласувал за тях?.Без субсидия партиите са вредни - със субсидия са вредни на квадрат.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Радев Президентха, ха, ха.
4
5
 
6
 
! Отговори
Радев Самальот преди 7 години
До Радев ПрезидентЕ добре де, високи заплати в Евразийския союз ама как като в братска русия минималната заплата скоро я повишиха на $117?Как според теб у нас минималната заплата ще е по-голяма от тази във водача на този Евразийски союз?
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ФИНАНСИРАНЕТО НА МЕДИИТЕ Е НЕПРОЗРАЧНИ, КАКТО И ИЗТОЧНИЦИТЕ ИМ НА ИНФОРМАЦИЯ
2
2
 
5
 
! Отговори
Калинка-Малинка... преди 7 години
11 са малко! 22 поне.