Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса

Експерт призова управляващите да намалят партийните субсидии
Обновена: 18 окт 2013 08:59 | 18 окт 2013 08:41,
28
Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса
Снимка: архив, Булфото

България е европейската държава с най-големи партийни субсидии – всяка партия прибира по 12 лева на глас, пресметна председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Пред Нова телевизия тя призова управляващите да изпълнят обещанията си и да намалят държавните субсидии, които помпат партийните каси.

От настоящите партии в НС ГЕРБ получават 13 милиона лева от държавата, БСП – 11,5 милиона, ДПС – 4,4 милиона и "Атака" – 3,1 милиона.

Още по темата

"В предизборните кампании бяха чути обещания за промяна в това. Оказва се, че вероятно партиите са излъгали, защото няма и помен от промяна в партийните субсидии. Няма значение дали предстоят избори или не – БСП и ДПС са дали обещание, а те са длъжни да изпълнят очакванията на гражданите", каза Цонева и настоя за повече почтеност в политическия живот.

По думите й в Европа субсидията средно е около 3,5 евро на глас, като целта не е партиите да нямат достъп до публичен ресурс, а да отговарят на очакванията на хората.

"След като са дадени обещания, трябва да бъдат изпълнени", настоя още веднъж тя и допълни:

"Когато се гледаха промените в Закона за политическите партии, се направиха много твърди обещания от страна на БСП и ДПС, че ще преразгледат държавната субсидия. Георги Кадиев го предложи тогава, но те го отхвърлиха с довод, че ще бъде разгледан в момента, в който ще се обсъжда държавният бюджет", припомни Цонева.

"ДПС внесоха закона за ограничаване на офшорните компании в политическия живот с довод, че го правят заради обществените очаквания. Нека сега да направят същото и за субсидиите. Не трябва партиите да бъдат лишавани от държавните субсидии, а просто те да бъдат намалени до прилични размери, съответстващи със стандарта на живот у нас", настоя шефката на Института за развитие на публичната среда.

Според нея предложението на "Атака" изцяло да отпаднат държавните субсидии за извънпарламентарните партии е несправедливо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 21Бъркаш се, искат спиране на субсидиите само на партиите извън парламента, а тези в парламента да си ги гушкат пак!
23
0
 
0
 
! Отговори
24 преди 10 години
Ида не гласуваш,пак има процентно разпределение на гласовете.Съответно не се губи субсидията.
22
0
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Трябва да се гласува, защото БСП и ДПС с твърдия електорат, който имат виждате, че управляват. А пък Сидеров си прави ПР акции с отпадането на субсидиите за да не падне от клона и да остане в парламента. Но субсидиите трябва да се намалят и то 10 пъти - по лев на човек. Каквито заплатите и пенсиите, такива и субсидиите. Като гледат в канчето на големите, да гледат и в мизерстващия в болшинството български народ.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТРЯБВА да се намали с пъти субсидията за партиите. В тази бедна държавица субсидиите за партии е от най големите в СВЕТА. Но как самите те/тия в народното събрание да гласуват да си намалят парите........ Все едно да си отрежат главите. Народа не забеляза как "ЗАБРАВИХА" скоро да гласуват замразяване на заплатите си и те скочиха СРЕДНО с 400 лв. Както и за промяна в изборния закон - за това са нужни - ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ - дано нещо се промени - иначе то държава не остана
20
0
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 10 години
До ГошкоЗащо не погледнеш в паничката на Гея, Бея и Злодея, преди да гледаш в тази на Светльо Витков?Защото за разлика от гореизброените, Светльо използва част от парите за народа, докато те гледат да свалят още по някоя кожа. Обаче аз лично съм спокоен, идва зима... политиците ще ги броим на пролет. :)
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еничарите от АТАКА искат падане на субсидиите.Сега разбирам защо всички ги плюят.
18
1
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Ами, че това са по над 11000 лв на депутат в парламента всеки месец. Защо да не може да си позволи Сидеров и компания такива сметки, кеф ти този месец в Брюксел, кеф ти следващия във Виена? И си ги харчат заедно за сметка на най-бедните балами в Европейския съюз. А Вие си чакайте заплатите и пенсиите, които ги обещава за да му се вържат хората да гласуват за него.
17
0
 
11
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Цялата гюрултия и агитации всякакви преди избори целят само едно да отиде "***" и да гласува. Или да отиде до урната и да си пусне бюлетината! Никой, по никакъв повод , и по никакъв начин не позволява на някой от стадото да каже:" Не бива да се гласува, поради....., защото.... и т.н." Нали е демокрация и всеки може ясно да си каже мнението? Не, нещастни ми българино! Народ никога не е управлявал и няма да управлява!! Още много като чорбаджи Местан ще ни размахват пръст и ще ни го пъхат..
16
1
 
8
 
! Отговори
Затова... преди 10 години
Затова при Ви призовавам НЕ ГЛАСУВАЙТЕ! Аргументът, че Вашия глас ще отиде при победителят е несъстоятелен, защото като разбрахме ...когато се касае за кражби----те са единни---тогава няма партии, няма различни платформи...всички имат една обща и единствена идея...да крадат!
15
0
 
17
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
- Забележете само какво лицемерие??!!...: Ако вие вземете 10-20 лв за гласуване и то един път на 4 години, ти надуват ушите, че :"Купуването и продаването на гласове било престъпление"... Обаче, когато Те Обират по 12 лв на глас за субсидия. И тук става въпрос за десетки милиони левове на месец- и то Забележете!! - на месец, и то от вашите Данъци?!!.., това не било Престъпление..?!... Било законно, моля ви се...??!!...
14
0
 
15
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Ок, нека има субсудии, ама тогава да няма безплатни кебапчета и кюфтета в депутатския стол. Отделно никви коли, никви шофери, нищо. Баси - хем взимат пари от и за гласоподавателите, хем още муфтят за екстри и "представителни". Че и подаръци имат право да получават, ама до 100 ли, 200 лв ли беше, разбираш ли
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЗ ПЪК ПРИЗОВАВАМ ДА НЕ ИМ ГЛАСУВАМЕ И ТАКА ЩЕ ИМ МИНЕ МЕРАКЪТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ПОЛИТИКА.
12
6
 
6
 
! Отговори
Ей затова преди 10 години
Мутрата се перчи как бил дал пари за строежи на площадки и обгрижил народа. Я да трябваше да ги даде от собствения си джоб, щеше да се крие в Банкя!
11
0
 
11
 
! Отговори
asd преди 10 години
Нали се сещате как ще си намалят субсидиите. Все едно да си определяш сам заплатата и да си я намалиш самоинициативно. Народът трябва да им намали субсидиите, но пък той е толкова оскотял, че изобщо не е в състояние да направи нещо по въпроса. От времето на Ботев и Левски народът предпочита да обсъжда политиката в кръчмата и да се оплаква от съдбата си, вместо да я вземе в ръцете си. На 4 години идва Данко Харсъзина и ги подкарва да гласуват за "правилните" хора.
10
0
 
12
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Говореше се че БКП е била партия държава. А какво излиза че сега всички партии са на държавна ясла т.е народна. Богата държава щом може да отделя повече от 30 милиона за издържане на храненици.
9
1
 
12
 
! Отговори
Гошко преди 10 години
12лв е на година. Светльо Витков, що мислите се занимава с това? Много добре знае, че няма да влезе в парламента, те такива и не искат. Щото знае, че все ще се намерят 50-60 хиляди наивника, дето ще му се вържат на лозунгите. То си е бизнес това!
8
0
 
15
 
! Отговори
Счетоводител преди 10 години
Не са 12лв.повече са драги,нещо ви куца математиката!Ами депутатските заплати за 4-ри години,ами командировките на наш гръб,ами кюфтетата в парламента,ами скъпите лимузини и други екстри?12лв.ама друг път!
7
1
 
16
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
....... ДобРи утро , Българи !....... Това все едно никой НЕ го е знаел.......... ха ха ха ха....... А ся ходете гласувайте за тия *** и далавераджии "горе".......... Има хорица ,които с 12 лева карат по 3-4 дни............ Искам да ви попитам , Другарки и Другари ДУПЕтати , тия абсолютно КРАДЕНИ МИЛИОНИ от нормалните БЪЛГАРСКИ трудещи се........ къде ще ги носите,а? Аз поне НЕ съм чул още парите да могат да се пренасят на "оня свят" , а?!?! Смешници! Да ви приседнат......... :((( !
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въобще не трябва да има такива субсидии. Партиите да се издържат от членски внос.
5
1
 
20
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Не мога да се сетя кой *** въведе тези субсидии. Не да се намалят, трябва изобщо да се премахнат. Излиза, че народа мизерства, за да могат тлъстите политици само лапат.