Депутатите с грижа за затворника: По 4 квадрата живот за всеки

Поправките трябва да сложат край на осъдителните решения на Европейския съд
7 дек 2016 14:52,
25
Депутатите с грижа за затворника: По 4 квадрата живот за всеки
Снимка: Reuters, архив

Поне 4 кв. м в спалното помещение трябва да има всеки затворник, решиха депутатите. Те приеха на първо четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. 

Поправките трябва да сложат край на многобройните осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека. Те се правят в отговор на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне, които излязоха с критики за лошите условия и пренаселеността в затворите в България.  

Промените бяха приети без дебат. 

Те бяха инициирани от бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Тогава стана ясно, че като участник в Работната група по измененията са привлечени дори представители на неправителствената организация на лишените от свобода у нас, ръководена от осъдения за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман, който също осъди страната ни в Страсбург. 

Занапред съдът няма да определя типа затворническо заведение, в което осъдените ще изтърпяват наказанието си, а единствено първоначалния режим за това, пише още в закона. Тези правомощия ще бъдат поети от ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". 

С новите текстове се въвежда по-гъвкав режим за преместване на лишени от свобода, както от един затвор в друг, така и в рамките на един затвор. Преустановява се съществуването на Комисията по изпълнение на наказанията към всеки един затвор, а правомощията й се поемат от началника на съответния зандан.  

Новите текстове дават право на осъдения с добро поведение да поиска от началника на затвора преместването му в затворническо общежитие от открит тип след изтичане на определен минимален срок на изтърпяване на наказанието в затвор или затворническо общежитие от закрит тип. 

Затворниците вече имат право да искат от Административния съд да се произнася за наличие на лоши условия в местата за задържане и пренаселеност в затворите. При решение на съда в полза на осъденото лице, ръководството на съответния затвор ще трябва да предприеме бързи мерки за подобряване на условията на лишения от свобода. 

Според друга промяна занапред служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" ще  доказват пред съда, че не са нарушили правата на лишен от свобода, ако той е предявил иск. Затворниците вече ще могат да провеждат свиждания не само със съпруг или съпруга, но и с лица, с които са били във фактическо съжителство.  

В новите текстове вече изрично пише, че администрацията на затворите няма право да нарушава тайната на кореспонденция на лишените от свобода. Шефовете на затворите ще могат да налагат изолация само за "най-сериозните нарушения или системност при извършването на останалите нарушения".  

Медицински специалист всеки ден ще трябва  да посещава изолатора, за да проверява какво е здравословното състояние на буйстващите затворници. Осъдените преди да навършат 21 години пък ще имат възможност да искат предсрочно освобождаване при намаляване на минималния срок на фактически изтърпяното наказание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
te go vastanoviavat sa li4ni nujdi.
20
0
 
3
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Възстановяват пандиза на остров Белене,а за охрана се пущат пощурели от глад пра сета при тЕх поне няма корупция.
19
0
 
2
 
! Отговори
ЗАКОН преди 7 години
България трябва да спази изискванията на ЕС , като кривите краставици , затваряне на АЕЦ Козлодуй благодарение на Кунева , причисляване на Православните Християни в списъка с Терористичните Ислямски Организации и Т.Н . Но тук закона може да се гледа под различни ъгли - Осигуряваме на всеки Затворник по 4 м2 но в стая 1 м . широка на 4 метра висока , така ще се спази закона на ЕС .
18
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Само си представете колко широка врата за корупция се отваря с този закон. Премахват се комисии, съдебни решения и всички решения се съсредоточават в ръцете на един човек, който ще решава безконтролно кой на какъв режим ще е и как ще бъде настанен. После защо населението намалява. Е как да живееш в държава в която законите създават беззаконие? Този нов ред обезсмисля цялата идея за наказателна отговорност.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сещам се за вица от преди 10 ноември 89-та:Политбюро обсъжда повишение на дневните дажби, съответно: -- на студентие - 0,80 лв. и -- на затворниците - на 8,00 лева. Докладва Тодор Живков и дава думата за изказвания.Става Милко Балев и казва: "Другарю Живков, не съм съгласен: защо на студентите, БЪДЕЩЕТО на нацията даваме само 80 стотинки, а на ОТРЕПКИТЕ на обществото - цели 8 лв? Не съм съгласен!!"А Тодор Живков му отговаря: "Абе, Милко, ти ТЕПЪРВА СТУДЕНТ ЛИ ЩЕ СТАВАШ, БЕ?Та и тези сега.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
затворът е едно училище за престъпници, което скоро ще отиде в миналото.легалните експерименти с лсд са все по-обнадеждаващи, че веществото може да служи за превъзпитание, един вид "промиване на мозъка", но с благородна цел. затова са нужни няколко лсд сеанса, съчетани с подходяща "хипноза" и суздаване на психическа настройка в преатъпника. такива опити са правени в харвард, още когато лсд е било легално, и са били с 80% успех. 60 год. по-късно, науката отново преоткрива силата на лсд.
15
0
 
2
 
! Отговори
БОГА преди 7 години
До ИСДВРЗНАМ КАКВО РАБОТИШ ВЕЧЕ САМО ИМЕТО ТИ И СЪМ НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН С ТЕБ,А И " ТАЙНАТА " КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ И ПЛАН ЗА БЯГСТВО ! ОТНОВО *** ЗАКОН СЪЗДАДЕН ОТ " КНИЖНИ " ПЛЪХОВЕ С КОЕТО ОБСЛУЖВАТ ЗАТВОРНИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ !!!
14
0
 
5
 
! Отговори
любопитен преди 7 години
Да не са се загрижили за собствения комфорт след няколко месеца?
13
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Интересно ми е, кога родителите на децата, ще заведат дело в Страсбург, за недостатъчно пространство /кв.м на дете/ в детските заведения /ясли, градини, училища/, защото те все пак не са осъдени? Или бъркам?
12
2
 
6
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Стига лигавщини - затворниците следва да спят на постелки на пода, достатъчни са около 2 m2 на човек. Също трябва да се въведе боят с палки като официално дисциплинарно наказание, доживот осъдените да се оковават във вериги за минимум 10 години а опасните рецидивисти поне до излежаване на половината от присъдата. Добре е за опасните престъпници да се обособят специални тъмнични сектори без естествена светлина. Само с такива мерки може да се намали престъпността.
11
0
 
6
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 7 години
СМЪРТНА ПРИСЪДА И КРАЙ С ИСКАНЕТО НА МЯСТО
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересното е, че болничните стаи с по 5 легла не осигуряван такава площ на един болен.
9
0
 
8
 
! Отговори
shady преди 7 години
Ясно е, че на всеки затворник му се полага някаква квадратура. Това няма какво да го коментираме. Големият проблем е, че трябва да се построят още затвори, тъй като настоящите са пренаселени и с някакви безумни приемания на закони няма да се реши проблема. Масово не се дават осъдителни присъди за кражби, побои и др. не чак толкова тежки престъпления, понеже няма къде да слагат осъдените.И още 1 нещо - абсолютно наложително е законово да се направи по-либерална употребата на огнестрелно оръжие.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Павлова дали ще ги санира?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Депутатите са солидарни с братята си по занаят (другите престъпници)
6
0
 
14
 
! Отговори
перспектива преди 7 години
Похвално начинание - ако повечето депутати живеят срещу затвора , не след дълго може да се наложи да живеят срещу къщи .
5
0
 
9
 
! Отговори
ИСДВР преди 7 години
Така написан и приет този закон ще обслужи лобистки конкретна фирма за подбор на персонал при атестация, реатестация, израстване в длъжност и подбор на служителите в ГД ИН. Въвеждането на полиграф( детектор на лъжата) е крайно дискиминационно спрямо служителите. В никоя държавна институция - съд, прокуратура, полиция, парламент, министерски съвет не се въвежда:). Всеки служител трябва да доказва произволно обвинение от всеки затворник ......в съда:). е стане много интересно!
4
0
 
10
 
! Отговори
Ценностите преди 7 години
А на онези, на които "по заслуги" им се полагат директно 2 кв. м, и на тях ли по 4? Знам, знам - "ценностите" ...
3
0
 
12
 
! Отговори
ИСДВР преди 7 години
С тази по поправка на закона, не само няма да спрат делата, но и е се увеличат многократно! Затворите продължават да са пренаселени, правят се на "конвейр" ремонти, които се некачествени и не променят кубатурата на помещенията и единствената им цел е да се реализират премии от ДП "Фонд затворно дело", което е държава в ГД ИН и усвоява считам незаконно доста добре апетитни поръчки в затворите( затворнически лафки, телефони и др)
2
0
 
22
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Добре е да има подобрения ,може да се наложи да ползват килиите .