Росен Плевнелиев реди коледен кабинет

Министри щели да бъдат хора от неговата администрация
8 дек 2016 08:28, Елка Василева
35
Росен Плевнелиев реди коледен кабинет
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Коледен кабинет реди президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно от думите му след връщането на втория мандат от БСП, пише "Труд". Държавният глава подчерта, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят ново правителство в рамките на 43-тото Народно събрание е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

“За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-тото Народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална”, заяви Плевнелиев.

Още по темата

Третият мандат ще бъде връчен на Реформаторския блок идния понеделник - 12 ноември. Лидерите на партиите в него още във вторник отидоха при премиера в оставка Бойко Борисов, за да търсят подкрепа.

Пред журналисти депутатката Менда Стоянова, която бе поканена на срещата с РБ, обяви, че разговори за подкрепа ще се водят, след като бъде връчен мандатът. Народни представители от ГЕРБ обаче бяха категорични, че няма да подкрепят правителство, предлагано от реформаторите. Това означава, че РБ, дори и да получат мандата в началото на следващата седмица, ще трябва да го върнат най-късно на 21 декември.

Още на следващия ден Плевнелиев може да представи третия си служебен кабинет. В парламента усилено се коментира, че той ще бъде оглавен от главния секретар на “Дондуков” 2 Росен Кожухаров.

Екатерина Захариева, за която доскоро се твърдеше, че има амбиции да оглави поне едно служебно правителство, отказала. Причината е, че се надявала да запази поста правосъден министър и в следващ кабинет на Борисов. Премиерът в оставка предупреди, че негови министри не бива да участват в други правителства.

Плевнелиев вероятно ще заложи и този път основно на секретарите и съветниците си в президентството. Постове се очаква да заемат и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации, и Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество, както и съветникът по икономика и иновации Евгени Ангелов.

В конституцията няма срокове нито за връчване на мандатите, нито за съставяне на служебно правителство. Нищо не задължава Плевнелиев да реди кабинет, чийто живот ще е около месец. През декември 1996 г. тогавашният държавен глава Желю Желев не връчи мандати и остави това на следващия президент Петър Стоянов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
50
 
! Отговори
Ангела Меркел от ГДР преди 7 години
Не разбирам какво притеснява президента Плевнелиев при съставянето на служебно правителство. След като премиер на България е бил г-н Борисов това означава, че премиер може да бъде всеки български гражданин. Чувала съм , че имате един Йоло Денев. Докладвано ми е , че той е прочел стотици пъти повече книги от г-н Борисов, защо той да не бъде назначен временно за премиер ? По смело г-н Плевнелиев !
5
6
 
26
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Plevenliev ne triabva da bade ispr6tan v Bruksel a satvora.
4
5
 
44
 
! Отговори
Petrov преди 7 години
Плевнелиев - вреден до край.
3
3
 
32
 
! Отговори
ANonimUS преди 7 години
Роска брат, дай го на ДПС-то, да видиш как се прави правителство! Може и готово да си внесат, по комшийски!
2
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪРЗО РЕШЕНИЕ НА КРИЗАТА МОЖЕ ДА СТАНЕ ЛЕСНО - ИМАМЕ ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ, ПЛЕВНЕЛИЕВ И ВИЦЕТО МУ ПОДАВАТ ОСТАВКА ПРЕД КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД И РАДЕВ ВЛИЗА ВЕДНАГА В ПРАВОМОЩИЯТА СИ.
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те докато намерят вратата на министерския си кабинет и ще ги уволнят на 22 януари.