Реформаторски кабинет? Може и да го бъде!

Ако има ново правителство, то пък може да доживее до края на 2018 г.
20
Реформаторски кабинет? Може и да го бъде!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Теоретично е възможно да бъде създаден нов кабинет в рамките на това Народно събрание и той да доживее до края на 2018 г., когато изтича мандатът на парламента, смята проф. Михаил Константинов.

Още по темата

Шансовете са "горе-долу 50 на 50", коментира той, след като стана ясно, че депутатите от ГЕРБ са склонни да подкрепят реформаторите, които взеха третият проучвателен мандат с надежда, че ще успеят да излъчат кабинет и така да не се стигне до предсрочни избори.

Такова правителство може да е с къс хоризонт и да падне скоро, може и да изкара целия мандат – въпросът е какво ще направи Народното събрание в това време, за какво ще се разберат да направи, посочи Константинов.

По думите му, "който управлява в момента, ще губи политическо доверие и ще понася политически щети, но на България не са й нужни бързи предсрочни избори".

В момента сме в почти в огледална ситуация с 2005 г., когато БСП беше първа политическа сила, както сега е ГЕРБ.

"Опитаха се да направят правителство, гласуването в парламента пропадна, НДСВ върна мандата и той попадна в ДПС, което направи кабинет с премиер Сергей Станишев. Не откриваме нищо ново – третата партия взема мандата и го дава на първата", каза той пред bTV.

Бойко Борисов няма да е премиер, той иска да оглави правителство, но когато ГЕРБ е спечелила избори, смята Константинов.

Ако се стигне до съставяне на кабинет, името на премиера няма да дойде от ГЕРБ, а от мандатоносителя. Според Константинов е здравословно президентът, правителството и парламентът да са от различни политически спектри.

Проф. Константинов каза още, че е хубаво, че депутатите ще се съобразят с референдума, но той няма задължителна сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решиха го - Лукарски ще е премиер, Краси Каракачанов ще е военен министър, Кунка си заминава.... без министри от ГЕРБ засега.
17
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Тези дето са в така наречения реформаторски блок (да не се бърка с РБ - Република България), първо нямт нищо реформаторско и второ явно са на дозиживяване. След сегашният парламент те едва ли ще се класират в следващия парламент. Точно затова се скъсват от лакомия до последно.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските партии не трябва да допускат до властта рускотурските партии !
15
1
 
6
 
! Отговори
И преди 7 години
както казваше ПЕТКО БОЧАРОВ ---------- да , АМА НЕ . Стига сте си играли на политици , вече всички видяха ЕДНА ЛУЛА ТЮТЮН НЕ СТРУВАТЕ , време е да си ходите по родните места , кой от където е дошъл
14
2
 
9
 
! Отговори
СП преди 7 години
Е те тая редичка горе на снимката.Белезниците и на съд с доживотна! Тия са най-големите хищници в Парламента.По-хищни и от ГЕРБ.Ще доразкъсат извъчената ни държавица.Проклети да са!!!!!! А банкялията,още две години без да е на власт,как го виждате.Той или ще се самоизяде или ще срине и това правителство.Той има вече добър опит в това.Две години той да не е премиер,да не е под прожекторите.Ах,тоя народ дето му отне "рожденото право" да бъде премиер на един глупав народ.Ужас.Избориии!!!!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много яки зъби имат нашите политици един път захапали кокала не го пускат и в *** да им бръкнеш пак ще държат
12
1
 
17
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Да бе да.Няма да го подкрепящ.Хайде утре пак ще си говорим.Ще го падкрепят въпреки ,че са против мажоритарните избори и въпреки ,че дрънкат глупости за международнато положение и за 300 лв пенсии.Само чугунени глави като теб може да им се връзват на глупотевините.До сега поне 10 пъти заплашваха ,че ще оттеглят подкрепата ако не станело еди какво си и накрая в интерес на страната продължаваха да подкрепят дружно Бойко
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ЩЕ НОСЯТ ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ АКО СЪСИПЯТ ДЪРЖАВАТА ЗА ВТОРИ ПЪТ ЗАЩОТО ИМ ДАВАТ ВЛАТ ДА ГО НАПРАВЯТ
10
6
 
7
 
! Отговори
3 преди 7 години
не лъжи патриотите няма да подкрепят този кабинет, освен ако не съм из с изпълнят принципите, т.е. намаляване на субсидиите или слагане на таван и нов бюджетвв който да бъдат увеличени пенсиите.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реформаторите 19 години ги нямаше на държавната софра и сега отчаяно искат да се докопат до власт
8
11
 
9
 
! Отговори
да ама не преди 7 години
И да се върне Костов или Доган .Няма нужда .Народа гласува зарад Радев щото мрази Дайнови Костов и Доган .Тъй ,че БСП да си ходи знае къде. Когато изберат човек не свързан с Костов Доган тогава да искат власт.
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Борисов или без се ми е тая да се маха цялата тая крадлива *** и нови избори. И стига тоя рев за някаква си стъбилност, световното положение и други измишльотини с които плашат хората.
6
0
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "реформатор от класа": Това, което си написал много ми прилича на коментар на решения от пленум на БКП по бай Тошово време. А Радой Ралин го коментираше с: "За кой ли път по верния път".
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оставка наглеци хората ясно ви казаха бегом марш
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В МВР да се готвят за нов министър т.н. Насо - каската . Да вие честито и ще ревете за Румито Бъчварова . Анадъмно синдикатите .
3
30
 
7
 
! Отговори
реформатор от класа преди 7 години
Ето че е време да имаме и реформаторски кабинет. Този кабинет ни е нужен за да продължим да вървим с ускорени крачки по пътя на прехода и реформите. За да запазим статуквото и стабилитета у нас. Не е сега момента за избори, може да имаме стабилитетен кабинет начело с г-н Лукарски и така да запазим стабилитета. ГЕРБ ще ни подкрепят, партиотите също, така че можем да запазим положението.
2
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ли в колонията ще назначат изцяло чуждестранно правителство, да се посмеем наглас тогава. Тези смешници се броят на пръстите на двете ми ръце, а пък туземна колониална администрация ще управлявали. Нали знаете, че тези единствено ще дореформират пълното заличаване на родината ви, защото предишмите се туткаха.
1
18
 
7
 
! Отговори
р преди 7 години
Браво ,изметете Дайнов,Костов,Доган ........Не е време за политически глупости .БСП пак се изложи когато заяви че кани глупаците на Доган в партията .Ново правителство след нова година с нов президент -ген Радев.Успех .