Депутатите с минута мълчание в памет на Гиньо Ганев

Цецка Цачева го определи като "забележителен държавник"
20 дек 2016 12:00,
10
Депутатите с минута мълчание в памет на Гиньо Ганев
Снимка: архив, Булфото

С минута мълчание в памет на Гиньо Ганев започна работата на парламента днес.

"Напусна ни големият български политик, забележителен държавник, човек със силна харизма, с ярко присъствие в политическия живот на страната", каза шефката на парламента Цецка Цачева.

Според нея обществото винаги ще помни неговата дейност като дългогодишен депутат и няма да забрави и работата му като омбудсман.

Още по темата

Гиньо Ганев – едно от най-колоритните лица на прехода, виден парламентарист и юрист, който си спечели прозвището "Човека парламент", почина на 88-годишна възраст на 18 декември.

"Народното събрание не се състои от мнозинство, а от мнозинството и малцинството, взети заедно", заявява Гиньо Ганев.

Нееднократно той призовава депутатите да се държат като лордове, а не като коняри.

Роден е на 2 март 1928 година в Бургас. Гиньо Ганев е първият национален омбудсман, бил е депутат в осем Народни събрания и зам.-председател на Великото народно събрание.

Завършил юридически науки, той е специалист по държавни и правни науки, както и по въпросите на държавните институции. Работи в министерството на енергетиката като главен юрисконсулт и главен секретар.

Ганев заема най-различни ръководни места във властта– председател на Отечествения фронт, член на Държавния съвет на НР България; депутат и член на ръководствата на комисии в НС, председател на Отечествения съюз, участник в Кръглата маса от квотата на БСП през 1990 г., а след това вече депутат в годините на демокрацията – във ВНС, председател на комисията за изработване на правилник за работата на ВНС, председател на комисията за изработване на Конституцията.

На изборите за 36-о Народно събрание отказа да влезе в листата на БСП и участва неуспешно като „независим“. Продължава извън парламента обществената си дейност.

По-късно е председател на Агенцията за българите в чужбина. През 1997 г. е отново депутат, в 38-ото НС с листата на Демократичната левица. 2001-ва пак влиза в парламента, а на 13 април 2005 г. е избран от НС за национален омбудсман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Петков преди 7 години
Това добре, ама да бяхте сложили някоя по-подходяща снимка.
5
0
 
5
 
! Отговори
Народен БОДИтеЛ преди 7 години
Наший Гиньо не е вечен, нищо са ще бъде печен! Дяволите у Пъклото, отнемаха му стъклото, че се пържи и у'вари редом с другари стари-мъхлясалия Луканчо и Кимончо много ясно!
4
1
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
най добре е да замълчат през следващите 376 дни.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цецке, дано и ние да ви мълчим така на всички вас догодина...
2
9
 
8
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Какъвто и да е беше ерудиран, умен, прекрасен оратор. В сегашния парламент 50 човека заедно не могат да се съберат ум като неговия! Бог да го прости
1
3
 
16
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Естествено, те могат и цял ден да му мълчат. Изедник и основна колона на жалкото съвременно статукво. Ти си спи, народе! Пардон, матреялец!