Картата на Слави: 231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия...

Екипът на шоумена представи в парламента районирането за мажоритарния вот
21 дек 2016 15:44,
282
Картата на Слави: 231 депутати от BG, 3 от Турция, 1 от Англия...
Снимка: Dnes.bg

Карта на България, разделена на 231 едномандатни избирателни района, занесе в парламента екипът на Слави Трифонов. Заедно с нея хората на шоумена внесоха и карта на света, разделена на девет едномандатни избирателни района. 

Двете карти представляват районирането на 240 мандата, нужно, за да бъде прието мажритарното гласуване в два тура за депутати. Това е един от въпросите, по които Слави и Иницативният комитет за свикване на референдум питаха българите през ноември. Въвеждането на мажоритарния вот получи огромна подкрепа в допитването. 

Преди месец омбудсманът Мая Манолова предложи на парламента проект за промени в Изборния кодекс, с които да се отговори на вота в референдума. Преди седмица независимият депутат Георги Кадиев внесе промените в деловодството и те трябва да бъдат разгледани от депутатите. 

Картите с районирането, донесени в парламента от екипа на Слави, са приложение към промените, внесени от Манолова. Те са изработени от екип от Математическия факултет на СУ - доц. Митев, проф. Янев, а в чужбина - от проф. Гаврилов, Стефан Манов. 

От деветте района в света, в които сънародниците ни ще излъчат девет депутати в българския парламент, три ще са в Турция - 238, 239 и 240 едномандатен избирателен район.  

Според картата на Слави Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург ще излъчат депутат от 232 едномандатен избирателен район, обясни Тошко Хаджитодоров.   

Германия, Австрия, Скандинавсите страни - Дания, Швеция, Норвегия и Финладндия, ще излъчат депутат от 233 район.  

Испания, Португалия и Северна Африка - един депутат от 234 район. Още един ще бъде излъчен от Централна, Източна, Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия изток, които ще са в 235 избирателен район. Свой депутат в българския парламент ще имат българите от Великобритания и Ирландия, обединени в 236 избирателен район. 237 район ще са Северна, Централна, Южна Америка,  Австралия и Океания, Източна и Югоизточна Азия, Централна и Южна Африка. 

На въпрос редно ли е една трета от депутатите от чужбина да са от Турция, Хаджитодоров отвърна, че голяма част от българските граждани са регистрирани там и това е факт.

Сценаристът на Слави обясни, че според районирането във всеки от 231-те района в България ще гласуват около 30 000 души. София ще е разделена на 49 района, което означава, че ще излъчи 49 депутата. Районирането е съобразено с последното преброяване и с гласуването по време на последните два национални избора, каза Хаджитодоров.  

Той беше категоричен, че депутатите имат достатъчно време, за да приемат промените в Изборния кодекс, с които да въведат мажоритарното гласуване. 

"Депутатите могат да намерят време за приемането, те са на работа след ваканцията, имат достатъчно време", каза той. 

Сценаристът припомни, че последния път парламентът промени Изборния кодекс два дни преди изборите. "Могат да работят и денонощно, ако искат. Както вие можете да работите през нощта, така и те могат да работят колкото трябва", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛотусВъвежда се мажоритарна системахората са щастливи.Ти ме уби от смях. щастието е производно на системата за гласуване. Извинявай, но аз и сега съм си щастлив, нищо че нося старите дрехи на сина))
163
6
 
2
 
! Отговори
Геро преди 7 години
Думата BULGAR на кирилица е банната. На френски означава Хубав, красив.
162
4
 
1
 
! Отговори
Геро преди 7 години
Интересно думата *** е банната. Смешно.
161
5
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
ето на това му се казва "от трън та на глок"
160
6
 
6
 
! Отговори
NACO преди 7 години
КОЙ е,този Слави? Защо питаме, България държи 240 Народни избраници,след като си имаме един ШОУМЕН с ДЕСЕТИНА "СЪВЕТНИЦИ"? Защо постоянно се говори за НЕГО и за някаква си негова "партия"?! Ако това е действително така,то ЗАЯВЯВАМЕ,че СТАРТИРАМЕ ПОДПИСКА-ДОПИТВАНЕ до НАРОДА- Желаят ли да УЧАСТВУВАТ в СЪЗДАВАНЕТО на НОВА ПАРТИЯ ВОДЕНА от ШОУТО " Гоподари на ефира"???
159
7
 
5
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
Хипотеза 2Въвежда се мажоритарна система в два тура. Това води до:- Хората са щастливи.- Властта се обновява с можещи и знаещи личности, които работят за страната.- Реформите биват задействани с пълна сила. Настъпва спокойствие.- Международните инвестиции раста и се отварят много работни места.- Заплатите се вдигат, а от там и пенсиите.- Българите започват да се завръщат в родината.- Европейците са очаровани от успеха на българското председателство.- Настъпва просперитет за нацията!
158
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като съвестен гражданин гласувах на референдумът, гласувах с три,,не"-та, но това няма никакво значение. Убеден съм, че това гласуване, ще доведе до по-голям хаос, това също няма никакво значение. Законът гласи, че хората са се произнесли и всяко шикалкавене по темата граничи с престъпление.
157
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛотусАз имам революционна идея за света в който лидерите са водачи, но не са политици.Но докато от шоу от рода на трифоновото, тръгват идеи за промяна, лидери не чакай.На практика няма суверен,на практика има едно море жертви, които чакат някой да ги спаси. От къде ще ти дойдат лидерите? Никой с грам акъл няма да седне да се занимава.
156
9
 
4
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
Ето няколко хипотези...Не се въвежда мажоритарна система в два тура. Това води до:- Недоволството расте. Започват протести до дупка.- Европейското председателство на България ще бъде провалено заради ежедневните протести.- Влизат същите маскари в следващия парламент.- Сключва се нестабилна коалиция, която само се храни от властта, но НЕ прави никакви реформи.- Международните инвестиции намаляват драстично.- Емиграцията от България към Западна Европа расте, а населението намалява.- Криза!
155
4
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Прекрасна идея......Остава Слави да обясни от къде ще се вземат тия 240 читави желаещи да се занимават с политика люде??? Ако в партиите ги имаше-те досега да са се появили.Ако пък са извън партиите - защо до сега не са се кандидатирали??Май някой пак ни пуска по пързалката....
154
7
 
3
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До 171Съгласен съм. Вече бе въведена един път. Видяхме какво се случи.Нека този път направим по-радикална промяна и да въведат тази, която хората пожелаха, чрез референдума. Нека да видим какво ще се случи с мажоритарна система на два тура.Ако не сработи, могат отново да я променят. Така ще изпълнят волята на народа, а може и държавата да тръгне към по-добро.
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма що! Депутат за Финландия - българин емигрант ще дойде да кибичи тук
152
3
 
7
 
! Отговори
До лотус преди 7 години
Ако целта е партиите да издигат читави хора, пропорционалната с-*** с преференция е напълно достатъчна.
151
5
 
8
 
! Отговори
Лотус преди 7 години
До АнонименВ грешка си, пич! Целта не е да се събират каквито и да било в парламента. Целта е партиите да издигат личности, които ще работят за страната. Да издигат професионалист, които ще предоставят своите виждания за управлението на страната в сферите, в които са добри. В момента са събирани скупчена от гъзоблизници, които единствено умеят да натискат бутона на пулта. При издигането на лидери, ще видим сблъсък на политики между партиите.
150
7
 
6
 
! Отговори
Геро преди 7 години
А къде са районите от Молдова 160000 избиратели, от Украйна ( Урус ***) - 1172000 от Македония - 1000000 души.
149
2
 
2
 
! Отговори
до обективен преди 7 години
Обективно погледнато гласувалите за неадекватни хора с неадекватни идеи, наказват негласувалите за същите, а не съдбата.Аз като не гласувам знам защо не гласувам, защото ми е ясно че не стават, а вие виждате това ЧАК КОГАТО СЕ ИЗДЪНЯТ.така че не е съдба, а немислене.Айде нека напреви каквото ви е обещал и пак ще си говорим. системата за гласуване не може да гарантира качеството на хората. Ако са качествени и сегашната система би ги пропуснала, не мислиш ли?
148
2
 
1
 
! Отговори
Zahari преди 7 години
Pak moje da doidat buntovnici balkandjii da vi namestvat zapiskite po...narodnite vazstania...nasred politichsskata zima...
147
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долен чалгар и мошеник!
146
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да мразим партиите, само партия с национална стратегия и такова мислене, може да предвижи страната към просперитет. Ако обаче съберем 240 мажоритарно избрани антагониста, със съмнителен ценз( спортисти, актьори, регионални бизнес фактори ) нищо добро не ни чака.
145
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев трябваше да назначи Слави за премиер и сценаристите за министри за 2 седмици. Да им гледаме сеира на шоу.