Служебният кабинет на Радев да управлява до юни

Решението на Плевнелиев било като снега в Сахара - уж абсурдно, но възможно
Обновена: 22 дек 2016 10:05 | 22 дек 2016 07:50, Камелия Цветанова
140
Служебният кабинет на Радев да управлява до юни
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев не е нарушил Конституцията с отказа си да състави служебен кабинет, смята преподавателят по право в Софийския университет доц. Атанас Семов. Според него обаче има риск бъдещият служебен кабинет да управлява доста дълго.

Още по темата

За Семов основният закон на страната трудно може да бъде нарушен, защото има много празноти и по много важни въпроси не казва нищо.

"Решението на Росен Плевнелиев е малко като снега в Сахара – наглед абсурдно, но напълно възможно“, коментира той пред Нова тв.

"Конституцията не предвижда срок, в който президентът да назначи служебно правителство. Тя предполага такова да се назначи във връзка с насрочването на избори. Сегашният президент не може да насрочва избори и да разпуска парламента. В този смисъл би могло да се приеме, че не е необходимо той да назначава служебен кабинет. В този смисъл неговото решение беше на ръба на Конституцията, но не противоконституционно”, обясни Семов.

От друга страна пък новоизбраният държавен глава Румен Радев встъпва в длъжност на 22 януари и дотогава от него не може да се иска нищо.

"Оставете човека да свикне с функцията да се подготви за тежката отговорност и не искайте от него да осъществява действия, които не му се полагат сега”, призова преподавателят по право.

По думите му по-същественото е, че от една страна, беше логично сегашното правителство да доработи края на годината, тъй като има важни административни актове, които трябва да бъдат приети.

От друга страна, бъдещото служебно правителство може да управлява доста време.

"Много е възможно служебният кабинет да управлява до началото на юни, ако продължи бавенето и отлагането на избори. Новият президент спокойно може да назначи избори още февруари”, коментира Атанас Семов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А след това дано Пиночет да дойде,а не Борисов!
92
2
 
3
 
! Отговори
ViP-GERB OVER преди 7 години
Некомпетентност, корупция, арогантност, надменност, безпреспективност, престъпност, лоша бизнес среда, разделение на обществото, лошо здравеопазване, лошо образование, изключително лошо управление в държавната администрация на средно и ниско ниво, лоша защита за семействата и младежта, лоша политика в икономиката и селското стопанство, глад и мизерия. Цялата икономика се концетрира в София.Това остава от съвкупноста на управлението на бойко...трагедия !!!
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По логиката на този преподавател в СУ, след парламентарни избори, президента може да си провежда 4 години (докато изтече мандата на парламента) консултации с параламентарните групи и да не връчва мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група. В Конституцията няма срок за връчване на мандата ... Аман от такива "конституционалисти". Плевнелиев имаше много време за служебния кабинет - още откакто Бойко Борисов каза, че ще подаде оставка, ако Цецка Цачева загуби на 1-ия тур
90
2
 
2
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
varnaсрам за Варна си ти , още червени бабички с автомати съуваш, ушснки и във великия ЮС носят, да ти пратя снимчици....
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите един по един почваме да се оправяме. Днес късметлията е Радев, след 5г следващия късметлия и така след 30 милиона години ке се оправим сите.
88
3
 
3
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Същото го казах и снощи - и двама президенти са прави, и двамата НЕ нарушават т.н. конституция, като в същото време стъпват и на Морала, който по принцип трябва да е движещ фактор! Цялата т.н. Конституция и пропита и създадена в ду*ха на "колективната безотговорност" и от там произтича цялата трагедия, която връхлита българите от 27 години. Нужен е ГЕНЕРАЛЕН РЕМОНТ на основният закон, като много неща трябва са се разпишат - ясно, точно и конкретно!
87
4
 
4
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Първанов напусна шефския стол на корпорацийката си. Май се стяга за служебен премиер :). Постоихме го това белене или поне ще заложим още някой друг милиард за ушанките.
86
6
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
С Радев напред към една по-силна България!
85
6
 
10
 
! Отговори
komunist преди 7 години
Другари най-накрая дойде пак нашият ред,да се заловим дружно да крадем!
84
9
 
11
 
! Отговори
апо преди 7 години
Радевв президент - хахахахахаха - голям майтап.Този селски пуяк ( мисирок ) тепърва му предстои да узнае що е то гонка и има ли тя почва в президентството.Онези две червендалести ще има да му набиват канчето и да му късат нашивките 24/7 до увото.Радев , братле , ти ще единствения в новата БГ история , който няма да стане старо куче и след 5 години служба ще се уволни като новобранка :))))) .Ходи и се метни някъде от високо и си спести резила другарю генерал-новобранка.
83
7
 
12
 
! Отговори
Иване, Иванеее преди 7 години
Защо според теб Бойко Борисов се е обградил с толкова жени в екипа си? Сега ревнува, че хората харесват един друг генерал, а не него. Сърди се като малко момченце. В последни време прави груби политически грешки. Хората са го избрали, за да бъде премиер, а не като се разсърди да хвърля всичко. Тук важи същото правило като в любовта: "Давай втори шанс, но никога трети!" Пък ти си гласувай за Борисов. И да стане премиер за трети път, няма да си довърши мандата! Пак ще подаде оставка.
82
7
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До бай иван А на следващите избори, преди да гласуваш, поогледай се малко на страни от магистралите, метрото,залата, санирането. И ако ти харесва картинката на всеобща мизерия и несигурност, наложена от Герб-гласувай.Но,какво да ти обяснявам, ти вероятно си от София и друго не виждаш. Понесе разходи тогава из центъра, и до Женския пазар, и тогава гласувай.Тези, които ще видиш, Бойко ги докара, при това, няма нищо на против,стига да дават "едни милиони за бежанците" от ЕС, но и това свършва...
81
3
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До бай иван Бай Иване, моли се , да не си прав, че ако стане това, за което пишеш, ще изтреби цялата "политическа класа", управлявала до сега, от 89-та насам. Там са простаците, даже и си го признава публично най-голямия от тях!
80
4
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "бай иван" Бай Иване, веднъж те посъветваш да отидеш да си претакаш зелето вместо да тролваш подобни "товарищески" бисери.
79
17
 
11
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
на следващите избори гласувам за ГЕРБ - категорично.искам с очите си да видя този лъжец, шикалкавец и *** с фуражка Политическият актьор "Товарищ Радев" как ще връчи със собствените си корумпирани ръчички мандата на съставяне на правителство на ГЕРБ - на тези, за които говори за сбогуване.е, нямаше нещо, което толкова да ме накара да гласувам за ГЕРБ, колкото този *** - Политическият актьор "Товарищ Радев"
78
5
 
8
 
! Отговори
Ahmed преди 7 години
нека , нека,само такива новини да има- така ГЕРБ ще спечели повече гласове, и ДПС ще дърпат конците негласно в сянка
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, тия отдолу вече не искат, тия отгоре вече не могат)))Треба да се сменя позата)))Извинете, но е смешно. Всякакъв конфуз, за който се сетите, би описал чудесно ситуацията.
76
10
 
8
 
! Отговори
ПАТРИОТИ , МАФИОТИИИ преди 7 години
ЗНАМ, ЧЕ ТУКА ИМА САМО *** НА ГЕРБ И БСП. В РАБОТНО ВРЕМЕ НИКОЙ БЪЛГАРИН НЕ ПИШЕ РАНО СУТРИН, А Е НА РАБОТНАТА СИ ДЕЙНОСТ.НЕ ДАВАТЕ ПЛЮСОВЕ НИТО МИНУСИ, ЩОТО УМИРАТЕ ОТ СТРАХ, КАКВО ИДВА..КАКВО ИДВА ОТ ЖИВИЯ РЕАЛЕН ЖИВОТ, СТРАХЛИВИ *** И АВАНТАРИ.
75
0
 
2
 
! Отговори
Михаил Андреев преди 7 години
До Тц тц тц...След покана. И това е принцип в гражданското право. В конституционното нещата са различни-прочети пак статията.
74
15
 
18
 
! Отговори
ШАПКАР преди 7 години
Другаря Радев е герой.Самолета вдига той.Лупинги прави,всички ошашави той.Правителството ще състави и няма да се бави.Ще крадем другари.Ураааааа