Служебният кабинет на Радев да управлява до юни

Решението на Плевнелиев било като снега в Сахара - уж абсурдно, но възможно
Обновена: 22 дек 2016 10:05 | 22 дек 2016 07:50, Камелия Цветанова
140
Служебният кабинет на Радев да управлява до юни
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев не е нарушил Конституцията с отказа си да състави служебен кабинет, смята преподавателят по право в Софийския университет доц. Атанас Семов. Според него обаче има риск бъдещият служебен кабинет да управлява доста дълго.

Още по темата

За Семов основният закон на страната трудно може да бъде нарушен, защото има много празноти и по много важни въпроси не казва нищо.

"Решението на Росен Плевнелиев е малко като снега в Сахара – наглед абсурдно, но напълно възможно“, коментира той пред Нова тв.

"Конституцията не предвижда срок, в който президентът да назначи служебно правителство. Тя предполага такова да се назначи във връзка с насрочването на избори. Сегашният президент не може да насрочва избори и да разпуска парламента. В този смисъл би могло да се приеме, че не е необходимо той да назначава служебен кабинет. В този смисъл неговото решение беше на ръба на Конституцията, но не противоконституционно”, обясни Семов.

От друга страна пък новоизбраният държавен глава Румен Радев встъпва в длъжност на 22 януари и дотогава от него не може да се иска нищо.

"Оставете човека да свикне с функцията да се подготви за тежката отговорност и не искайте от него да осъществява действия, които не му се полагат сега”, призова преподавателят по право.

По думите му по-същественото е, че от една страна, беше логично сегашното правителство да доработи края на годината, тъй като има важни административни актове, които трябва да бъдат приети.

От друга страна, бъдещото служебно правителство може да управлява доста време.

"Много е възможно служебният кабинет да управлява до началото на юни, ако продължи бавенето и отлагането на избори. Новият президент спокойно може да назначи избори още февруари”, коментира Атанас Семов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
12
 
! Отговори
ПАТРИОТИ , МАФИОТИИИ преди 7 години
ПРЯКО И ДИРЕКТНО ИЗБИРАНЕ НА ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, И ШЕФ НА МИЛИЦИЯТА, В ОБЩИНИТЕ НАД 50 ХИЛЯДИ ЖИТЕЛИ .НЕМОЖЕ РУСИЯ ДА ИМА 560 ЧОВЕКА ПАРЛАМЕНТ И 300 ВТОРА ДУМА--ПРИ 146 МИЛИОНА ДУШИ НАСЕЛЕНИЕ !!...ТУРЦИЯ СЪЩО ЕДНОКАМАРЕН МЕДЖИЛИС СЪС 560 ДУШИ -- ПРИ 80 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ !А ТУКА В ГЕНОЦИДНА БИЛГАРИЯ--ПОД 7 МИЛИОНА --- ДА СМЕ 240 МУФТАДЖИИ-АВАНТАРИ.
72
14
 
10
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Товарищ Радев още от сега му се вижда червената партийна книжка на Коминтерна да се подава от задния му джоб.Пича си го казва - никаква приемственост, народен съд и разстрел на интелигенцията. Да живеят простаците!
71
3
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 70: Това, че Радев го охраняват (ако е така наистина) е решение на НСО. Доколкото ми е известно, НСО охранява и Ахмед Доган. Това не променя факта, че в момента президент е Плевнелиев, а Радев ще бъде президент от 22 януари след като положи клетва. Иска им се на гербаджиите начело с бат' им Бойко да го забъркат отсега в това, което сътвориха с оставката на правителстовото, ама не става.
70
11
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Той,Руменчо ще реши,ама както каже Нинова
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има нужда от промяна в Конституцията, а именно: Народното събрание взима решения с гласовете на половината плюс един от общия брой народни представители, освен в случаите, когато се предвижда по-голямо мнозинство.
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До изнервен"До юни да имаме червен служебен кабинет - НЕ и НЕ, това ще е ужасно"--------------------Не искам да те плаша, но това ще продължи още 4 години след това! Да ти дам валидолче?
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (76)Само една гънка повече в мозъчето ти щеше да е достатъчна, за да проумееш колко глупости си изговорил. Но за съжаление това са избирателите на ГЕРБ (и до голяма степен на РБ в този му вид) - прости и необразовани ***.
66
0
 
0
 
! Отговори
да преди 7 години
До Анонимен
65
1
 
3
 
! Отговори
ПАТРИОТИ , МАФИОТИИИ преди 7 години
В СОФИЯ СЕГАШНИЯ ''НАРОДНО СЪБРАНИЕ'' -- СЕ НАМАЛЯ ДО 35 ЧОВЕКА + 15 ЗА ВСЕКИ НОВ КАБИНЕТ ! ТЯХНАТА ФУНКЦИЯ Е САМО ДА ПИШАТ ЗАКОНИ И ДА СПОРЯТ В СПОРОВЕ -- КАКТО Е И СЕГА И ОТ 30 ГОДИНИ. НЕ НИ ТРЯБВАТ 240 АВАНТАДЖИИ.36 + 15 ЗА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ (КАБИНЕТ) СТИГАТ ЗА СПОРОВЕ И ЗАКОНИ.ТОВА Е ГЕНОЦИД НА АДВОКАТИ, БАНКЕРИ И ПРАВИСТИ СРЕЩУ ВСИЧКИ ДРУГИ--ДНЕС !!ПРЯКО ИЗБИРАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВЪВ ВСЯКА ДЕЙСТВАЩА ОБЩИНА. А НЕ КАКТО Е СЕГА, ПО ГАРАНТИРАНИ КВОТИ, СПОРЕД КОЙ И ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е
64
8
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Егати *** - тоя и до тоалетната няма да отиде без разрешение от Позитано...
63
0
 
2
 
! Отговори
ПАТРИОТИ , МАФИОТИИИ преди 7 години
ТУКА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА КОРЕННА ПРОМЯНА НА РЕПУБЛИКАНСКИЯ МОДЕЛ.ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ Е ВРАГ НА ЧОВЕЦИТЕ ЛЮДЕ. ПРЕДЛАГАМ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА СЕ ФОРМИРА ВТОРА КАМАРА ОТ 120 ЧОВЕКА. ДИРЕКТНО ЗАНИМАВАЩ СЕ СЪС ЖИВИЯ ЖИВОТ И СЪС ПРАВАТА НА РАБОТНИКА, ОТ ВСИЧКИ ВИДОВЕ РАБОТНА ДЕЙНОСТ ОТ РЕАЛНИЯ ЖИВ ЖИВОТ !! СЪС ПРЯКА ВРЪЗКА С КОДЕКСА НА ТРУДА И ПРАВАТА НА РАБОТНИКА, ЗАЩОТО ВДСЯКА КЛЕТКЛА В ОБЩЕСТВОТО Е СЪСТАВЕНА ОТ РАБОТНИК И РАБОТНИЦИ. БЕЗ ТЯХ --НЯМА ПАРИ И БИЗНЕС.А В СОФИЯ ОСТАВАТ 36 ЧОВЕКА ДА СЕ.
62
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президента Радев е човек , който е свикнал да го командарят жени . Любовницата му и др. Нинова . Тежко и горко на България с такива управници .
61
0
 
7
 
! Отговори
делтата на р. Янтра преди 7 години
Значи служебното правителство на Радев може да управлява доста дълго, ако конфигурацията на партиите в следващия парламент е такава, че не могат да постигнат консенсус за управляваща коалиция. Тогава служебното правителство ще откара с години..
60
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МаракуевТи да не си Бойко? Само неговата *** мисъл може да ражда такива непоръбени ситуации, от които да извлече полза за себе си и да навлече неприятности на всички други!
59
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такава длъжност - бъдещ президент. Той или е или не е. Оставете Радев на мира поне докато встъпи в длъжност и не търсете под вола теле.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 70Много сте смешен и наивен....
57
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите, отново искат да извлекат дивиденти чрез плюене по Плевнелиев.А, той съвсем човешки им предложи, ако искат да им одобри официално служебния кабинет.И да- смешно ще е и абсурдно да назначи кабинет за 2 седмици.Но, комуниста си е комунист...той знае само да плюе. И Радев не прави изключение.Като не е официално встъпил в сила Радев и е обикновен гражданин в момента, защо НСО го охраняват от момента на изборите??? Нали е обикновен гражданин?Лицемери и ***.
56
3
 
4
 
! Отговори
Тц тц тц... преди 7 години
Безумно е да давам акъл на Семов, ама бива ли така? Независимо дали става въпрос за Конституция или др закон, айде да помислим малко, има ли основен принцип в правото, когато законодателя не е посочил срок, дължимото действие кога трябва да се извърши?
55
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев Радев... след като Корнелия ти позволи тогава, ти в длъжност вече си стъпил! На служба си при Корнелия не разбра ли...
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А още не са тръгнали прокурори да ви вадят зъбките, както обичаше да казва труженик на свободния пазар... Боли ли, боли ли, като ви вадят зъбите!