Служебният кабинет на Радев да управлява до юни

Решението на Плевнелиев било като снега в Сахара - уж абсурдно, но възможно
Обновена: 22 дек 2016 10:05 | 22 дек 2016 07:50, Камелия Цветанова
140
Служебният кабинет на Радев да управлява до юни
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев не е нарушил Конституцията с отказа си да състави служебен кабинет, смята преподавателят по право в Софийския университет доц. Атанас Семов. Според него обаче има риск бъдещият служебен кабинет да управлява доста дълго.

Още по темата

За Семов основният закон на страната трудно може да бъде нарушен, защото има много празноти и по много важни въпроси не казва нищо.

"Решението на Росен Плевнелиев е малко като снега в Сахара – наглед абсурдно, но напълно възможно“, коментира той пред Нова тв.

"Конституцията не предвижда срок, в който президентът да назначи служебно правителство. Тя предполага такова да се назначи във връзка с насрочването на избори. Сегашният президент не може да насрочва избори и да разпуска парламента. В този смисъл би могло да се приеме, че не е необходимо той да назначава служебен кабинет. В този смисъл неговото решение беше на ръба на Конституцията, но не противоконституционно”, обясни Семов.

От друга страна пък новоизбраният държавен глава Румен Радев встъпва в длъжност на 22 януари и дотогава от него не може да се иска нищо.

"Оставете човека да свикне с функцията да се подготви за тежката отговорност и не искайте от него да осъществява действия, които не му се полагат сега”, призова преподавателят по право.

По думите му по-същественото е, че от една страна, беше логично сегашното правителство да доработи края на годината, тъй като има важни административни актове, които трябва да бъдат приети.

От друга страна, бъдещото служебно правителство може да управлява доста време.

"Много е възможно служебният кабинет да управлява до началото на юни, ако продължи бавенето и отлагането на избори. Новият президент спокойно може да назначи избори още февруари”, коментира Атанас Семов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Огнян Бараков": Смяташ, че Радев трябва да каже това, което на теб ти се иска, така ли? А защо не го каже например бат' ти Бойко, изчисляването на пенсиите е задача на изпълнителната власт.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Огнян БараковЕ, не е ли това в основата на всяка държава.... Дори и идолът ви Обама го прави!
51
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Интересен коментар: "В този смисъл би могло да се приеме, че не е необходимо той да назначава служебен кабинет." А в конституцията пише, че президентът назначава служебен кабинет. Няма опция да не назначи.Но ще има много коментатори и много мнения. Както е писано в библията "И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина." Матей 24.11
50
7
 
5
 
! Отговори
Огнян Бараков преди 7 години
Защо социалния Пудел Радев не излезе и не каже че ще бъде честно ако депутати министри президенти и тям подобно вземат заплата максимум десет пъти от минималната пенсия? Ако един пенсионер трябва живее със 150 лв, с какво един депутат или министър е заслужил дори 1500 лв, а камо ли 5000 колко вземт реално?
49
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #ТОЙГадев е руско *** и ***, какъв мъж може да бъде?
48
0
 
7
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО преди 7 години
До ЧокоСВЕТЪТ Е СВИКНАЛ С ПРОСТОТИИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ НИ И ТЕХНИТЕ ПОЛОВИНКИ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ПЪРВИЯ ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ.ЗА УМРЕЛИТЕ ИЛИ ДОБРО,ИЛИ НИЩО.ОТ МЕН-НИЩО.
47
17
 
14
 
! Отговори
#ТОЙ преди 7 години
Е дойде време да си имаме достоен държавник и човек.... за разлика от досегашния подЧЕХЪЛ!!!!
46
4
 
3
 
! Отговори
Огнян Бараков преди 7 години
До анонимен 54Що ли ми се струва че и ти си от хората дето чакат Бешипету да вземе от кадърните работещи и да даде на некадърните такива.
45
1
 
7
 
! Отговори
Е преди 7 години
До БГЩОМ И БАЙ ТИ ЖЕЛЮ ИМА ЗАСЛУГИ КЪМ БЪЛГАРИЯ,ТУРИ МУ ПЕПЕЛ.МОЖЕШ ЛИ ПО-ТОЧНО ДА КАЖЕШ КАКВИ СА ТЕ?
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колегата Да обобщимШоу в шоуто , колега, музика, илюминации, понякога се стерелят... Как звучи само, сценаристите внесли карта на районите.СЦЕНАРИСТИТЕ, КАРЛ!!!Мъпет шоу, а зрителите в екстаз, ръкопляскат на крака, хвърлят цветя, искат БИС,БИСУморих се, тъпо е!
43
3
 
10
 
! Отговори
КОФТИ МАТЕРИАЛ преди 7 години
"нима си глух, какво не чу" - става въпрос новоизбраната звезда да предложи кабинета с който иска да работи и сегашния президент на секундата ще разпише състава на новото правителство. Така то ще работи почти половин година. Явно не са събрани всички позагубили се в годините комунисти и техни клакьори, други трябва да се замаскират, че са далече от бсп, но мразещи ГЕРБ. Госпожа Лъжа има много работа да събере целия *** от 27 години. БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ! НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ БСП И ПОДОБНИТЕ
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа, ще им се наложи да плащат данъци на реално работещите, вместо да водят футболери от Африка и Южна Америка! Който не иска да плаща данъци, да хваща пътя за Руската Федерация при Жерар!
41
14
 
10
 
! Отговори
Огнян Бараков преди 7 години
Генерала е независим от всички , освен от господарката си Нинова и нейното протеже Йотова. Сега БСП-то иска да вдигне данъците на реално работещите хора, т.е на тези които си плащат честно всички задължения. Защо така наречения независим не им каже в лицето че трябва да помислят как да накарат олигарсите да плащат осигуровки, извънреден труд и данъци, а не да вземат от тези от които им най-лесно?
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да обобщим:- Шоу внася закон. И неизвестно как има достъп до данни от ЕСГРАОН за постоянния адрес на всички нас и районира държавата. - Някакви неупълномощени депутати взимат и връщат мандат за съставяне на правителство.- Главен прокурор пише от свое име на бланка от официална институция, че е редно да се наруши закон защото само около 12 000 гласа не му достигали.- Президент, който отказва да спазва конституцията. И това само от около 10 дни. Без коментар
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще си позволя да бъда наивен и ще кажа, че детоксикацията е започнала, но се заредете с търпение, защото това е болезнен и дълъг процес.
38
4
 
2
 
! Отговори
БГ преди 7 години
След дядо Тодор и бай Желю президент със заслуги към нашия народ няма. Роската не можахме да го сберем с жена му.Пилота дано не го разбута ме с втората,че ... Кво им става там като отидат? Срам
37
8
 
16
 
! Отговори
нали преди 7 години
До Анонимен 52американския пудел плевенлиев още отсега почна да *** на американски.
36
15
 
12
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Льотчика и селската му половинка ще бъдат президентска двойка за чудо и приказ.Такова простотии и селяния ще трябва да изтърпим следващите пет години. Като добавим и онези харпии - *** и Йотова и смешката става пълна.
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DreamTheaterЩом в екипа му отиват Симов Главъта и Волгин сещай се за министрите.....
34
3
 
14
 
! Отговори
колега, преди 7 години
До SpaceXНе съм очаквал от теб да проявиш такава некомпетентност в изказването си !!!Какви са в момента правомощията на Радев ???Кога става действащ Президент на република България ???Знаеш ли какви са правомощията на Правителството в оставка ????Според теб ББ в момента действащ министър - председател е , или не ??? Ако Радев направи нещо , което не "спазва буквата " на Конституцията , няма ли да може да бъде атакувано това решение в КС ????