Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията

Консултациите умишлено се бавиха, смята проф. Киров
Обновена: 23 дек 2016 11:24 | 23 дек 2016 10:22, Анисия Иванова
138
Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията
Снимка: Bulgaria On Air

Президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията около процеса по връчване на мандатите за съставяне на правителство и отказа си да състави служебен кабинет, но от това няма да последва нищо. Зад това мнение застана бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин".

"Цялата процедура от 15 ноември ни водеше всеки ден да затвърдим убеждението си, че Плевнелиев няма да назначи служебно правителство. Разбира се, че имаше умисъл във връчването на мандатите - консултациите можеха да приключат за два дни. Умишлено беше забавен процесът за формиране на правителство", коментира гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Киров е очевидно, че Росен Плевнелиев изпитва много големи проблеми, когато му се налага да съставя служебен кабинет. Бившият конституционен съдия е убеден, че всеки би му отказал да стане премиер за това кратко време.

Румен Радев постъпи по правилен начин, казвайки на Плевнелиев, че като влезе в длъжност ще назначи служебно правителство, обясни той.

Проф. Киров подчерта, че основният проблем е в нагласата на българския политически елит да нарушава върховния закон в държавата.

"Ако политиците нарушават Конституцията, по каква причина да очакваме от българските граждани да спазват законите - примерът е много лош. Дори държавният глава е настроен да нарушава Конституцията", посочи гостът в студиото на Лора Инджова.

Бившият конституционен съдия обобщи, че никой не си представя, че дори и за 20 дни Плевнелиев може да бъде шеф на премиера в оставка Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
32
 
! Отговори
Daniel преди 7 години
Конституционните съдии да вземат първо да кажат дали ДПС е етническа партия. Чак тогава могат да дават други становища. По това становище мълчат като *** в Гестапо години наред.
110
1
 
31
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
До Анонимен Ти си кръгъл *** и намаш проблем!
109
3
 
42
 
! Отговори
dp преди 7 години
Поредният *** псевдо юрист от групата на руските слуги пак говори селении.КОГА точно е нарушил Плевнелиев конституцията. КОГА е пресрочил времето, в коетотрябва да назначи служебно правителство.Аааа, *** то в конституцията срок за това не е даден - но лешоядите да си пограчат антиевропейския си грак.Очевидно е оставено на президента да прецени детайлите и Плевнелиев е преценил, че в последните дни на мандата си да си играе на служебни правителства е безсмислица, съответно не го прави.
108
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя "професор" като гледам е същия путинопитек като Гоце.
107
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До VozavI kakvo sega?! Bg proizvejda i prodava orajia v chujbinaи къф ти е проблема бе ушaнко? Аре бегай към сибирските полета.
106
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 116АБЕ ХОРА В БЪЛГАРСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ САМО КОМУНИСТИ ЛИ СА СЕ НАГНЕЗДИЛИ ?не са само комунисти, а гнусни комунисти!
105
5
 
31
 
! Отговори
Vozav преди 7 години
I kakvo sega?! Bg proizvejda i prodava orajia v chujbina...sega drugite po sveta imat bulgarski orajia i si gi razhojdat ih buda pesta, *** stradale...a bulgarite imat bulgarski zaplati po 200-300 euro i si razhojdat gastite v aff ganiostan...
104
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 118Ти пък къде видя, че Плевнелиев ще назначи служебно правителство, ако му дойде кефа за това? Разбира се, че е длъжен.я си свали каскета и прочети пак къде има срокове. Недей да четеш Конституцията, както комунист чете Евангелието.
103
7
 
39
 
! Отговори
Градското преди 7 години
За съжаление , България в момента се управлява от върхушка , която погазва ежедневно законите !Какъвто Борисов , такъв е и Президента МУ , такъв е и Главния МУ прокурор!За още по-голямо съжаление , новото което се задава е също така зле със спазването на законите , да вземем Слави Трифонов , не може да проумее , че съгласно закона , Парламента ще прави избирателен кодекс , по собствени правила и виждания, а не по Референдума - така е по Закон!За Радан Кънев и Христо Иванов , какво да говорим ...
102
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя "професор" Киров да не е учил заедно с другия "професор" Гечев в АОНСУ :) Отдето минат камунетата трева не никне!
101
6
 
35
 
! Отговори
До 114 преди 7 години
Ти пък къде видя, че Плевнелиев ще назначи служебно правителство, ако му дойде кефа за това? Разбира се, че е длъжен. Не е задължително да пише за такива като теб дето не схващат и най-простите работи "длъжен", за да се изисква да го направи, т.е. да е длъжен да го направи.
100
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на този т.н. "професор" само като му видиш мазната, продажна физиономия и ти става ясно защо е толкова зле образованието в България.
99
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ХОРА В БЪЛГАРСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ САМО КОМУНИСТИ ЛИ СА СЕ НАГНЕЗДИЛИ ? НИЩО ЧУДНО ЗАТОВА СМЕ ЦЪФНАЛИ И ЗАВЪРЗАЛИ ЩОТО НА ВСИЧКИ ВЛАСТОВИ ПОСТОВЕ СА КОМУНИСТИ И Е ДОСТАТЪЧНО ДА КАЖЕ ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ И ТИ Е ЯСНО ЧЕ Е КОМУНИСТ.
98
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България да тълкуват Конституцията могат само конституционните съдии и то не в телевизионни или радио предавания. Това не го разбирам - все пак как човек да изпълнява конституционните изисквания, ако не може да тълкува Конституцията?! От време на време бивши конституционни съдии си позволяват да тълкуват Конституцията, но тяхното мнение си е лично тяхно мнение, а не на КС.
97
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 99Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.*Изненада-а-а, Плевнелиев е длъжен по Конституция да назначи служебно правителство.къде видя думичката ДЛЪЖЕН бе каскет?
96
5
 
36
 
! Отговори
до 100 преди 7 години
Ами слушай тогава произнасянето на Борисов -най компетентния,юридически подкования и най честния и нелъжлив мин.председател. Слушкай му глупостите и далеч ще стигнеш.
95
5
 
40
 
! Отговори
ан преди 7 години
Зад това мнение застана бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин". Защо се търси мнението на бивш а не на действащ кост. съдия. А това човече "про - фес - ор" е от ДПС . Да слушка лидера си Мустафа който е на обратното мнение.
94
2
 
36
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Четейки коментарите става ясно - защо 50% от хората са отвратения от тази пародия и твърдо негласуват. Ами то е ясно, че целият шум е за да може едните, да имат повод за оправдание от действията /или бездействията/ на другите, т.е. да сработи заложеният т.н. "дух на конституцията" - колективната безотговорност - толкова сладка и удобна позиция.п.п. Факта, че толкова често се налага "тълкуване" на т.н. конституция е повече от показателен за нейното качество и функционалност.
93
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руския пудел Радев ще направи по-голямо поразии и от Гоце.
92
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност има срок - веднага след като има три неуспешни опита за съставяне на правителство. Иначе по безумната логика "няма срок", то и връчването на мандата на победителите в едни парламентарни избори, може да се отложи с 4 години, докато изтече мандата на този новоизбран парламент. Това разбита се не е недомислица в Конституцията, както го представят едни, които не могат да мислят, а нормално изискване към действия, които не могат да бъдат вкарани в точни рамки,но Плевнелиев отказва действието