Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията

Консултациите умишлено се бавиха, смята проф. Киров
Обновена: 23 дек 2016 11:24 | 23 дек 2016 10:22, Анисия Иванова
138
Конституционен съдия: Плевнелиев наруши Конституцията
Снимка: Bulgaria On Air

Президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията около процеса по връчване на мандатите за съставяне на правителство и отказа си да състави служебен кабинет, но от това няма да последва нищо. Зад това мнение застана бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин".

"Цялата процедура от 15 ноември ни водеше всеки ден да затвърдим убеждението си, че Плевнелиев няма да назначи служебно правителство. Разбира се, че имаше умисъл във връчването на мандатите - консултациите можеха да приключат за два дни. Умишлено беше забавен процесът за формиране на правителство", коментира гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Киров е очевидно, че Росен Плевнелиев изпитва много големи проблеми, когато му се налага да съставя служебен кабинет. Бившият конституционен съдия е убеден, че всеки би му отказал да стане премиер за това кратко време.

Румен Радев постъпи по правилен начин, казвайки на Плевнелиев, че като влезе в длъжност ще назначи служебно правителство, обясни той.

Проф. Киров подчерта, че основният проблем е в нагласата на българския политически елит да нарушава върховния закон в държавата.

"Ако политиците нарушават Конституцията, по каква причина да очакваме от българските граждани да спазват законите - примерът е много лош. Дори държавният глава е настроен да нарушава Конституцията", посочи гостът в студиото на Лора Инджова.

Бившият конституционен съдия обобщи, че никой не си представя, че дори и за 20 дни Плевнелиев може да бъде шеф на премиера в оставка Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
19
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе пишман професори,президента предлага да назначи хората на льотчика ,без да поставя условия!Все едно да ти дам колата си,без да ти поставям условие да внимаваш да не я удариш!Макар да предполагам какъв калпав шофьор си!духът на конституцията ,вече се спомина!
30
0
 
44
 
! Отговори
Смешко = инж. преди 7 години
Много ми е интересно какви ще ги пише инж., ако ГЕРБ фалшифицира прекалено много следващите избори и има да кажем 160 депутати, а президента както е по Конституция започне да провежда едни безкрайни консултации с парламентарните групи - в Конституцията няма срок и за връчване на мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група. Т, провежда си президента 4 години консултации, докато изтече мандата на новоизбрания парламент, а "инж." все атка разпалено какво ще пише?
29
15
 
37
 
! Отговори
ммм преди 7 години
хайде стига сте ни пробутвали тези комунистически лица от архива
28
0
 
51
 
! Отговори
Някой си преди 7 години
УЖ НАРУШИЛ КОНСТИТУЦИЯТА А НЯМА ПОСЛЕДСТВИЯ......?????АМА ТОЙ Е ПРЕЗИДЕНТА...!!!Е НАЛИ ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА...?? !! КАК СТАВАТ ТИЯ РАБОТИ....УЖ СМЕ РАВНИ АМА......НЯКОИ МАЙ СА ПО РАВНИ.....
27
4
 
48
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Генерал Радев е човек, който няма нищо общо с добрия олигарх Прокопиев и със стипендиантите на Фондация "Америка за България" около добрия олигарх Прокопиев. Като стипендиант и доктор на науките от американския колеж Максуел генерал Радев има своите добри връзки със САЩ.
26
6
 
51
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ясно е, че ако Плевнелиев не беше нарушил Конституцията и сега имахме служебно правителство, генерал Радев, когато стане президент, може и да не го смени, ако е съставено човешки. разбира се, не може да очакваме от Плевнелиев да назначи приемливо за България служебно правителство.
25
11
 
37
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До СтояновНаучете се да четете законите и да спазвате правилата пък после пишете .--Хайде посочи ми кои правила са "нарушени"? Аз пък ще кажа: научете се да ПИШЕТЕ правила, а не "локумени" закони, пропити с ду*ха на колективната БЕЗотговорност!
24
6
 
48
 
! Отговори
Истината преди 7 години
За всички е ясно ,че Плевнелиев няма кадърни хора около себе си, които примерно да познават Конституцията, да не говорим да се доближават поне малко до нивото на този бивш конституционен съдия. И това ,което направи Плевнелиев съвсем естествено е недомислица и в нарушения на Конституцията. В речта си Президента прави някакви неуспешни опити да оправдае защо нарушава Конституцията, но за това няма оправдание и определено не е полезно за България в настоящата ситуация.
23
5
 
35
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Президента ще състави правителство ... на 22 януари, т.е. институцията "Президент" няма да наруши "буквата на основният закон" във вида, в който я има тая "буква" ! :)))
22
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гостА този, който 5 години топли този стол, може ли да не е прочел в какво се е клел? На калпавия президент Конституцията му крива!!!
21
5
 
48
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Съпругата на Плевнелиев отказа да е част от този, както тя самата каза, фарс и изобщо не се е появила от 5 години. Това само по себе си доказва за какво става дума.
20
4
 
46
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Това, което липсва в България е строго наказание за министри, министър-председатели, президенти и т.н., когато нарушават Конституцията и законите. Точно затова Плевнелиев сега си позволява не за пръв път да нарушава Конституцията и законите. тази пълна безнаказаност трябва да изчезне и правителството и президента под строй в затвора.
19
3
 
50
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Плевнелиев е нито политик, нито общественик, нито интелектуалец. Плевнелиев е един богат строителен предпиемач, който добрият олигарх Прокопиев първо нареди като строителен министър, а после нареди на неграмотните Борисов и Цветанов да турат Плевнелиев за президент.Слава Богу, че този фарс свършва след по-малко от един месец.
18
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Роско, бързата писалка не вземе набързо да си подпише оставката и да даде един достоен евроатлантически демократичен пример за служба в интерес на нацията? Щях поне веднъж да му кажа Браво! Но плуЖека си е такъв по рождение и нищо друго не можеше да се очаква от него. В негова чест на Нова година ще си спра телевизора за 10 минути!
17
9
 
37
 
! Отговори
инж. преди 7 години
До СтояновПишеш пълни глупости. Президентът е длъжен да спазва буквата на закона.--Е то проблема е, че НЯМА букви и цифри... ЛИПСВАТ! Така, че - Няма никакво нарушение!Ако перифарзирам: "Конституцията е едно недоноснче!"п.п. Абе да не би радев да е некадърен да състави правителство, все повече се питам? Да не би да го е страх да поеме топката?
16
4
 
44
 
! Отговори
До 10 инж. преди 7 години
По твоята извратена логика, всеки президент след парламентарни избори може да не връчва 4 години мандат за съставяне на правителство - в Конституцията и за това няма срок. ОчевАдно е, че Плевнелиев нарушава Конститцуията.
15
3
 
45
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Плевнелиев прави това, което му наредят добрият олигарх Прокопиев, назначил и двете "правителства" на неграмотния Борисов, и топлият въздух под налягане Таков.Добре, че неграмотните Борисов и Цветанов го махнаха, заличава и на тях им писна от постоянните прстотии и гафове на Плевнелиев. Много добре, че генерал Радев ще ги уволни всичките на 21.01.2017.
14
4
 
44
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Вината е изцяло на Плевнелиев, че нямаме служебно правителство, както изсква Конституцията. Това е повече от ясно. Плевнелиев имаше много време да си проведе консултациите за служебно правителство - още когато Бойко Борисов каза, че ще подаде оставка, ако Цецка Цачева не спечели на първия тур на президентските избори, а това беше много отдавна. Спазвайки Конституцията, Плевнелиев можеше да назначи служебно правителство, още през ноември, а не сега, месец по-късно да говори врели-некипели.
13
1
 
45
 
! Отговори
Стоянов преди 7 години
До инжПишеш пълни глупости. Президентът е длъжен да спазва буквата на закона.
12
4
 
39
 
! Отговори
гост преди 7 години
ми конституциата като е крива , к'во да прави а ? Тва като пресичането на пешеходна пътека. Да определям скоростта на МПС-то, да преценявам има ли видимост , няма ли. дрън дрън. Истината е че този който мисли тези текстове е пълен некадърник и НЕпрактичен...