20% от партийните субсидии – блокирани до избори

РБ с идеи как да спестят 6,5 млн. от парите за политиците
10
20% от партийните субсидии – блокирани до избори
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Реформаторският блок внесе регресивната скала за намаляване на партийните субсидии от 11 лева до 11 стотинки на глас и свои предложения за строги правила за харчене на субсидиите.

Още по темата

Над 6,5 милиона лева годишно ще се пести чрез регресивната скала от субсидии за партиите, мотивират се те, цитирани от пресцентъра на коалицията.

От РБ предлагат и финансовото министерство да задържа 20% от субсидиите и да ги дава само за избори, партиите да нямат право да придобиват недвижимо имущество от субсидията си, а разходите да се представят в Сметната палата обстойно разбити за по-добър контрол.

Реформаторите искат с поправка в Закона за политическите партии субсидиите да намаляват плавно от 11 лева до 11 стотинки на глас за реално получен глас на последните парламентарни избори.

Според скалата им на всеки 100 хиляди гласа субсидията ще се намалява с 10%, съответно от 10, 9, 8 и т.н. лева на глас, а за над 1 милион гласа на партиите ще се плащат само по 11 стотинки, което е по-малко от гласуваното на референдума намаляване.

От РБ настояват също заедно с годишните си финансови отчети пред Сметната палата партиите да предоставят и справка за разходите си за работна заплата, купуване на материали, консумативи и резервни части, наеми, сметки за енергия, вода и телефон, командировъчни, средства за организация на събития, за извършени ремонти и получени консултантски, социологически и медийни услуги, средства за направени дарения.

В мотивите от РБ подчертават също като слабост на сегашната нормативна уредба партиите да водят публичен регистър на дарения, договори с рекламни и социологически агенции, притежавани имоти и сделки с имоти на стойност над 1000 лв., но да няма изискване за публикуване на подробна справка на разходите им.

Във финансовите отчети на партиите, които се проверяват от Сметната палата, също не се съдържа аналитична разбивка на направените разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
KIORSUFRA преди 7 години
NA. TIAH PARI NE IM TRIABVAT.TE TRIABVA DA PLA6TAT NA BG NAROD 4E SA GO DOKARALI DO PROSIA6KA TOIAGA.SA6TO SUBSIDIATA SA PARTIA SA 11L. A PENSIITE GI DIGAT SAMO NA 200L.PARI SA PARTIITE IMA A SA 4I4KO OT SELO NIAMA.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво нещо е тази регресивна скала, но горната граница не е определена в съответсвие с референдума. Та да намаляват с горна граница 1 (един) лев и после надолу до 0лв, както предложи Министър - председателят. Така ще спестяват народна пара.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Партиите трупат милиони в банкови сметки. Спечелили пари от държавата. 11 лева на глава ***. Партии мултимилионери смятат 150 лева за достатъчна пенсия. Партиите са бизнес за милиони, няма друга такава дейност, която да е толкова печеливша. Затова трябва да се осигури издръжка и никакви влогове от държавни пари.
6
0
 
11
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 7 години
Слави е прав - с парите откраднати от Бюджета под формата на Субсидия , ще се увеличат парите за Пенсии , Майчинство и Образование . Основната изтъквана причина на Депутатите , че те трябва да са независими е Подла Подигравка с Народа . Та всички знаем кой от кого зависи .А и тези пари за партиите са пари за семки . По времето на бай Тошо издържахме една Партия , тогава лозунага беше *Долу Партията* . Днес пак е Партия ама в м.ч.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом са на бюджетна държавна издръжка, партиите да връщат неусвоените пари всяка година. Както всяко държавно ведомство.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мутрите на Боко Тиквата окрадоха държавата.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
селски тарикати ,математици ,тия са такива нещастници ,дори си мислят ,че само те знаят колко е 2+2+2.....
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РБ пак мислят за себе си.Ако вържат 100 000 гласа ще вземат по 11 лева на глас или 1,1 млн лева.герб ако вземат 1 млн гласа по 11 стотинки вземат 110 хиляди лева... И кво излиза , че колкото по смотана и смешна партийка си ( като рб ) толкова повече пари ще вземеш :D
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РБ - проектът приключи. В следващия парламент РъБове няма да има, олигарсите си направиха нова партийка "ДА България"