За какво отиват субсидиите? За лукса на партийни функционери

Отчетите на партиите са непрозрачни, няма ги разходите по пера
62
За какво отиват субсидиите? За лукса на партийни функционери
Снимка: Булфото, архив

Законодателството не предвижда изчерпателен списък на разходите и партиите имат широка свобода да правят разходи от своите доходи, както намерят за добре, смята бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Още по темата
Партиите водят отчетност по стандартите за малките и средни предприятия, а тя е напълно неразбираем за желаещите да се информират, коментира той пред БНР.

Според него дебатът за партийните субсидии е непродуктивен и се води в омагьосан кръг.

"Самата отчетна форма замъглява и маскира нещата по крайно неприятен начин", подчерта Димитров.

Той смята, че проблемът е по-скоро в липсата на публична отчетност на разходите на партиите.

Без аналитична разбивка на разходите обществото не знае за какво конкретно партиите изразходват своите средства.

"Партиите не са подчинени на Закона за обществените поръчки и имат огромната свобода да харчат своите субсидии, без тази свобода да е съпроводена с публична отчетност и аналитичност на разходите", заяви Димитров.

По думите му е необходимо да се въведе персонализирана и конкретизирана форма на отчетност за всеки разход над определен размер.

Валери Димитров обърна внимание на графата "присъщи на дейността на партиите разходи", като каза, че всичко може да бъде сложено в тази графа.

Без конкретни промени в Закона за политическите партии този проблем не може да бъде решен, сегашният закон не позволява подобна отчетност, смята проф. Валери Димитров.

Той изрази песимизъм, че нещо в тази насока ще се промени.

"Всички разходи, свързани с политическия процес, са в повече или по-малка степен легитимни. Въпросът е дали под тези разходи не се прикриват други – разходи за луксозен живот на определени партийни функционери, или разходи, които нямат нищо общо с политическите цели на една партия", предупреди той.

"Системните партии не могат да бъдат оставени без субсидии, защото това ще ги направи заложници на косвени политически играчи, които ще използват партиите като марионетки", допълни проф. Валери Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
Нали по избори се хвалят с поне по 1мил верни на партията членове и симпатизанти.Проста сметка 1мил. по 1 лев на месец ето ти 12мил. пари за партията без да се налага аз който не съм за никоя от тях да ми взимат от парите за да им дават на тях. Тъкмо ще видим колко реално са им гласоподавателите. Егати ***. А защо не плащат данъци свинете нещастни. Да се вкара закон приходите на депутатите и семействата им да са равни на МРЗ в България остатъка да се конфискува в полза на държавата.
40
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 7 години
Всеки , който е политик в България за кратко време става милионер , точно от тези субсидии...
39
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 7 години
Ограбват ни чрез Топлофикация ,НЕК, от ДДС и много други знайни и незнайни пътища!
38
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 7 години
Големите партий имат страшно много народни ,неотчетни милиони. Отиват в техни партийни величия и в техни верни членове като получават милиони и с тях отварят верига от : стоматологични и медицински центрове , за което съм напълно сигурна ! Едни са на СДС или БСП. Сега вече и на ГЕРБ, а сещо и на ДПС! Частни болници , училища ,магазини, ресторанти , барове и пр. С нашите пари се откриват работни места , в които ние сме наемни работници подложени на експлотация!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На партиите трябва да се дават купони, а не истински пари. партиите пазаруват медийни услуги, химикалки, тефтери, коли, бензин, а държавата осребрява купоните на фирмите, телевизиите и т.н. Така ще е ясно какво пазаруват. Всяка партия трябва да има лимит за нормалните си разходи.
36
0
 
2
 
! Отговори
Проф. агент Бончев преди 7 години
Партийните субсидии в страната ни са по-малко от бюджета на телевизионните шоута по нова и БТВ. И съпоставими с рекламните разходи на средно голяма компания в ЕС. Също са от порядъка на разходите на една или две държавни агенции. За какво говорим. не популизъм, а манипулизъм.Ще им се на бандюгите да си купуват политиците по евтинко. А шоумените да са единствените на пазара.Партийните субсидии в демократична държава са необходимо зло, не по скъпо от която и да е част от бюрокрацията.
35
0
 
6
 
! Отговори
торбалан преди 7 години
всеки депутат с касов апарат...!!!
34
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Лидерите на партии после нека ви говорят, че е криза и няма пари за заплати и пенсии и как трябва да стягаме колана още. А те лапат ли лапат от пенсиите и здравето на хората. Всеки ден болни деца имат нужда от лечение в чужбина, ето къде са парите за тях.
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Отчетите на партиите са непрозрачни"...Не само отчетите на партиите.Я им вижте годишните данъчни декларации.Там няма да видите някой с банкова сметка повече от 10-15 000 лв.,а всички са милионери.И тук е въпросът къде са останалите им пари???
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправданието е,че ако няма субсидии ще бъдат зависими от олигархията.Точно толкова са зависими от нея и сега и без субсидии.Всяка партия трябва да се издържа само от членски внос,така ще си преброи електората и поне малко ще вдъхне доверие в обществото.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ваньо Танов-Бойко Борисов Борисов: Ало! Танов: Ало! Борисов: Какво пра'иш, Танов? Танов: Нищо. Писали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е сгрешен кода... Борисов: Не бе, т'ва му е ЕГН-то бе, не мобилен. Танов: А-а-а... Борисов: Т'ва му е ЕГН-то. Т'ва е едно момче къде рита с мене бе, там от Аерогарата... "Вие смятате ли, че аз ще звъня на ЕГН?", риторично попита шефът на митниците на пресконференция часове след изнесените записи. След въпроси Танов раздразнено заключи: "Е, може и да съм звънял на ЕГН.
30
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Не професоре. Решението на проблема, е да се анулира Законът за политическите парти и създаде такъв против създаването на политически партий. Тогава ще отпаднат субсидийте, корупционните прастики и терора от политическите партийни мафий. Затова искаме мажоритарен вот, за да ни управляват съвестни и отлични специалисти. Доказателствата са явни и налице, давани ни от самите тях, за да спасят кожите си. Само хората чрез масов отказ от гласуване ще ги отстранят от властта, която не заслужават.
29
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
имаше едно софийско каратистче дето пееше некви нецензурни работи, май неговата отиде в КТБ ...
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За каквото си скат,за това ще ги харчат.Гласуваха си отново 11 лв. за глас,а вие си пишете каквото си искате,на тях не им пука.Като дойдат избори,маргинализираната част от обществото ще получи я кебапче,я 20 лв,я безплатен ток или друго обещание и победата е осигурена.А после започват пазарлъците,влизат в употреба големите обещания и големите пари-и ето ви коалиция.Това не са партии,а клубове по интереси-най-богатия винаги печели.
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не случайно народът за втори път би шута на крадците от ГЕРБ.Браво, българи - не се оставяйте да ви баламосват.
26
0
 
27
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Всъщност е много по лошо ,отколкото изглежда,обаче нямаме кураж да го променим.
25
1
 
19
 
! Отговори
минувач преди 7 години
За пет години след забраната на политическите партии от Цар Борис III ,1939 год беше давана като база за сравнение по времето на соца,а България е била на 14 място по икономическо развитие в света.
24
0
 
21
 
! Отговори
Оставам преди 7 години
с убеждението, че политикът, без значение кой в България, си е корумпиран, без значение, дали има или няма субсидия.
23
2
 
24
 
! Отговори
без ценности преди 7 години
Демократичните евро ценности на Герб и на РБ: лъжи, измами, въвеждане в заблуда, примитивна и долнопробна пропаганда, насъскване на българите един срещу друг, кражби, лицемерие и демагогия, присвоявания, фалшифициране, участие в мутренски групировки и т.н.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами с референдума кво стана?