Депутат става министър? Мястото му в парламента – празно

От ГЕРБ ще се борят до последно за мажоритарен вот
42
Депутат става министър? Мястото му в парламента – празно
Снимка: Булфото

Когато един депутат бъде избран за министър, мястото му да остане празно, а не да се провеждат частични избори, за да се попълни броят от 240 народни представители. Това предлагат депутатите от ГЕРБ с промени в Изборния кодекс.

Още по темата

Както се заканиха, те ще се борят до последно да прокарат мажоритарната избирателна система, макар всички останали да са против тях.

След като вчера в парламента депутатите от останалите политически сили отказаха да разгледат тяхното предложение за решение, с което още на предстоящите предсрочни избори трябваше да гласуваме мажоритарно, днес те внесоха поправки в Изборния кодекс, пак в тази насока.

Още преди няколко дни от ГЕРБ се заканиха, че ще бъдат последователни и ще настояват този парламент да промени изборните правила, така както поискаха избирателите на референдума, който се проведе заедно с вота за президент.

"Предвидили сме съобразно дефинициите, които са използвани в поставения въпрос, мажоритарен избор на народни представители в 240 едномандатни избирателни района в България на два тура", обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който внесе промените в Изборния кодекс.

"На втори тур се явяват двамата кандидати, получили най-висока подкрепа от първия тур, а за избора народен представител се обявява спечелилият по-голям брой действителни гласове", уточни той.

Гласовете от чужбина пък да се отчитат в едномандатните райони по постоянния адрес на избирателите, предлагат от ГЕРБ.

Според Кирилов в секциите в чужбина би могло да се въведе машинно гласуване, след като така или иначе на предстоящия вот, то трябва да се осъществи в най-малко 12 000 секции. В същото време избирателите зад граница нямало да бъдат лишавани от правото си на хартиени бюлетини.

За най-сложния въпрос – районирането на 240 едномандатни района, от ГЕРБ предлагат да се използват всички бази данни, като те не предлагат модел, за да не будят съмнение, че искат нещо, което е в техен интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в англия като стане депутатът министър, веднага се правят избори за освободеното място.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че като му е празен стола, коий ще представлява неговите мажоритарни избиратели.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ ГЕРБ КАТО ИСКАТ НУЛЕВИ СУБСИДИИ, ДА ВЪРНАТ ОНЕЗИ 48 МИЛИОНА ЛЕВА , КОИТО СМЕТНАТА ПАЛАТА КАЗА, ЧЕ ИМАЛИ ПО СМЕТКИТЕ СИ.
33
1
 
1
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
Ще има шамар за политиците на тези избори. Те изгубиха представа кой ги е изпратил там.Везните започват да се люшкат към президентска република и при един нов референдум с една единствена точка за устройството на държавата ,резултатът може да е погребалната песен на 240те хрантутници.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А що не се борят за депутатските субсидии да станат 1лв за глас?За мажоритарния е ясно - с него ще вкарат повече депутати и няма да им се налага да се съобразяват с разни дребни патриоти и др.За мен ГЕРБ за крайно дясна фашистка партия.
31
2
 
3
 
! Отговори
PETKO13 преди 7 години
В изблик на гняв не бива да се говори, нито да се действа. Питагор
30
3
 
13
 
! Отговори
To6 преди 7 години
Кога най после ще забравим за герб и бойко. Как ще изкараме още 10 дни. Милост ГОСПОДИ, милост.
29
1
 
1
 
! Отговори
Crown преди 7 години
Deputat e obesen, stolat mu izhvarlen zavinagi.
28
1
 
13
 
! Отговори
чичо-дедко преди 7 години
хм... толкова л...на хвърлиха срещу референдума, а като се н...раха тръгнаха да имитират дейност. На плешивия физкултурник много му е ясно, че се на...каха, просто е жаден за власт. Два пъти бяха на власт, ми как не не сетиха за тези неща?! Егоистично, безродно, властолюбиво племе сме.
27
0
 
9
 
! Отговори
Бачо Илия преди 7 години
До АнонименСамо да припомня в референдума имаше три въпроса. Къде са другите два ? И защо в два тура ?
26
12
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Стана ясно на всички... - че ГЕРБ нямат алтернатива...
25
0
 
14
 
! Отговори
ООООХ... преди 7 години
БЯХА СЕ НАРЕДИЛИ АТАНАСОВА,КИРИЛОВ,ЦВЕТА И КАТО СЛУШАХ КИРИЛОВ СТАНА МИ ЖАЛ ЗА БЪЛГАРИНА КАКВИ ХОРА СЕ МЪЧАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ - ТЕ НЯМАТ ВИЗИЯ ПЪРВОТО КОЕТО СЕ ГЛЕДА В ЕДИН ПОЛИТИК ОЧАКВАХ И СМИСЛЕНИ ДУМИ ОТ УСТАТА НА КИРИЛОВ НОООО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОРТМОНЕТО ИМ ПЪЛНО НО КЪДЕТО ТРЯБВА НЯМА НИЩО
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20От 1944 - до днесЦК на БКП и Русия продължават да унищожават България на всички фронтове.Агентите на БКП са във всички сфери, като огромен октопод.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20Костов си искара мандата. Заради некадърност паднаха беров, виденов и луканов.
22
8
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Няма смисъл мятото на даден депутат ако стане министър да остане празно. В листите да има предложени няколко кандидата и хората на изборите да ги подреждат и при такава ситуация втория влиза в Парламента на мястото на министъра.
21
24
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
ГЕРБ са най-великите!
20
0
 
14
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
И през месец ще правим частични избори, защото имат големи мераци за министри ?
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-нормалното нещо е като си тръгне депутата (да заеме друга длъжност) - нов избор в района му. В противен случай хората в този избирателен район остават без представител, докато службогонеца си има хубаво местенце,а друго му се пази (в случай , че се издъни). На това му се вика наглост и безочие.
18
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен1992 г. Филип Димитров и СДС подава оставка за некадърност.2001 г. Иван Костов и СДС падат от власт за некадърност и ликвидация на държавата.2013 г. Бойко Борисов подава оставка за некадърност и стопанска катастрофа на Дянков.2017 г. Бойко Борисов и ГЕРБ подават оставка за некадърност
17
2
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До НасНЕ НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА---ИЗБОРИ ТАКА НИКОЍ НЯМА ДА Е СИГУРЕН ЧЕ ЩЕ ПОПАДНЕ В СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ СЛЕД 6 МЕСЕЦА ОСВЕН АКО СИ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЯТА Т- Е - ДА СЕ ХВАНАТ НА РАБОТА В СЛУЖБА НА ТЕЗИ КОИТО СА ГИ ИЗБРАЛИ А НЕ ДА ГЛЕДАТ ПАРТИЍНИТЕ УКАЗАНИЯ----ТОВА СА И МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ ОТ КОИТО ПАРТИИТЕ БЯГАТ ----ПАРТИИНИТЕ ЛИДЕРИ ГУБЯТ ГОСПОДСТВО ПАРТИИТЕ РАБОТЯТ В ИНТЕРЕС НА СИМПАТИЗАНТИТЕ СЕ---ТОВА Е ИЗХОДА ОТ БЛАТОТО НАРЕЧЕНО---ТОЛЕРАНТНОС ВЪРХУ ГЪРБА НА ИЗБИРАТЕЛЯ