Равносметката на Плевнелиев: 2016 г. беше силна за България

Президентът преброи рекордни посещения на държавни глави
12 яну 2017 19:26, Петя Славова
74
 Равносметката на Плевнелиев: 2016 г. беше  силна за България
Снимка: БТА

2016 г. бе една много силна година за България, една година, в която България стоеше добре, получи огромно международно признание, в която ние имахме рекорден ръст на икономиката за годините след началото на световната криза, рекордно ниска безработица, година, в която България постигна много както в икономически, така и във външнополитически план.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, пише БТА.

Плевнелиев отбеляза, че през 2016 г. е имало рекорд за брой посещения на чуждестранни държавни глави в страната, 25 президенти посетиха България в рамките на годината и това е доказателство за едно постижение на България - България получава признание за своята балансирана и принципна външна политика, за своята активна позиция на международната сцена, посочи държавният глава.

Още по темата

Ние даваме решения, отстояваме позиции, ние сме фактор, каза Росен Плевнелиев и посочи, че в региона сме приятел с всички, в ЕС - доверен партньор, а в НАТО - силен съюзник.

Постигнахме много и гледаме с увереност напред, посочи президентът. Той каза, че през 2017 г. безспорно предизвикателствата няма да намалеят.

На фона на извънредната нестабилност по света, на рекордния брой кризи, бежанци, терористични атаки, България стои добре, отбеляза Росен Плевнелиев и допълни, че българската икономика върви напред, безработицата е била ниска, а доверието на пазарите, стрес тестовете на банките, оценките на инвеститорите и партньорите казват едно - "ние ви се доверяваме, а перспективата пред вас е стабилна, с растеж".

Президентът увери, че ще надградим постигнатото и че в президентската институция ще има приемственост. Независимо от извънредните парламентарни избори, България ще продължи по избрания път, ние ще продължим да бъдем достоен член на ЕС, доверен партньор в НАТО, добър приятел на всички в региона, отворени за търговия, приятелство и сътрудничество с всички по света, заяви Плевнелиев.

Той припомни, че през 2017 г. честваме 10-годишнината от присъединяването ни към ЕС - съюз за мир, за човешки права и свободи, за демокрация и върховенство на закона. България се гордее със своето членство, посочи държавният глава.

Разбира се, има много проблеми в държавата, има дълъг път пред нас, но посоката е правилна и ние сме мотивирани да продължим напред, каза още Росен Плевнелиев. Ние ще допринесем за силен и обединен ЕС, за силно трансатлантическо сътрудничество, ще продължаваме да подкрепяме всеки проект, всяка инициатива, всяка инвестиция, която придвижва България напред и нагоре към все по-силната интеграция със семейството на демократичните държави, декларира той.

И днес, когато в света и в Европа за съжаление имаме разделение, противопоставяне, имаме едни държави, които вярват във върховенството на закона - България е там, и едни други държави, които вярват във върховенството на геополитиката и на интересите, ние ще продължаваме да подкрепяме международния правов ред, силата на закона, а не на оръжията, и ще продължаваме да работим за това България да бъде достоен член на световното прогресивно човечество и демократичното семейство, посочи държавният глава.

България е мирна и коректна държава, на която може да се доверите, отбеляза Росен Плевнелиев. България ще е толкова голяма, колкото са големи нейните амбиции, колкото е голяма нейната мечта, уверявам ви, ще бъдем амбициозни, ще гледаме напред и нагоре, заяви президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Жоро''малки'',жалки и злобни ''човечета '' ! Жоре, защо говориш за любимия си президент в множествено число? Човечето още не е клонирано, благодарим на науката, че иначе жална ни майка, ако науката клонира твоя любимец, дето от теб, малограмотния миризлив овчар, направи високо платен крадлив бизнесмен-политик.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжльо, самохвалко. Хората го плюят, то вика "роса пада". Ама затова му е топло на Тате, по именията в чужбина, а ние мръзнем, защото и той е част от октоплофикацията, национализирала наша собственост и я ползва "безвъзмездно". Ама Тате се прави, че не знае, как октоподът-монопол изсмуква средствата за съществуване на хората. Тате "не вижда" и как анти-СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ "национализират" трите деца на бедна вдовица, за да делят с "приемни домове". Тате е кьорав, глух, зает да плямпа срещу Раша.
47
0
 
1
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Tos ne mu ostana mandat ...ostavete go istoriata da go sadi ,a moje i naroda i darjavata.
46
1
 
5
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Президент марионетка , Премиер мутра и половина , кабинет рекетьорски и крадлив с минимални изключение и .....хоп - силна година!Представете си какъв потенциал има нашата малка страна !
45
2
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
За покойника или добро или нищо. Така гласи притчата , но какво добро да кажеш за човек , който ако можеше би потопил държавата си в морето , ако от САЩ така искаха. Но колкото това нищожество е виновно, още по-виновно е този, който се предполага че го е предложил т.е. Султана. Казвам предполага се, защото много по-вероятно това да е избора на Козяк 16. Но къде бе Цацаров когато този го избраха със стотиците хиляди недействителни гласа? Костинбродската афера бе много по-малка в сравнение с тази.
44
12
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
...Свестен човек и най-добрия президент на България до сега !...Погнусен съм от помията ,която се сипе по негов адрес от ''малки'',жалки и злобни ''човечета '' !
43
0
 
2
 
! Отговори
ставри преди 7 години
До Българин, но другТо, до сега кой беше добър президент? Но ние си ги избираме.
42
12
 
7
 
! Отговори
пепе преди 7 години
Най-достойният президент до сега. Има доблестта да казва истината в очите, дори и на силните на деня.Фактът, че е оплюван толкова масирано показва много лошото качество на материала и за съжаление безперспективността ни.Няма място за НОРМАЛНИТЕ хора в тази държава..
41
5
 
18
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Няма край този негов мандат. Отвратителен човек, слаб политик, среден интелект с едностранчиво мислене, непочтен. Ще си спомням за него с умерзение!
40
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За този просто всички определения се изчерпаха.
39
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Палячовците на Волен не спят , и за сетен път виждам как едни *** се наричат патриоти . Може би сте руски патриоти ,но не и български. А за всички комунистически изчадия -виновни за това ,че сме на опашката в Европа по всичко ,точно на нивото на Русия като благосъстояние на народа си и абсолютно еднакви като руснаците по тъпотия ,защото само там има едни милиардери дето плащат да бъде натиснат народа до стената-беден и доволен само от военната си мощ а у нас русофилите са доволни че сме на т
38
24
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Президента Плевнелиев ще остане в историята като Първия Достоен Президент на България. Самия факт че тр*ловете са толкова активни в статиите за него е доказателство за това.
37
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Речта не му е от сърце на Плевнелиев! Клише до клише! Измъчена работа! Да си ходи да си отпочине от непосилната немо 5т годишна Президенска служба! Вече ми е жал за този, дори не есмешно а тъжно! Толкова инатливо тъповато магаре е Роско "Prezident"!
36
4
 
22
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ИМАШ ЛИ В ПРЕДВИД КРЕДИТИТЕ ОТ 25 МЛД,СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ЗА ТОЗИ,ЧЕ СИ ГУБИТЕ ЕЛЕКТОРАТА.НАЙ СПОЛУЧЛИВИ СА ПОСЕЩЕНИЯТА МУ ВС.АРАБИЯ,ДЕТО ПОДПОМАГАТ РЯЗАНЕТО НА ГЛАВИ ОТ ИД.ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТЛЪЧЕН ОТ ХРИСТИЯНСТВОТО,ТОЙ НА КОЙ БОГ СЕ МОЛИ,КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЦЪРКВАТА.
35
8
 
31
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
От слаб по-слаб президент. По-бързо да изчезва от хоризонта. Русофобите - в краварника.
34
2
 
24
 
! Отговори
Боко преди 7 години
Добре че спрях енергийните проекти и сега ще пуснем газ от ряпа.
33
2
 
37
 
! Отговори
99 преди 7 години
равносметката е равна на една голяма О
32
5
 
26
 
! Отговори
Боко преди 7 години
Това магаре аз ви го посочих и вие го избрахте бе, що мучите сега? То за малко и магарицата щяхте да изберете, но нали сега пак мен ще изберете.
31
5
 
30
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
Г-н президент,за меме е изключително удоволствие,че няма да ви виждам повече по телевизията.То бива бива кукла на конци,ама чак пък толкова?Едва ли ще се роди друго такова същество като вас.Довиждане и до бниккакви срещи повече!!!
30
6
 
31
 
! Отговори
Срам и позор преди 7 години
Наглостта и лъжите на тоя граници нямат , Равносметката откакто е " президент " е че беше силен период но НЕ за България а за неговите лични интереси .А от днес ще се сдобие с безплатен Офис ,охрана,президентска заплата , пенсия и много други благини и придобивки за които с нишо не ги е заслужил .