Плевнелиев като президент: Точният човек на точното място

Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах, отчете президентът
Обновена: 18 яну 2017 13:24 | 18 яну 2017 12:40, Камелия Цветанова
165

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Чувствах се като точния човек на точното място. Това признание направи президентът Росен Плевнелиев три дни преди да отстъпи мястото си на "Дондуков" 2 на Румен Радев.

Покланям се на моя екип и му благодаря, емоционално продължи той по време на последния си отчет като държавен глава. Той декларира, че е работил за това България да мине достойно през трудностите.

"Сигурно съм допуснал и грешки, но не и големи, времето ще покаже. Днес България стои добре на световната сцена, знам, че имаме потенциала и искам да вярвам, че следващите след нас ще постигнат повече“, коментира той.

Според него ниското доверие към политиците се дължи и на това, че предизборно всичко се обещава, а след това не се изпълнява.

"Аз не действах така, не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Много политици замитат проблемите, снишават се, оставят проблемите за следващото правителство и поколение, а това не е решение. Аз не работих по опорни точки, не използвах преводач, изнасях речи на различни езици, бях коректен и точен и няма нито една среща в България и в чужбина, за която да съм закъснял, защото това е важно - показва уважение“, отсече Плевнелиев.

Още по темата

Той припомни, че преди пет години е дал 40 предизборни обещания, които са видни на сайта на Президентството и всеки може да проследи изпълнението им.

"Обещах да не правя коалиции и не направих, обещах да не назначавам агенти на Държавна сигурност и не назначих, обещах да инициирам референдум и го направих“, изброи някои от тях държавният глава.

На тръгване от "Дондуков“ 2 той предупреди, че има няколко риска пред България.

Единият е нова миграционна вълна.

Другият е геополитически провал, ако се промени курсът на страната ни на активното членство в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия на тези съюзи.

"Ще следя България да не бъде отклонена от европейския и атлантически път, ще бъда готов да отида на барикадата, ако се отклони от него“, закани се Плевнелиев и обобщи, че "нашата република е чиста и свята само толкова, колкото чисти, свети и почтени са нейните политици“.

Макар президентът Росен Плевнелиев да призна, че са имали конфликти с вицето си Маргарита Попова, явно са стоплили отношенията си, защото в края на мандата тя подчерта, че двамата излизат от президентската институция така, както са влезли – заедно.

Въпреки това в отчета си на отиване от "Дондуков" 2, Попова акцентира върху разделението в обществото.

"Чакат ни тежки времена. С разделение, с омраза, с агресия, всеки срещу всеки, група срещу група, до никъде няма да стигнем“, предупреди тя.

Според нея, ако обществото не се помири и президентската институция не успее да определи като приоритет националното единство, не ни чака нищо добро.

"А идват избори следващото правителството и служебното как я мислят да я караме като отново представят неща, които четем, винаги в партийните програми“, риторично попита Попова.

Според нея посланието сега е само едно – политиците да не работят за разделение, а за обединение, защото иначе "няма да си намерим мястото на голямата географска карта, ако водим войни тук“.

Плевнелиев призова всички политици да помогнат на наследника му Румен Радев.

"Неговият неуспех, не е ваш успех, работете с него, за да може през следващите три месеца, които са критичини, да минем по един достоен начин, да надградим нашата демокрация, а не да я поставим под въпрос“, апелира той.

Според него ролята на служебното правителство, което ще назначи Радев, е изключително важна, защото ако то не спечели доверие, има риск от оспорване на изборите, които ще организира.

Държавният глава призна, че най-трудният момент през мандата му е бил през февруари 2013 г., когато Бойко Борисов подаде оставка заради уличните протести.

"Гледахме напред и спокойно и изведнъж дойде голямата криза, не очаквах, че премиерът ще подаде оставка така рязко, не очаквах, че ще остана сам и тогава помолих и Борисов, и лидера на БСП Сергей Станишев да направим едно служебно правителство, което е широко скроено, аз съм екипен играч, но те ме оставиха сам, в момент, в който имаше стотици хиляди протестиращи срещу монополите и беше много трудно и тежко. За този момент ще си спомням винаги“, сподели държавният глава.

Заради това той смята, че и наследникът му ще има нуждата от помощта на партийните лидери.

В същото време Плевнелиев призна, че очаква критики от Румен Радев, но се надява те да са за конкретни неща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Хора, тези милиони които дават американците на НПО и разните му там "правилни"политици са предостатъчни да ни спретнат не майдан а гражданска война.Четете ли какви милиони се раздават на бедна България -това са много,много пари .И ако "правилните" хора според тях не дойдат на власт са способни на всичко.Представете си,че имате 6 милиона за да направите някаква поразия ,само си представете.На американците ние им трябваме като територия,както и Украйна -те не искат енергетика,икономика -тя ще им
73
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Бил точния човек на точното място.А пък на мене защо ми се струваше,че е най неподходящия човек за това място. Просто някак изглеждаше много неестествено за това място,не му приличаше.На Първанов му приличаше,на Желев не и на тоя не.Мъдреца е казал "Аз знам,че нищо не знам" простака всичко знае и всичко може,винаги е прав дори и в глупостта си незаменим е според него..Всички приказки изприказвани от този човек днес не бяха на мястото си.Много хвалби,без покритие.
72
7
 
23
 
! Отговори
Fena преди 7 години
Една жена - Маргарита Попова е сто пъти повече мъж от този мишок! И тук няма нищо общо САЩ, СССР, ЮАР и КСФСР. Просто този мишок остави държавата на мутрите!
71
1
 
10
 
! Отговори
бг преди 7 години
В крайна сметка кога България е подкрепяла своите достойни политици и мъже,които често преживе са оплюти,а в последствие героизирани.Но може би доата хора вече в родината ни виждат и разбират манипулациите.Нека първо се движим от българските интереси,а после гледаме руски,американски и т.н.Имперските интереси си личат и май народа наш го.знае,троловете знаем кой им плаща
70
6
 
22
 
! Отговори
Пинокио преди 7 години
Нещастен продажник, сбогом.
69
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щом започнахме да наричаме националните предатели че са точните хора на точното място жална ни е майка
68
11
 
9
 
! Отговори
помнещ(истинският) преди 7 години
До Ф.Е. ДжержинскиТова което сте написали е точно така и се чудя на минусите които са ви поставили."Нима забравихме пророческите слова на българските възрожденци, които до един казваха, че Русия е проклятието на България ?"(ваш цитат).В подкрепа на горното са думите на Аксаков:"Всяко тържество за България е смърт за Русия". Щом руснака го е казал това не можем да се съмняваме в думите на възрожденците.
67
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
заглавието е грешно / трябвали е да бъде грешния човек на точното място
66
8
 
15
 
! Отговори
Fena преди 7 години
Мишка!
65
20
 
6
 
! Отговори
petar преди 7 години
Велик!!!
64
16
 
10
 
! Отговори
помнещ(истинският) преди 7 години
До Анонимен:"Най-големия срам който някога сме имали." (цитат)Най голям е срамът за *** и баща ти че са възпитали такова неграмотно недоразумение. Сигурен съм че не обичаш да четеш, да мислиш, защото особено последното е много трудно за такива като теб. Много по лесно е да си получаваш рублите за усърдно прокарване на руските опорни точки, пък че опропастяваш бъдещето на децата си майната му. Но ти опропастяваш и бъдещето и на руските ти любимци които бягат от Путин масово у нас.
63
19
 
13
 
! Отговори
най Достойния преди 7 години
страхотен Президент най успешния от всички досега с куп междонародни отличия и награди за признателност жалко че България го губи за втори мандат
62
4
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 92, с тези си думи само подценяваш голяма част от българския народ. Защо в тоя смисъл да не наречем Майдан и събитията през февруари 2013-та, когато от мирни протести срещу цената на тока внезапно се стигна до сблъсъци пред парламента между куките и някакви неидентифицирани качулки?
61
6
 
18
 
! Отговори
Хората разказват... преди 7 години
...Тогава той просто беше синът на Асен Плевнелиев - секретар на ОК на БКП в Благоевград по време на царуването на Владимир Сандев (първи секретар на Окръжния комитет на БКП). Преди да стане бизнесмен след 1989 г., Плевнелиев беше комсомолски секретар - и днес да ми се възмущава от възродителния процес, от СССР и да громи с патос комунистите и ДС ми звучи доста цинично.
60
5
 
20
 
! Отговори
88 преди 7 години
Когато си комсомолски секретар и след "промените" станеш виден антикомунист, това не е принципност. Когато баща ти е виден партиец, а ти си се уредил да продаваш роби в Германия с помощта на комунистката Ема Масларова - Кошницата, това не е принципност. Когато лъжеш, че си бил на несъществуващи протести и дори си спомняш как си писал несъществуващ плакат, как си викал с несъществуващи приятели и т.н. - това не е принципност.
59
8
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Великан
58
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американски плазмодий и натегач,без малко да обяви война на Русия
57
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 80за разлика от предшественика си не стана съветско мюре.Е то не може да е съветско, след като е брюкселско.
56
8
 
10
 
! Отговори
бг преди 7 години
До 79 коментар.Би ли се ободновал,за какво точно срам?Щото не всички сме на твоето мнение.Мен ме срам от пплитици безпринципни и аморални,корумпирани,нагли като комунистите,безпардонни и нелоялни,аПлевнелиев показа принципност,лоялност,принципност.Чакам не голословност,а обоснованост!
55
9
 
14
 
! Отговори
:) преди 7 години
"Чувствах се като точния човек на точното място."Този друса ли се?