Плевнелиев като президент: Точният човек на точното място

Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах, отчете президентът
Обновена: 18 яну 2017 13:24 | 18 яну 2017 12:40, Камелия Цветанова
165

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Чувствах се като точния човек на точното място. Това признание направи президентът Росен Плевнелиев три дни преди да отстъпи мястото си на "Дондуков" 2 на Румен Радев.

Покланям се на моя екип и му благодаря, емоционално продължи той по време на последния си отчет като държавен глава. Той декларира, че е работил за това България да мине достойно през трудностите.

"Сигурно съм допуснал и грешки, но не и големи, времето ще покаже. Днес България стои добре на световната сцена, знам, че имаме потенциала и искам да вярвам, че следващите след нас ще постигнат повече“, коментира той.

Според него ниското доверие към политиците се дължи и на това, че предизборно всичко се обещава, а след това не се изпълнява.

"Аз не действах така, не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Много политици замитат проблемите, снишават се, оставят проблемите за следващото правителство и поколение, а това не е решение. Аз не работих по опорни точки, не използвах преводач, изнасях речи на различни езици, бях коректен и точен и няма нито една среща в България и в чужбина, за която да съм закъснял, защото това е важно - показва уважение“, отсече Плевнелиев.

Още по темата

Той припомни, че преди пет години е дал 40 предизборни обещания, които са видни на сайта на Президентството и всеки може да проследи изпълнението им.

"Обещах да не правя коалиции и не направих, обещах да не назначавам агенти на Държавна сигурност и не назначих, обещах да инициирам референдум и го направих“, изброи някои от тях държавният глава.

На тръгване от "Дондуков“ 2 той предупреди, че има няколко риска пред България.

Единият е нова миграционна вълна.

Другият е геополитически провал, ако се промени курсът на страната ни на активното членство в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия на тези съюзи.

"Ще следя България да не бъде отклонена от европейския и атлантически път, ще бъда готов да отида на барикадата, ако се отклони от него“, закани се Плевнелиев и обобщи, че "нашата република е чиста и свята само толкова, колкото чисти, свети и почтени са нейните политици“.

Макар президентът Росен Плевнелиев да призна, че са имали конфликти с вицето си Маргарита Попова, явно са стоплили отношенията си, защото в края на мандата тя подчерта, че двамата излизат от президентската институция така, както са влезли – заедно.

Въпреки това в отчета си на отиване от "Дондуков" 2, Попова акцентира върху разделението в обществото.

"Чакат ни тежки времена. С разделение, с омраза, с агресия, всеки срещу всеки, група срещу група, до никъде няма да стигнем“, предупреди тя.

Според нея, ако обществото не се помири и президентската институция не успее да определи като приоритет националното единство, не ни чака нищо добро.

"А идват избори следващото правителството и служебното как я мислят да я караме като отново представят неща, които четем, винаги в партийните програми“, риторично попита Попова.

Според нея посланието сега е само едно – политиците да не работят за разделение, а за обединение, защото иначе "няма да си намерим мястото на голямата географска карта, ако водим войни тук“.

Плевнелиев призова всички политици да помогнат на наследника му Румен Радев.

"Неговият неуспех, не е ваш успех, работете с него, за да може през следващите три месеца, които са критичини, да минем по един достоен начин, да надградим нашата демокрация, а не да я поставим под въпрос“, апелира той.

Според него ролята на служебното правителство, което ще назначи Радев, е изключително важна, защото ако то не спечели доверие, има риск от оспорване на изборите, които ще организира.

Държавният глава призна, че най-трудният момент през мандата му е бил през февруари 2013 г., когато Бойко Борисов подаде оставка заради уличните протести.

"Гледахме напред и спокойно и изведнъж дойде голямата криза, не очаквах, че премиерът ще подаде оставка така рязко, не очаквах, че ще остана сам и тогава помолих и Борисов, и лидера на БСП Сергей Станишев да направим едно служебно правителство, което е широко скроено, аз съм екипен играч, но те ме оставиха сам, в момент, в който имаше стотици хиляди протестиращи срещу монополите и беше много трудно и тежко. За този момент ще си спомням винаги“, сподели държавният глава.

Заради това той смята, че и наследникът му ще има нуждата от помощта на партийните лидери.

В същото време Плевнелиев призна, че очаква критики от Румен Радев, но се надява те да са за конкретни неща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kolkoto i to4no na vreme da e ti4kal na to4noto miasto to4no to4i to4en 4ovek vavede kam prezidentsvoto posta Pavi Lebovnik. ta ot koi biudjet to4o tosi to4en 4ovek e plastal masrafa to4no na tova miasto to4nata zaplata na to4nia Prvi Liubovnik?
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам за страната и поставя проблема за подбора на кадри и че трябва да се намали мандата от 5 години, защото в бъдеще подобно недоразумение може да застраши страната.
52
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 55:иваНямаш ли страх за бъдещето на децата си с такова сляпо прокарване на чужди държавни интереси, които желаят унищожението на собствената ти родина (ако си българин а не руснак).Нямаш ли страх от бога въпреки че вие комунистите сте безбожници но знай че бог (ако искаш го наречи провидение) никога не забравя. А Плевнелиев е велик защото от както аз се помня (на 68 години съм) е първият български държавник който безпощадно каза истината за Русия.
51
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този форум има прекалено много ватенки, които слагат минуси на нормално мислещите хора. Харчете си рублите със здраве и си пуснете Йосиф Кобзон.
50
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-големия срам който някога сме имали.
49
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен71 Напротив,Обама бе твърде толерантен къъм руснаците и затова плати висока цена.Усети се,едва в края на мандата си.Тепърва ще сме свидетели,каква заплаха за света е Русия.
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: Стрижено е!. [...] От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно." - Захари Стоянов
47
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев е най-добрият президент в новата история на България.Демократ,евроатлантик и патиот.Не мога да повярвам,че в България има толкова много прости хора и алчни за парите на руснацит/обикновено,платени от всички нас/че,които могат да застанат срещу нтересите на България,оплювайки Плевнелиев.Това е една тъжна статистика и слава Богу,губят на избори.
46
12
 
6
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Плевнелиев - следващият ген.секретар на НАТО !
45
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз,аз,аз,не спря да се величае и да благодари на Обама,да плюе руснаците,да не го е и***ал някой руснак тоя ,че толкова ги мрази...
44
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът Плевнелиев изкара труден мандат и направи много неща - най-малкото състави две служебни правителства в критични моменти, така че това е изключително успешен мандат. За сравнение - Първанов ни натресе тройния шлем от което загубихме милиарди. Да не говорим в края на мандата как Първанов ходеше само на лов и по леки жени.
43
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***.
42
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодаря на всички и времето, че повече в живота ни няма да има ***.и като ПЛЕВНЬО И ТИКВАТА !
41
6
 
17
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Плевнелиев като президент: Точният човек на точното мястоКой го каза това? - Ердоган_
40
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСКИЯ НАРОД Е СБЪРКАН. ТОИ НЕОБИЧА КОМФОРТА, НЯМАГО НИТО В ПРОДУКЦИЯТА, НИТО В УСЛУГИТЕ. РУСКИЯ НАРОД Е МЪРЗЕЛИВ НАРОД С ПРОМИТ МОЗЪК ОТ 100 -200 ГОДИНИ. БЕЗ СОБСТВЕНОСТ , БЕЗ ПЕРЕСПЕКТИВА.ОБИЧА ВИНАГИ ДА МУ Е МЪРЛЯВО И ДА ЖИВЕЕ НА ГОТОВО.
39
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Плевнелиев ! Най-добрия български президент до момента ! Щом те критикуват толкова яростно, значи си на прав път. Не позволявай на руската и турска диктатура и българските им лакеи да унищожават България!
38
8
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Не знам дали Плевнелиев е българофил до мозъка на костите, но през всичките години не си пусна палците на краката обърнат с гръб към американците.
37
5
 
18
 
! Отговори
прав е президентът преди 7 години
Така, изпълни всичко, което обеща. Обеща на шева на ЕВН задкулисно притовзаконан, антиконституционна, необявена среща в един хотел във Виена. На тия срещи не се играе нито шахмат, нито се дават карти на масата, дават се едни други хартии под масата!
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представям си как утре на изхода ще му набият един шут отзад. Как може народ да има президент с прякор ***?
35
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ , КОЯТО НИКОГА НЕ Е БИЛА РУСКА !. ИМА СПЯЩИ РУСКИ КЛЕТКИ , КОИТО СЕ ВЖИВЯВАТ ЧЕ ИМ Е ПОЗВОЛЕНО ВСИЧКО?. ПИШАТ И ДЕЙСТВАТ ПРОТИВ БЪЛГАРИ.