БСП към ГЕРБ: Провал в усвояването на еврофондовете

България ще загуби 350 млн. лева, пресмята Столетницата
28
БСП към ГЕРБ: Провал в усвояването на еврофондовете
Снимка: Reuters, архив

БСП отново обвини отиващия си кабинет в провал в усвояването на еврофондовете.

Според червения Жельо Бойчев вицепремиерът в оставка Томислав Дончев е излъгал, че всичко е наред с парите от Брюксел.

Той отсече, че България ще загуби 350 милиона лева заради нарушения по новата оперативна програма "Наука, образование и интелигентен растеж".

Социалистите разполагат с писмо от Дончев до просветния министър в оставка Меглена Кунева, в което той обяснява, че насоките за кандидатстване по две от процедурите са били изменени съществено при това по незаконосъобразен ред, което води до опорочаването на провеждането им.

Става въпрос за процедурите "Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения" и "Изграждане и развитие на центрове за компетентност".

В писмото на Дончев е посочено, че установените промени крият сериозен риск от нарушаване на основните принципи на равнопоставеност и осигуряване на достатъчна публичност и прозрачност.

Така че той препоръчва управителният орган на програмата да пристъпи към прекратяване на процедурите и след отстраняване на допуснатите технически и физически грешки, максимално бързо да бъдат обявени отново с възможно най-кратки срокове за кандидатстване.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що му обръщате внимание на това *** Жельо?
15
2
 
9
 
! Отговори
марин преди 1 година
Няма никакво спиране и никакви щети , след като Кунева поправи грешката процедурата продължава , но от бсп-то що да не повдигат джангъра малко , какво друго да правят без работа!!!
14
1
 
11
 
! Отговори
Скитник преди 1 година
Това "разкритие" е също като Костинброд скити бюлетини!
13
2
 
0
 
! Отговори
Циник до 17 преди 1 година
Най-късно ...средата на май...ама само от снега!
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП да не говорят за усвояване на увропейски пари,защото при последното им управление то бе нулево,дори им бяха спряли ес-фондовете.
11
2
 
5
 
! Отговори
булгар преди 1 година
Кога ще бъдат изчистени от снега кварталните улици в София?
10
5
 
4
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Изобщо не съм червен трол аз ти говоря с факти, позаинтерисувай се и ще разбереш, и още нещо усвоямостта на БСП и ГЕРБ бяха около 950 млд евро когато ГЕРБ взеха властта повторно, а иначе слушаме обвинения че били спрени
9
2
 
3
 
! Отговори
тц тц тц преди 1 година
до 9:

Не визирам само тази програма. Говоря за фондовете като цяло.
8
5
 
12
 
! Отговори
antrazit преди 1 година
Ура, започнаха де се плюят едни други. на БСП много им порасна работата . Ще ги видим на изборите как ще са увесили нос в НДК.
7
7
 
8
 
! Отговори
до ТЦ ТЦ преди 1 година
по време на социалистите такива програми за наука нямаше, причината беше, че Кунева при преговорите затвори глава Наука без да договори фондове.
6
15
 
6
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Само да обесня на тези които явно не са запознати и слушат каквото телевизора им каже. Еврофондове се спират след като мине задължителна 2 годишна проверка, тоест когато при Орешарски се спират фондове, те са спряни защото 2 години по рано е почнала проверката по време на управлението на ГЕРБ. За това държавата е на това положение, говорите без да сте запознати и слушате кво ви говорят по телевизията, че сме били стабилни, икономически подем и всякакви подобни фантазии..
5
7
 
17
 
! Отговори
тц тц тц преди 1 година
Какво означава провал, че ще загубят 350 мил. евро? Та по тяхно време ги бяха спряли съвесем.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така или иначе без значение кой управлява 2020 всички тия фондове ще бъдат спрени, тяхната цел беше - пари да създават пари и да движат икономиката, при нас просто бяха откраднати и нищо не създадоха
3
2
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Та какво означаваше думичката "популизъм"?
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
коментираните две процедури "Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения" и "Изграждане и развитие на центрове за компетентност", са пълни с допърнително ненужни простотии, които постоянно те карат да даказваш, че нямаш сестра и са въведени от БГ страна, а не са изисквания на Брюксел, така е и с останалите фондове - стил по папа и от папата, което супер затруднява ползвателите, та е нормално нещата по всички програми да са зле. Герберите набутаха навсякъде калинки като Боце!
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това го казват тези на които им спряха фондовете. Позор!